Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeterminowane prawo jazdy + epidemia + wyjazd zagraniczny (UE)

Featured Replies

Napisano

Ktoś przerabiał w praktyce?

Dwa najbardziej oczywiste rozwiązania:

1. Nie jechać

2. Przedłużyć prawko nie czekając na +60 dni od końca epidemii

Ale załóżmy, że z 2. nie zdążyliśmy.

Będą problemy przy kontrolach? Jak duże problemy?

Napisano

Jechać , szykować się na testy płatne lub nie :ok:

Napisano

Jeździlem kiedyś dość długo na przeterminowanym ale to było jeszcze na kartoniku no i CEPiK-a nie było.

Rok w dacie ważności był zapisany na dwóch cyfrach więc nawet kontrole dokumentów udawało mi się przechodzić. ;]

Za granicę na nim ZTCP nie wyjeżdżałem. Na Twoim miejscu bym nie jechał niezależnie od sytuacji epidemicznej.

Przydarzy się durna stłuczka nawet nie z Twojej winy i wyjdzie że kierowałeś bez ważnych uprawnień.

Jak oceniasz swoje szanse w sporze w takiej sytuacji prawnej za granicą?

Napisano

Godzinę temu, DamianB napisał:

Ktoś przerabiał w praktyce?

Dwa najbardziej oczywiste rozwiązania:

1. Nie jechać

2. Przedłużyć prawko nie czekając na +60 dni od końca epidemii

Ale załóżmy, że z 2. nie zdążyliśmy.

Będą problemy przy kontrolach? Jak duże problemy?

Poczytaj, wyglada na to, ze poruszasz sie wtedy pojazdem bez wymaganych uprawnien 😕

https://mojafirma.infor.pl/moto/prawo-jazdy/formalnosci/3054784,Minal-termin-waznosci-prawa-jazdy-Co-to-oznacza.html

IMHO warto byloby sie zorientowac jak to wyglada pod katem ewentualnego OC/AC.

.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Maciej__ napisał:

Wg mnie zadne, bo waznosc stracil jedynie dokument a nie uprawnienia

Poczytaj, wyglada na to, ze poruszasz sie wtedy pojazdem bez wymaganych uprawnien 😕

https://mojafirma.infor.pl/moto/prawo-jazdy/formalnosci/3054784,Minal-termin-waznosci-prawa-jazdy-Co-to-oznacza.html

IMHO warto byloby sie zorientowac jak to wyglada pod katem ewentualnego OC/AC.

.

Dlatego konkretnie odnoszę się do obecnej sytuacji epidemii, gdzie z automatu jest ustawą przedłużona ważność dokumentów typu PJ. Ale pewnie nie muszą tego za granicą (mimo że UE) akceptować. Z drugiej strony w innych krajach też jest stan epidemii i musiałbym poczytać z jakimś translatorem jak to wygląda w każdym kraju. 🙄

Napisano
48 minut temu, DamianB napisał:

Dlatego konkretnie odnoszę się do obecnej sytuacji epidemii, gdzie z automatu jest ustawą przedłużona ważność dokumentów typu PJ. Ale pewnie nie muszą tego za granicą (mimo że UE) akceptować. Z drugiej strony w innych krajach też jest stan epidemii i musiałbym poczytać z jakimś translatorem jak to wygląda w każdym kraju. 🙄

Jak w PL jest na to ustawa to nie powinno się różnić na pozostałym obszarze UE.

Pozostaje pytanie co w razie W :nie_wiem:

W ubiegłym roku w trzy tygodnie zrobiłem urlopowo w EU ponad 6000 kilometrów , wynajęte auto na Majorce i nikt mojego PJ nie chciał oglądać .

Kilkanaście razy odwiedzałem Francję nie mając pojęcia o obowiązkowym wyposażeniu auta w alkomat :facepalm:

Już nie wspomnę jak w czasie stanu wyjątkowego właśnie we Francji robiliśmy wycieczki z nieletnim dzieckiem , które nie posiadało żadnego dokumentu tożsamości ( paszport w szufladzie w domu leżał w DE)

Ostatnią kontrolą drogową gdzie Polizei coś sprawdzało była „kaskadowa” w 2007 roku.

Nie namawiam do jazdy na „rympał” ale ja bym pojechał :ok:

Edytowane przez gobi
6000 nie 3000

Napisano

przy okazji może ktoś mi wytłumaczy, czy to jest data ważności uprawnień, czy dokumentu ?

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem uprawnień - gdyby dokumentu, to po co badania lekarskie?

Napisano

Ja tak miałem, że miesiąc temu kończyło mi się prawko, a za 3 tygodnie jadę za granicę. Zrobiłem badania, wyrobiłem w WK nowe prawko i jestem spokojny. @DamianB  może idź tą drogą.

Napisano
  • Autor
Ja tak miałem, że miesiąc temu kończyło mi się prawko, a za 3 tygodnie jadę za granicę. Zrobiłem badania, wyrobiłem w WK nowe prawko i jestem spokojny. [mention=143350]DamianB[/mention]  może idź tą drogą.
Taki jest plan, ale nie wiem ile potrwa wyrabianie nowego dokumentu - mówisz, że wyrobiłeś się w mniej niż 3 tygodnie?

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tzn za granicę jadę za 3 tygodnie licząc od dzisiaj, ale u mnie wyglądało to tak: Zadzwoniłem do medycyny pracy, powiedzieli, żebym przyjechał jutro, jutro nie mogłem, więc wybrałem sobie  wizytę za kilka dni (miałem czas), wpadłem na te badania, pół godziny i kwit w ręku. Zadzwoniłem do WK, tu też chcieli, żebym wpadł jutro, ale mi nie pasowało więc wybrałem termin za kilka dni. Złożyłem wniosek i badania w WK, sms z informacją o odbiorze przyszedł po 2 tygodniach jakoś.

Napisano
  • Autor
Tzn za granicę jadę za 3 tygodnie licząc od dzisiaj, ale u mnie wyglądało to tak: Zadzwoniłem do medycyny pracy, powiedzieli, żebym przyjechał jutro, jutro nie mogłem, więc wybrałem sobie  wizytę za kilka dni (miałem czas), wpadłem na te badania, pół godziny i kwit w ręku. Zadzwoniłem do WK, tu też chcieli, żebym wpadł jutro, ale mi nie pasowało więc wybrałem termin za kilka dni. Złożyłem wniosek i badania w WK, sms z informacją o odbiorze przyszedł po 2 tygodniach jakoś.
Z ciekawości: przedłużone masz prawko od daty końca ważności poprzedniego czy od daty badań?

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano

Od daty badań, ale jakie to ma znaczenie, jak dali na 20 lat. Nie wiem, czy dożyję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.