Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hydrofor do podlewania trawnika (zraszacze)

Featured Replies

Napisano

Zatanawiam się nad doborem hydroforu to systemu podlewania (zraszacze trawnikowe). Im więcej czytam tym więcej nie wiem. Dawać klasyczny hydrofor ze zbiornikiiem czy tylko pompę? Woda będzie zasysana z własnego ujęcia (około 5 metrów głębokości). Możecie coś polecić?

Napisano

Jako właściciel ogrodu oraz hydroforu doradzam...redukcję tego co masz podlewać na etapie planów.

Mam jakiś staroświecki gigantyczny hydrofor do tego starą pompę zasilaną silnikiem 3-fazowym.

Pompa regenerowana kilka lat temu za 600 zł, nie minęły dwa lata i ZNOWU leci.

Szedłbym w coś z najdłuższą gwarancją czyli pompa i duży baniak i tyle. Nie musi być nawet na 3  fazy, ten mój archaik jest głośny.

Napisano

U mnie na działce przez kilka lat bezawaryjnie chodził hydrofor metabo. Zbiornik malutki 24litry, ale pompa dawała radę podlewać 2 szklarenki. Jak był odkręcony wąż to pompa chodziła non stop. Silnik 1faza chyba 1,1kW. Jak z węża przestawalo się lac to nabijalo się ciśnienie w bance i pompa się wylaczala. W sumie zaglądałem do niej 2 razy w roku. Na zimę żeby spuscic wodę i na wiosnę, żeby ją zalać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam samą pompę IBO i daje radę. Jedyne co to poajwiła się gdzieś nieszczelność pomiędzy pompą a elektrozaworami i co jakiś czas pompa doładowuje. Hydrofor chyba to powstrzyma ale nie mam pewności. Mam zamiar zamontować to na ten sezon bo szukanie niewielkiej nieszczelności to masa roboty. 

Napisano
Dnia 22.03.2019 o 21:41, Kamil_123 napisał:

Zatanawiam się nad doborem hydroforu to systemu podlewania (zraszacze trawnikowe). Im więcej czytam tym więcej nie wiem. Dawać klasyczny hydrofor ze zbiornikiiem czy tylko pompę? Woda będzie zasysana z własnego ujęcia (około 5 metrów głębokości). Możecie coś polecić?

Też mam podobny dylemat. Z tego co mi wiadomo, to hydrofor zapewni lepsze utrzymanie ciśnienia wody.

Osobiście myślałem, żeby postawić jakiś zestaw ze zbiornikiem 50litrów i  pompą IBO czy omnigena.

Bardzo rozbudowany masz (planujesz mieć) system nawadniania? Jakie masz zraszacze ?

Napisano

Kupowałem nowy zestaw zbiornik 150l + pompa ibo jsw150. Pompa miała fajne parametry ale tylko na papierze (przy swobodnym wypływie w studni nie była w stanie dać 20 l/min) . Po podłączeniu ekipa nie była w stanie wyregulować zraszaczy bo z większym ciśnieniem robiłem rano siku niż dawała pompa. Zaczęło się gmeranie i zgłębianie tematu (żeby nie było zestaw kupowałem w fachowym sklepie podając ile wody potrzebuje i takowy mi polecono). Po pierwsze zależy ile wody na minutę/godzinę potrzebujesz? Hydrofor daje możliwość w miarę stałego ciśnienia ale i tak wszystko zależy od pompy. Najlepiej kupić pompę przystosowaną do pracy ciągłej i tutaj wchodzimy w opcję drogo. Ze swojego doświadczenia polecam pompy Espa. Kupiłem używaną Aspri 2 lata temu za 600zł i zapier... do dziś dzień. Cały zestaw ma ustawione ciśnienie robocze (2,6 - 4 atm). Nie pamiętam dokładnie jakie mam zużycie na poszczególnych pętlach ale zraszacze w sumie pracują około godziny i zużywają na ca 450 m2 około 5,5 m3 wody. Przy największej pętli pompa w nie jest w stanie dobić ciśnienia do 4 atm ale pracuje w stałym cyklu na ciśnieniu około 3,6atm. Do studni mam około 10m w poziomie i później jakieś 8m w dół.

Nie warto oszczędzać. Utopiłem kilkaset złotych w syfną pompę (oczywiście reklamacja nic nie dała - z resztą tak jak pisali w necie - zła wydajność studni, u nich wszystko dobrze) Jak szukałem to polecano mi pompę mh1300 ale opinie w necie podają, że potrafi zerwać słup wody, szczególnie przy dużych odległościach od studni. Teraz mam święty spokój - wodę spuszczam na zimę, wiosną zalewam pompę i wszystko śmiga.

Edytowane przez HerrMajki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.