Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator żelowy głębokiego rozładowania w samochodzie osobowym

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, Maxit napisał:

1. Jeśli rozrusznik ma 1.5kW to te prądy o których piszesz są bardzo przekłamane przez pomiar, właśnie dlatego, że trwają ułamek sekundy.

2. Moje auta stoją w garażu i nie są to auta codziennego użytku. Nie ma mowy o uruchamianiu auta na mrozie.

3. Wskazany akumulator ma prąd maksymalny 450A

1,5 kW to moc znamionowa. Musisz to wziąc pod uwagę, ponadto rozrusznik to często silnik szeregowy, bądź bocznikowo szeregowy, weź pod uwagę pobór prądu w pierwszej chwili po przekręceniu kluczyka- prąd ogranioczony tylko rezystacją uzwojeń. Druga sprawa- skąd masz informacje o maksymalnym prądzie akumulatora? Zapewne chodzi o jego prąd rozruchowy- czyli zdolność do oddania prądu w określonym czasie.. Maksymalny prąd to zupełnie inna sprawa...zapewne jest dużo większy.

Tu mój przykładowy film z pomiaru startu

Napisano
Dnia 5.01.2020 o 14:13, Danielpoz. napisał:

Każdemu zaszkodzi.

Chyba nikt nie jest tak naiwny myśląc że aku głębokiego rozładowania można rozładować prawie do zera i będzie on po naładowaniu nadal sprawny🤣

Ja swoje rozładowuje do max 40% i ładuje natychmiast jak jest taka możliwość. 

Niestety ludzie jak słyszą że akumulator jest głebokiego rozładowania to można go wydoic do zera.. tymczasem jest to nadal akumulator kwasowy i równiez ulegnie zasiarczeniu przy zejsciu poniżej 10,5V

Napisano
Dnia 5.01.2020 o 11:37, Maxit napisał:

Cześć,

czy ma ktoś z Was wiedzę, jak będzie się zachowywał akumulator głębokiego rozładowania w samochodzie osobowym?

Mam kilka aut, które jeżdżą mało (ok. 1000km rocznie) , lub bardzo mało (50-100km rocznie). Od zawsze jest w nich problem z akumulatorem, bo się rozładuje (zapomnę rozpiąć klemę etc).

Zastanawiam się nad akumulatorem żelowym - głębokiego rozładowania, ale ktoś mi kiedyś tłumaczył, że nie nadają się one do samochodów osobowych.

Z suchych parametrów wygląda, że np. akumulator Exide ES900 spełnia parametry w pełni (ma odpowiednią pojemność i wystarczający prąd rozruchowy), więc zastanawiam się, czy nie spróbować tego rozwiązania. 

Odyssey i tyle w temacie. Mi już działa 9 lat przy takim użytkowaniu. Reszta nawet nie jest blisko a przerabiałem trochę marek.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, koNik napisał:

Odyssey i tyle w temacie. Mi już działa 9 lat przy takim użytkowaniu. Reszta nawet nie jest blisko a przerabiałem trochę marek.

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-odyssey-agm-pc1350-12v-95ah-770a-1350a-przez-5-sek-p-3098.html

??

Napisano
Przy jakim napięciu odcina ładowanie?

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Nie mam zielonego pojęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.