Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośność opon - etykiety

Featured Replies

Napisano

Takie moje małe doświadczenia z oponami wykazują, że głośność opony podana na etykiecie ma się nijak do rzeczywistości. Kilka porównań z BMW:

225/45R17 Michelin PS3 (71db), Dunlop SportMaxx RT (69db) i Pirelli Pzero (72db) mają bardzo zbliżoną głośność. Wyraźnie cichsze od tej trójki są zimowe Pirelli SC3 (71db) w rozmiarze 195/65R15.

Porównanie ze Skody Fabii:

195/55R15 najcichsze były ContiPremiumContact2 (71db), głośniejsze zdecydowanie były Dębica Presto HP (70db) i Kormoran Snowpro B2 (68db)

Porównanie z Opla Corsy:

175/65R14 dużo głośniejsze są Dębice Passio 2 (70db) od Barum Polaris 5 (71db). W tym przypadku nawet 9 letnia córka zwróciła uwagę po założeniu Dębicy, że coś głośno w aucie się zrobiło.

To tak dla przemyślenia dla tych, którzy patrzą na same etykiety.

Napisano
42 minuty temu, kaczorek79 napisał:

To tak dla przemyślenia dla tych, którzy patrzą na same etykiety.

Może chodzi o głośność na zewnątrz a nie odczucia w kabinie?

;)

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Joki napisał:

Może chodzi o głośność na zewnątrz a nie odczucia w kabinie?

;)

Tego nie wiem, ale poniekąd jedno z drugim idzie w parze.

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał:

Tego nie wiem, ale poniekąd jedno z drugim idzie w parze.

Nie całkiem. Tak jak ze słyszeniem samego siebie. Dźwięk do kabiny wnika po konstrukcji i zależy bardziej od mechanicznych przyczyn.

Dźwięk na zewnątrz to ciśnienie akustyczne samego powietrza.

No i jestem niemal pewien, że chodzi o głośność na zewnątrz bo musiałoby być jakieś auto wzorcowe, jak wzorzec metra w Sevres, na którym wszyscy producenci testowaliby opony.

;)

Napisano

To jeszcze dopisz ktore byly nowe

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, WaWeR napisał:

To jeszcze dopisz ktore byly nowe

Ostatnie spostrzeżenia z Corsy są takie, że założyłem letnie opony, które miały najechane 4 kkm, a zdjąłem zimówki z przebiegiem 3,5 kkm, więc podobny przebieg.

Pozostałe z opisu wyżej eksploatowałem od nowych, te w Corsie zimowe też od nowych, a letnie Dębice od przebiegu 1500 km, bo kupiłem na nich auto, a poprzedni właściciel miesiąc wcześniej je kupił.

• 2 miesiące później...
Napisano

Oczywiscie ze wartosci z etykiet dotycza halasu zewnetrznego. Auto jest rozpedzane, silnik wylaczany nastepnie dokonywany jest pomiar halasu zewnetrznego podczas toczenia.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, PAWELwaw84 napisał:

Oczywiscie ze wartosci z etykiet dotycza halasu zewnetrznego. Auto jest rozpedzane, silnik wylaczany nastepnie dokonywany jest pomiar halasu zewnetrznego podczas toczenia.

W takim razie doszliśmy do wniosku, że kierowcę guano obchodzi, czy opona ma 65, czy 100 db. 

Napisano

a może ktoś wie przy jakiej prędkości porównywana jest głośność, bo kupiłem Dębica Presto UHP2 225/40/18, które mają C/A/67dB i do 80kmh są naprawdę ciche, powyżej zwyczajne, ale wrażenie jest że stają się wyraźnie głośniejsze wewnątrz samochodu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.