Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.4 CN14NZ `92 chce na LPG. Co wymienić?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post smile.gif

W najbliższym czasie mam zamiar montować LPG w swojej asterce. Wiem, że w takim wypadku warto wymienić świece i kable WM. Pytanie do was co polecacie? Myśle o dobrych produktach bo wolę wydać raz więcej kasy a mieć spokój na dłuugo. Zapytam się jeszcze co wypadłoby sprawdzić ewentualnie wymienić. Z góry dzięki za odpowiedź bow.gif , pozdrawiam smile.gif

Napisano

Obejrzałbym filtr powietrza. A przewody i świece kiedy ostatnio wymieniałeś?

Napisano
  • Autor

> Obejrzałbym filtr powietrza. A przewody i świece kiedy ostatnio

> wymieniałeś?

Filtr w sumie był w tamtym roku wymieniamy, ale jeszcze zobaczę wink.gif Co do świec to było to dawno, tak dawno że nie pamiętam. W chwili obecnej już są z nimi problemy.

Kable wymieniane jakieś 2 lata temu.

Napisano

> Filtr w sumie był w tamtym roku wymieniamy, ale jeszcze zobaczę Co

> do świec to było to dawno, tak dawno że nie pamiętam. W chwili

> obecnej już są z nimi problemy.

> Kable wymieniane jakieś 2 lata temu.

Jeśli są problemy ze świecami to oczywiście wymień, ja mam NGK 47 zł komplet i nie narzekam. Filtr powietrza obejrzyj czy jest czysty, bo to podstawa przy LPG, ludzie różnie mówią ja wymieniam co 20'000km.

Napisano

świece tak, tylko pamiętaj ze na LPG przerwa na elektrodach świec powinna być mniejsza (chyba 0,8 mm), wpływa to na mniajsze zużycie gazu, i zapłon na gazie powinien być wcześniejszy.....

Napisano

> Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post

> W najbliższym czasie mam zamiar montować LPG w swojej asterce. Wiem,

> że w takim wypadku warto wymienić świece i kable WM. Pytanie do

> was co polecacie? Myśle o dobrych produktach bo wolę wydać raz

> więcej kasy a mieć spokój na dłuugo. Zapytam się jeszcze co

> wypadłoby sprawdzić ewentualnie wymienić. Z góry dzięki za

> odpowiedź , pozdrawiam

Jako ,że mam taki sam silnik i taki sam rocznik ,pisze co mam i z czego jak dotychczas jestem bardzo zadowolony.

Przewody : JANMOR ODS227. Jest grupa osób ,która narzekała na Janmory i trochę bałem się je zakupić. Ale pozasięgałem języka w kilku zródłach i ponoć ,te które są w nowych (dużych) opakowaniach nie maja juz defektów ,które wynikały ponoc z tego ,ze w starych -małych opakowaniach często były za mocno pozginane i połamane. Mam je pól roku i na razie spisują się rewelacyjnie płaciłem za nie 99 PLN ;

Swiece : zainwestowałem już po raz kolejny w ISKRY SFE65PRS. Na pierwszym komplecie zrobiłem >40 tys. a wyminiłem je tylko dlatego ,że wymieniałem kable .Po wykręceniu świece w stanie idealnym.Czyściutkie ,elektrody i ceramika nienaruszone. koszt ok 40-45 pln za komplet.

Polecałbym Ci jeszcze jak koledzy wymiane filtra powietrza. ok 12-15 PLN

Dobrze też byłoby wymienić olej (jeżeli nadszedł jego czas). Ja używam MIDLAND (dawny QUAKER STATE) 10W40. ok 22 PN/litr. Filtr oleju to jakieś 10 pln (polski FILTRON)

Nasze autka i silniki (C14NZ '92) to już "babcie" i jakieś fundowanie najnowszych i najdroższych prezentów uwazam za mijanie sie z celem.

Świece i prewody WN z przeznaczeniem "do gazu" uważam bardziej za chwyt marketingowy. Nasze silniki są proste i takich też uważam potrzebują komponentów. Zadnych nowinek 3,4 i wiecej elektrodowych.

Na razie mam jakieś 205 tys km i wszystko działa jak powinno. tfu ,aby nie zapeszyć.

Pozdrawiam

Napisano

> Świece i prewody WN z przeznaczeniem "do gazu" uważam bardziej za chwyt marketingowy.

Dokładnie! Kiedyś wymieniłem świece na jakieś chyba czeskie, niby rewelacyjne przy LPG a tu dupa blada, wyraźnie lepiej autko zachowywało się na starych Boshach. Wymieniłem na powrót i stare służyły chyba z 50 tkm smile.gif, całkiem niedawno dopiero musiałem je wymienić.

Napisano

Ja mam gaz w takim silniku i stwierdzam że bardzo dobrze znosi gaz i nie ma żadnych kaprysów. Jeśli wszystko działa na benzynie to nic nie zmieniaj.

Wszystkie te wymiany na gazie to trochę wg. mnie lipa, bo jak się zsumuje koszty przeglądów, regulacji, częstszych wymian części to można się zastanowić nad opłacalnością gazu. A jeszcze rząd szykuje nam podwyżkę akcyzy na gaz.

Napisano

> Ja mam gaz w takim silniku i stwierdzam że bardzo dobrze znosi gaz i

> nie ma żadnych kaprysów. Jeśli wszystko działa na benzynie to

> nic nie zmieniaj.

> Wszystkie te wymiany na gazie to trochę wg. mnie lipa

Zgadzam się w 100%.

Mam troche nowszy silnik, ale w sumie to to samo co Wasze.

Robie wszystko jak w książce, olej i filtry co 15kkm, świece co 60kkm, kable mam oryginalne.

Gaz mam od 30kkm - czyli już 140kkm na lpg i jest OK.

Teraz jade w dalszą wakacyjną podróż i zmienie wcześniej świece po 50kkm, no i może wreszcie kabelki, bo już wiek swój mają.

Polecam zmieniać częściej fitr powietrza, bo sądząc po filtrze PP którego wydajność spada, już po ok pół roku (jakiś 7kkm) silniczkowi też może być ciężko wessać świeżego powietrza - to chyba nasze "czyste" drogi tak wpływają.

Tak więc zmiana raz w roku, bo koszt niewielki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.