Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra K - co ile kkm wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Mam służbową Astrę K 1,4 turbo 150 KM. Użytkowana głównie autostradowo. Co mnie zaskoczyło - dość często woła o wymianę oleju. o ok 15 KKM - czy to norma? Wg opla przeglądy są chyba co 30 kkm.

Napisano
39 minut temu, Lupus napisał:

Mam służbową Astrę K 1,4 turbo 150 KM. Użytkowana głównie autostradowo. Co mnie zaskoczyło - dość często woła o wymianę oleju. o ok 15 KKM - czy to norma? Wg opla przeglądy są chyba co 30 kkm.

Przeglady sa co 30kkm lub rok. Wymiana oleju teoretycznie tez co 30kkm, chyba ze wlasnie komp zasygnalizuje inaczej.

NIe wiem jak dziala ten algorytm ale u mnie spokojnie starczy od przegladu do przegladu, a robie ok 20kkm rocznie.

Ten komunikat mozesz skasowac manetka, watpie ze zostaje jakis slad w kompie po tym...

Napisano
13 godzin temu, Lupus napisał:

Pewnie cisniesz to i chce szybciej. To na 99% nie ma czujnika jakosci a raczej zlicza cykle uruchomien albo sprawdza czy sa wysokie obroty.

Napisano
Z moich obserwacji wynika że komp liczy to ze średniego obciążenia silnika, jak masz ciężką nogę na autostradzie to nie ma się co dziwić.

tapatalked

Napisano
Dnia ‎2020‎-‎02‎-‎04 o 18:14, Lupus napisał:

W mojej jazda w większości miejska, komputer wołał o wymianę po 12kkm.

Napisano

Ja ostatnio astrą zrobiłem ok 1600 km w trasie i jak wyjeżdżałem miałem olej w 44%. Jak wróciłem, to nadal było 44%. 

Napisano

mam taką astrę

wymieniam co 15kkm, a mam nalatane bez żadnej awarii 260 kkm

Napisano
Dnia 4.02.2020 o 18:14, Lupus napisał:

Moja Insignia że starym 1,4 przy użytkowaniu głównie miejsko-podmiejskim (sporo odpaleń i krótkich odcinków) po 15kkm pokazuje jeszcze jakieś 20-30%.

Sprawdzałem z ciekawości to przy trasie ok 2400km od tzw. strzała spadek był o 1%, przy prędkościach rozsądnych do 150km/h.

Myślałem więc, że głównie autostradowo "licznik powinien wolniej opadać", ale Ty go chyba zdrowo poganiasz?

Może ciężka noga ma taki wpływ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.