Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kominek

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad kilkoma kwestiami związanymi z umiejscowieniem kominka.

wygospodarowaliśmy wnękę szer. 90, głębokość, 45cm na kominek.

Z tego co widzę są wkłady typu slim, które wejdą we wnękę z ok. 10cm luzem dookoła na izolację.

1. Czy ta wnęka będzie wystarczająca na montaż niedużego kominka?

2. Planowana jest WM, dolot powietrza z zewnątrz pod podłogą. Gdzieś czytałem, że dobrze jest dać anemostat nawiewny w okolicy kominka - czy faktycznie?

image.png.ced899b5e544eeb24e2fe3a29f46ce51.png

Napisano
1 minutę temu, mazi napisał:

2. Planowana jest WM, dolot powietrza z zewnątrz pod podłogą. Gdzieś czytałem, że dobrze jest dać anemostat nawiewny w okolicy kominka - czy faktycznie?

Dolot musi być szeroki. Ja mam w podłodze rurę ~100 mm, na zewnątrz tzw Zetka, wewnątrz zasuwa, więc jakieś ograniczenia i kominek potrafi dodatkowo ciągnąć powietrze przez przewody wentylacyjne.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Dolot musi być szeroki. Ja mam w podłodze rurę ~100 mm, na zewnątrz tzw Zetka, wewnątrz zasuwa, więc jakieś ograniczenia i kominek potrafi dodatkowo ciągnąć powietrze przez przewody wentylacyjne.

Kiepski wkład. Warto kupić taki przystosowany do wentylacji mech, mimo jej braku.

Napisano
3 godziny temu, mazi napisał:

Gdzieś czytałem, że dobrze jest dać anemostat nawiewny w okolicy kominka - czy faktycznie?

Dobrze jest kupić wkład z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Wtedy rura idzie do gniazda na wkładzie. Na rurze dodatkowa przepustnica żeby mocniej przymknąć dopływ powietrza albo zamknąć gdy kominek nie jest używany (wychładzanie).

Napisano
Dnia 18.03.2019 o 10:40, mazi napisał:

1. Czy ta wnęka będzie wystarczająca na montaż niedużego kominka?

Anemost można dać, wtedy rozwiewa gorące powietrze. Ja bardziej postawiłem na to, żeby były one umiejscowione tak aby zapewnić wymianę powietrza w całym pomieszczeniu.

Warto zainwestować przy WM w dobry, szczelny wkład. Mnie straszyli wszyscy WM i kominkiem, a jakoś palę codziennie i zapominam że ciepło idzie właśnie z kominka.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, komor napisał:

Anemost można dać, wtedy rozwiewa gorące powietrze. Ja bardziej postawiłem na to, żeby były one umiejscowione tak aby zapewnić wymianę powietrza w całym pomieszczeniu.

Warto zainwestować przy WM w dobry, szczelny wkład. Mnie straszyli wszyscy WM i kominkiem, a jakoś palę codziennie i zapominam że ciepło idzie właśnie z kominka.

W sumie z anemostatem do rozganiania powietrza ma to sens. 

Napisano
1 godzinę temu, mazi napisał:

Tylko pamiętaj o tym, że z anemostatów przy minimalnej mocy idzie bardzo mało powietrza . Także będzie to miało sens jak ustawisz na dużo wyższą moc, a zapewne nie ułatwisz bo szkoda prądu i po prostu po co ?

Napisano
  • Autor
19 minut temu, komor napisał:

Tylko pamiętaj o tym, że z anemostatów przy minimalnej mocy idzie bardzo mało powietrza . Także będzie to miało sens jak ustawisz na dużo wyższą moc, a zapewne nie ułatwisz bo szkoda prądu i po prostu po co ?

Wg mnie nawet na najnizszych obrotach wymusi obieg powietrza - lepsze to niż nic... ale mogę się mylić 😄

Napisano
5 godzin temu, mazi napisał:

Jak dasz min kubaturę pomieszczenia /h to ma sens. Oczywiście trzeba odjąć straty, rozpływy powietrza, więc w sumie wychodzi dość spory reku na cały domek  :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.