Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumas vs jednomas

Featured Replies

Napisano

Padła dwumasa w moim Santa Fe SM 2.0 CRDI, zastanawiam się nad znacznie tańszym, ale markowym zamiennikiem jednomasowym dostępnym w znanej platformie handlu internetowego, auto ma już swoje lata i wydać 1/3 wartości na same sprzęgło jednak boli. Pomimo wielu artykułów, gzie zapewniają bezproblemową eksploatację zamiennika w starszych samochodach, chcę zapytać Was o zdanie. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Drgania będą przenosiły się jednak intensywniej na skrzynię. Przy delikatnym i umiejętnym operowaniu sprzęgłem można jakoś próbować zminimalizować ten efekt...

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Wymieniałem dwumasę na sprzęgło jednomasowe, ale w noPB. Różnicy nie odczułem.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

Wymieniałem dwumasę na sprzęgło jednomasowe, ale w noPB. Różnicy nie odczułem.

Nie odczułeś różnicy, bo stara dwumasa juz była rozklekotana i nie działała ;)

Normalnie przy sprawnej dwumasie silnik chodzi kulturalniej.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

Nie odczułeś różnicy, bo stara dwumasa juz była rozklekotana i nie działała ;)

Normalnie przy sprawnej dwumasie silnik chodzi kulturalniej.

Nie była rozklekotana tylko wkurzająco ćwierkała, jeździłem też tym samym modelem młodszym z dwumasą. Jak napisałem bez róźnicy.

Napisano
Nie była rozklekotana tylko wkurzająco ćwierkała, jeździłem też tym samym modelem młodszym z dwumasą. Jak napisałem bez róźnicy.
Bo to nie był klekot.
Ja miałem benzynę 2.3 V5 150 KM z dwumasą (założony nowy komplet), teraz mam 1.4TSI 140 KM bez dwumasy i nie wiem czy to tylko kwestia braku dwumasy czy nie, ale w 2.3 ruszało się aksamitnie płynnie bez wysiłku, a w 1.4 niestety trzeba się pilnować z bardzo płynnym operowaniem sprzęgłem i doborem obrotów, żeby ruszyć aksamitnie. Na pewno to nie kwestia samej dwumasy w tym przypadku, ale z moich doświadczeń dwumasa poprawia komfort pod każdym względem - ruszanie, zmiana biegów, drgania.

Do starego auta to kwestia kosztów i można przemyśleć, ale do "normalnego" nie zmieniłbym na jednomas.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
17 godzin temu, laksen napisał:

Padła dwumasa w moim S....... Pomimo wielu artykułów, gzie zapewniają bezproblemową eksploatację zamiennika w starszych samochodach, chcę zapytać Was o zdanie. Pozdrawiam serdecznie.

Spróbuj oszacowac jakie masz proporcje jazdy pomiędzy miastem a trasą... bo jezeli głownie trasa to imo mozna się pokusic o "jednomas" natomiast jeżeli wyłacznie miasto to chyba nie ma  dyskusji...

Napisano
13 godzin temu, Spajdi napisał:

Bo to nie był klekot.
Ja miałem benzynę 2.3 V5 150 KM z dwumasą (założony nowy komplet), teraz mam 1.4TSI 140 KM bez dwumasy i nie wiem czy to tylko kwestia braku dwumasy czy nie, ale w 2.3 ruszało się aksamitnie płynnie bez wysiłku, a w 1.4 niestety trzeba się pilnować z bardzo płynnym operowaniem sprzęgłem i doborem obrotów, żeby ruszyć aksamitnie. Na pewno to nie kwestia samej dwumasy w tym przypadku, ale z moich doświadczeń dwumasa poprawia komfort pod każdym względem - ruszanie, zmiana biegów, drgania.

Do starego auta to kwestia kosztów i można przemyśleć, ale do "normalnego" nie zmieniłbym na jednomas.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Zgoda, mimo że moja benzyna była dość mocna, to moment inaczej się rozkłada niż w TD.

Porównanie innych aut z innymi silnikami bez/z dwumasy nie ma sensu. Ja miałem porównanie w tym samym aucie, w ten sam dzień rano i popołudniu :). Dla mnie istotne było aby w końcu przestało ćwierkać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.