Johnny19 Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Witam, Założyłem konto na tym forum ponieważ mam problem . Postanowiłem wymienić licznik w Seicento 1.1SPI na elektroniczny MPI. Na innych tematach na forum zaopatrzyłem się w schematy jednak problemem jest że mój licznik ma inne wtyczki niż te na schematach krążących po forum. W moim liczniki znajdują się 4 wtyczki zamiast 3. Moje pytanie brzmi czy jest jakiś schemat tego licznika czy nie ma możliwości przelutowanja przewodów do licznika MPi . Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasiemiec Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Niczym się nie różni, w 4 wtyczce, której brak na schemacie jest sygnał do impulsatora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnny19 Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 A kolory przewodów się zgadzają ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusala Posted June 9, 2020 Share Posted June 9, 2020 O, kolega ma wersję SPI z elektronicznym prędkościomierzem? To chyba dość rzadkie... Co do kolorów to nie patrz na nie tylko na numery pinów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted June 9, 2020 Share Posted June 9, 2020 @rusala wszystko.zalezy gdzie miało.isc auto. Niekiedy nawet CC miało pełna wtyczek potrzebnych np. klima,elektryczny dach szyby itp. w sc było podobnie. Nieraz była.wiazka dla wersji full a szedł.golas. wystarczyło podłoży z coś zapiąć.bezpiecznik i masz. Nowością na rynku (raczej Szwajcaria) był np dedykowany bodykit dla cinquecento sporting oraz suite . Kiedyś takowy widziałem.na allegro. Za 1800zeta. To była zadkosc. Chyba Zender firma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 Podepne sie pod temat - seicento sporting spi, 2000 rok, jaki powinno mieć licznik? Na linkę czy elektroniczny? Pytam bo nie wiem jaki kupić i od razu powiem że nie mam jak sprawdzić bo poprostu mam auto bez licznika jakiegokolwiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolekatepl Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 Teoretycznie na linke ale zdarzały sie jakieś np. eksportowe wynalazki i miały na impulsator. Ja np mam poduszke powietrzną mechaniczną a powinna byc elektroniczna i nawet w tej kwestii byłem w ASO kiedys bo auto z salonu i było na gwarancji a według instrukcji powinna zapalac sie kontrolka po przekreceniu kluczyka. Szukali szukali i diagnoza była taka ze to wersja na włochy dlatego ma inną poduszkę. Nie masz licznika ale instalacje tzn kostki masz? Na linkę ma 3 kostki jedna szersza i dwie mniejsze. Dlatego jak nie sprawdzisz ewentualnie nie zrobisz fotek to nikt ci w 100_ nie powie. Ewentualnie druga opcja ze skrzynia jest fabryczna nie zmieniana to zobaczysz czy jest tzw ślimak na linke czy impulsator z którego wychodzą kabelki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 2 godziny temu, bolekatepl napisał: Teoretycznie na linke ale zdarzały sie jakieś np. eksportowe wynalazki i miały na impulsator. Ja np mam poduszke powietrzną mechaniczną a powinna byc elektroniczna i nawet w tej kwestii byłem w ASO kiedys bo auto z salonu i było na gwarancji a według instrukcji powinna zapalac sie kontrolka po przekreceniu kluczyka. Szukali szukali i diagnoza była taka ze to wersja na włochy dlatego ma inną poduszkę. Nie masz licznika ale instalacje tzn kostki masz? Na linkę ma 3 kostki jedna szersza i dwie mniejsze. Dlatego jak nie sprawdzisz ewentualnie nie zrobisz fotek to nikt ci w 100_ nie powie. Ewentualnie druga opcja ze skrzynia jest fabryczna nie zmieniana to zobaczysz czy jest tzw ślimak na linke czy impulsator z którego wychodzą kabelki Skrzynia 6b więc też nieseryjna jutro będę w garażu to wybebesze kable i dam cynk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted December 29, 2020 Share Posted December 29, 2020 W dniu 27.12.2020 o 17:25, bolekatepl napisał: Teoretycznie na linke ale zdarzały sie jakieś np. eksportowe wynalazki i miały na impulsator. Ja np mam poduszke powietrzną mechaniczną a powinna byc elektroniczna i nawet w tej kwestii byłem w ASO kiedys bo auto z salonu i było na gwarancji a według instrukcji powinna zapalac sie kontrolka po przekreceniu kluczyka. Szukali szukali i diagnoza była taka ze to wersja na włochy dlatego ma inną poduszkę. Nie masz licznika ale instalacje tzn kostki masz? Na linkę ma 3 kostki jedna szersza i dwie mniejsze. Dlatego jak nie sprawdzisz ewentualnie nie zrobisz fotek to nikt ci w 100_ nie powie. Ewentualnie druga opcja ze skrzynia jest fabryczna nie zmieniana to zobaczysz czy jest tzw ślimak na linke czy impulsator z którego wychodzą kabelki Ślimak na linke, dziura w grodzi na linke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolekatepl Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 (edited) No to jeśli w instalacji masz 3 kostki (2 mniejsze 1 szersza)to 100% licznik na linke Jeśli masz inne kostki to musisz kupić licznik na impulsator wiec wstarczy slimaka zamienic na impulsator podpiąć kostki i bedzie smigac Edited December 30, 2020 by bolekatepl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 W dniu 30.12.2020 o 13:42, bolekatepl napisał: No to jeśli w instalacji masz 3 kostki (2 mniejsze 1 szersza)to 100% licznik na linke Jeśli masz inne kostki to musisz kupić licznik na impulsator wiec wstarczy slimaka zamienic na impulsator podpiąć kostki i bedzie smigac Takie mam kostki, ale jednak zostawiam póki co tylko przerobie po swojemu ala kit car Natomiast pytanie - czy ktoś kiedyś stworzyl predkosciomierz w miejscu i obudowie obrotomierza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolekatepl Posted January 1, 2021 Share Posted January 1, 2021 Wątpie nie spotkałem sie z takim licznikiem a na forum jestem naście lat. Jeśli już cos chcesz kombinować to ewentualnie licznik motocyklowy dopasowac w to miejsce taki na linke uniwersalny np z aliex.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 (edited) W dniu 1.01.2021 o 16:42, bolekatepl napisał: Wątpie nie spotkałem sie z takim licznikiem a na forum jestem naście lat. Jeśli już cos chcesz kombinować to ewentualnie licznik motocyklowy dopasowac w to miejsce taki na linke uniwersalny np z aliex.... Coś wymyślę ale to później, na razie poszukuje samej szyby do licznika żeby sobie dociąć na idealny wymiar z jakiegoś materiału i zrobić tutaj porządek z obrotomierzem, shift light'em, i innymi diodami i laserami, także apel - poratuje ktoś szybą z licznika?? Edited January 2, 2021 by donPablito Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusala Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 Chcesz mieć prędkość w miejscu obrotów i odwrotnie? W sumie mój układzik do prędkościomierza mógłby spokojnie pokazywać prędkość na obrotomierzu. Tylko kwestia wyboru skali no i albo impulsator w skrzyni albo czujnik ABSu bo skądś tę prędkość trzeba wziąć Jak coś to mam jeszcze z 8 płytek (gołych, kwestia zakupu części i polutowania), jedną właśnie testuję dla innego forumowicza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donPablito Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 16 godzin temu, rusala napisał: Chcesz mieć prędkość w miejscu obrotów i odwrotnie? W sumie mój układzik do prędkościomierza mógłby spokojnie pokazywać prędkość na obrotomierzu. Tylko kwestia wyboru skali no i albo impulsator w skrzyni albo czujnik ABSu bo skądś tę prędkość trzeba wziąć Jak coś to mam jeszcze z 8 płytek (gołych, kwestia zakupu części i polutowania), jedną właśnie testuję dla innego forumowicza. W miejscu ori licznika zostawiam tylko obrotomierz, shifta i poziom paliwa, i bez predkosciomierza ciężko jeździć, i tak sobie gdybam bo to jedyne wolne miejsce na jakikolwiek predkosciomierz, póki co zostanę przy nawigacji żeby cokolwiek wiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts