Jump to content

Seicento licznik SPI

Johnny19

Recommended Posts

Witam,

Założyłem konto na tym forum ponieważ mam problem .

Postanowiłem wymienić licznik w Seicento 1.1SPI na elektroniczny MPI.

Na innych tematach na forum zaopatrzyłem się w schematy jednak problemem jest że mój licznik ma inne wtyczki niż te na schematach krążących po forum.

W moim liczniki znajdują się 4 wtyczki zamiast 3. 

Moje pytanie brzmi czy jest jakiś schemat tego licznika czy nie ma możliwości przelutowanja przewodów do licznika MPi .

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

@rusala wszystko.zalezy gdzie miało.isc auto. Niekiedy nawet CC miało pełna wtyczek potrzebnych np. klima,elektryczny dach szyby itp. w sc było podobnie. Nieraz była.wiazka dla wersji full a szedł.golas. wystarczyło podłoży z coś zapiąć.bezpiecznik i masz.

Nowością na rynku (raczej Szwajcaria) był np dedykowany bodykit dla cinquecento sporting oraz suite . Kiedyś takowy widziałem.na allegro. Za 1800zeta. To była zadkosc. Chyba Zender firma

• 6 months later...

Teoretycznie na linke ale zdarzały sie jakieś np. eksportowe wynalazki i miały na impulsator. Ja np mam poduszke powietrzną mechaniczną a powinna byc elektroniczna i nawet w tej kwestii byłem w ASO kiedys bo auto z salonu i było na gwarancji  a według instrukcji powinna zapalac sie kontrolka po przekreceniu kluczyka. Szukali szukali i diagnoza była taka ze to wersja na włochy dlatego ma inną poduszkę. Nie masz licznika ale instalacje tzn kostki masz? Na linkę ma 3 kostki jedna szersza i dwie mniejsze. Dlatego jak nie sprawdzisz  ewentualnie nie zrobisz fotek to nikt ci w 100_ nie powie. Ewentualnie druga opcja ze skrzynia jest fabryczna nie zmieniana to zobaczysz czy jest tzw ślimak na linke czy impulsator  z którego wychodzą kabelki

• Thanks 1

2 godziny temu, bolekatepl napisał:

Teoretycznie na linke ale zdarzały sie jakieś np. eksportowe wynalazki i miały na impulsator. Ja np mam poduszke powietrzną mechaniczną a powinna byc elektroniczna i nawet w tej kwestii byłem w ASO kiedys bo auto z salonu i było na gwarancji  a według instrukcji powinna zapalac sie kontrolka po przekreceniu kluczyka. Szukali szukali i diagnoza była taka ze to wersja na włochy dlatego ma inną poduszkę. Nie masz licznika ale instalacje tzn kostki masz? Na linkę ma 3 kostki jedna szersza i dwie mniejsze. Dlatego jak nie sprawdzisz  ewentualnie nie zrobisz fotek to nikt ci w 100_ nie powie. Ewentualnie druga opcja ze skrzynia jest fabryczna nie zmieniana to zobaczysz czy jest tzw ślimak na linke czy impulsator  z którego wychodzą kabelki

Skrzynia 6b więc też nieseryjna 😁 jutro będę w garażu to wybebesze kable i dam cynk 😉

W dniu 27.12.2020 o 17:25, bolekatepl napisał:

Ślimak na linke, dziura w grodzi na linke 😀

No to jeśli w instalacji masz 3 kostki (2 mniejsze 1 szersza)to 100% licznik na linke Jeśli masz inne kostki to musisz kupić licznik na impulsator wiec wstarczy slimaka zamienic na impulsator podpiąć kostki i bedzie smigac

Edited by bolekatepl

W dniu 30.12.2020 o 13:42, bolekatepl napisał:

No to jeśli w instalacji masz 3 kostki (2 mniejsze 1 szersza)to 100% licznik na linke Jeśli masz inne kostki to musisz kupić licznik na impulsator wiec wstarczy slimaka zamienic na impulsator podpiąć kostki i bedzie smigac

Takie mam kostki, ale jednak zostawiam póki co tylko przerobie po swojemu ala kit car 😀 

Natomiast pytanie - czy ktoś kiedyś stworzyl predkosciomierz w miejscu i obudowie obrotomierza? 😀

Wątpie nie spotkałem sie z takim licznikiem a na forum jestem naście lat. Jeśli już cos chcesz kombinować to ewentualnie licznik motocyklowy dopasowac w to miejsce taki na linke uniwersalny np z aliex.... 

W dniu 1.01.2021 o 16:42, bolekatepl napisał:

Wątpie nie spotkałem sie z takim licznikiem a na forum jestem naście lat. Jeśli już cos chcesz kombinować to ewentualnie licznik motocyklowy dopasowac w to miejsce taki na linke uniwersalny np z aliex.... 

Coś wymyślę ale to później, na razie poszukuje samej szyby do licznika żeby sobie dociąć na idealny wymiar z jakiegoś materiału i zrobić tutaj porządek z obrotomierzem, shift light'em, i innymi diodami i laserami, także apel - poratuje ktoś szybą z licznika?? 😁

Edited by donPablito

Chcesz mieć prędkość w miejscu obrotów i odwrotnie?

W sumie mój układzik do prędkościomierza mógłby spokojnie pokazywać prędkość na obrotomierzu. Tylko kwestia wyboru skali no i albo impulsator w skrzyni albo czujnik ABSu bo skądś tę prędkość trzeba wziąć 😉 Jak coś to mam jeszcze z 8 płytek (gołych, kwestia zakupu części i polutowania), jedną właśnie testuję dla innego forumowicza.

16 godzin temu, rusala napisał:

Chcesz mieć prędkość w miejscu obrotów i odwrotnie?

W sumie mój układzik do prędkościomierza mógłby spokojnie pokazywać prędkość na obrotomierzu. Tylko kwestia wyboru skali no i albo impulsator w skrzyni albo czujnik ABSu bo skądś tę prędkość trzeba wziąć 😉 Jak coś to mam jeszcze z 8 płytek (gołych, kwestia zakupu części i polutowania), jedną właśnie testuję dla innego forumowicza.

W miejscu ori licznika zostawiam tylko obrotomierz, shifta i poziom paliwa, i bez predkosciomierza ciężko jeździć, i tak sobie gdybam bo to jedyne wolne miejsce na jakikolwiek predkosciomierz, póki co zostanę przy nawigacji żeby cokolwiek wiedzieć 🤣