Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłop może w szoku jest? Właśnie ceny diesli spadły :D

Featured Replies

Napisano
W dniu 12.11.2020 o 20:51, kaczorek79 napisał:

Może to i dobrze, po 40-stce człowiek ze wszystkim zwolnił, wolę pracować, żeby żyć, niż żyć dla pracy.

widzę że ludzie w różnych branżach dochodzą do podobych wniosków ;)

Napisano
W dniu 14.11.2020 o 07:19, Lato8 napisał:

Jak rura w nowym dieslu z dpf jest czysta bez jakichkolwiek sladow to widomo ze pomiar ilosci sadzy wyjdzie 0.

Kiedyś ten dpf musi się wypalić, wiec rura nie będzie czysta.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

widzę że ludzie w różnych branżach dochodzą do podobych wniosków ;)

Zgadza się. 

„Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój” – jak mawiał Duńczyk.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

Zgadza się. 

„Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój” – jak mawiał Duńczyk.

Nie wiedzialem że z @K3 taki filozof ;) :panic:;]

Napisano
W dniu 14.11.2020 o 18:02, sherif napisał:

hmm, u mnie zawsze na różnych stacjach gość z detektorem sprawdzał pod maską i w bagażniku przy zbiorniku. Jeden nawet w kanale całość przewodów obadał. Można by rzec uczciwie wydane pieniądze :).

Za to na przeglądach instalacji lpg w serwisie .. nie sprawdzał mi nigdy. 

O kurcze, 18 lat autami z gazem jeżdżę i nigdy takiego czegoś nie widziałem ;]

Napisano
7 godzin temu, aviator napisał:

Kiedyś ten dpf musi się wypalić, wiec rura nie będzie czysta.

Z racji pracy widze wiele takich aut i zaprawde powiadam, ze w wiekszosci przypadkow wygląda jak nowa. Lekkie okopcenia wystepuja w starszych autach ale nadal to nie jest poziom sadzy kominowej w zwyklym 20 letnim tdi. Przy sprawnym dpf dymomierz na skp pokazuje 0.

Napisano
W dniu 12.11.2020 o 13:04, NaczelnyFilozof napisał:

3. Raz zadam pytanie komu ostatnio na przeglądzie badali te dymy w dieslu co ma 400 000 km przebiegu 🙂 No chyba że tu ludzie nie mają diesla z takim przebiegiem no góra 200 000 km 😉

Pisząc o dieslu, to na przeglądzie badali mi dymomierzem może ze trzy razy w życiu. Ale raz, pod koniec XX wieku, kiedy jeszcze o AK nikt nawet nie śnił, trafiłem na policyjną łapankę której celem był pomiar dymienia przez diesle. Miało to miejsce na Feliksplacu w Warszawie. Miałem wtedy W123 300D (1977/OM617/80KM). Na drogomierzu było około 750 tys. km + około 50 tys. km przejechane z ukręconą linką prędkościomierza. Duży policyjny blaszak, ze specjalistycznym wyposażeniem diagnostycznym, parę radiowozów i kolejka "chętnych" wyłapanych z ruchu. Wybrane diesle do kolejki, benzynowe pa pa. Pan diagnosta i towarzyszących mu dwóch policjantów byli bardzo zainteresowani moją beczką i zdziwieni wzorowym wynikiem pomiaru, Rozmowa o aucie trochę się przedłużyła a na koniec wszyscy trzej panowie byli bardzo zainteresowani natychmiastowym odkupieniem auta.🙃

Napisano
W dniu 13.11.2020 o 12:32, wujek napisał:

Nie wiem jak to sie ma do tego, ze w trakcie postoju obroty nie dojda do odciecia. Trzeba by podpatrzec jak to w DE robia.

W dniu 13.11.2020 o 15:33, wujek napisał:

To faktycznie dziwnie albo im sie nie chce albo maja gdzies. 

Takich którym się nie chce lub mają gdzieś nie ma w branży.

Nikt w D nie kopie gazu do odcięcia, w ogóle nie kopie (wyjątkiem są auta bez OBD). Są obroty jałowe mieszczące się w określonym przedziale i podwyższone również w określonych przedziałach, różnych dla różnych rodzajów napędu i układu oczyszczania spalin czyli: zapłon iskrowy lub samoczynny, z OBD lub bez OBD, bez katalizatora i z katalizatorem z sondą lambda albo bez . Diagnosta podłącza urządzenie diagnostyczne do OBD, wsadza sondę do rury, nastawia program z  rodzajem napędu i systemu oczyszczania spalin i jazda, samo się dzieje (absolutna większość przypadków pomiarów). Program diagnostyczny w urządzeniu diagnostycznym musi spełniać normy pomiaru i określone parametry pomiarowe, musi być certyfikowany i okresowo podlega kontroli. Masz dla przykładu  dwa wyniki pomiaru (zobacz sobie obroty): 

1. Zapłon samoczynny + OBD 

2. Zapłon iskrowy + OBD + Katalizator z sondą lambda.

Schowek01.jpg

Schowek02.jpg

Napisano
5 minut temu, szafir napisał:

Nikt w D nie kopie gazu do odcięcia, w ogóle nie kopie (wyjątkiem są auta bez OBD). Są obroty jałowe mieszczące się w określonym przedziale i podwyższone również w określonych przedziałach, różnych dla różnych rodzajów napędu i układu oczyszczania spalin czyli: zapłon iskrowy lub samoczynny, z OBD lub bez OBD, bez katalizatora i z katalizatorem z sondą lambda albo bez . Diagnosta podłącza urządzenie diagnostyczne do OBD, wsadza sondę do rury, nastawia program z  rodzajem napędu i systemu oczyszczania spalin i jazda, samo się dzieje (absolutna większość przypadków pomiarów). Program diagnostyczny w urządzeniu diagnostycznym musi spełniać normy pomiaru i określone parametry pomiarowe, musi być certyfikowany i okresowo podlega kontroli. Masz dla przykładu  dwa wyniki pomiaru (zobacz sobie obroty): 

Ciekawe kiedy u nas cos takiego wprowadza.

Napisano

Schowek01.jpg.f2b41e4d58876a53697daaf533a2a0ac.jpg
Schowek02.jpg.6c2c373ee6c8af50f0ddde707681e4c6.jpg

Ja widziałem inna metodę.
W dieslu. Koleś wkładał coś zamiast bagnetu oleju a drugi sposób to podłączal się pod alternator/plus. Bez wpinania się w obd. Z tego brał obroty chyba.
Sprawdzanie przy stałych obrotach i kopniecie 2 - 3 razy na wysokie obroty. Ofc sonda w wydechu. Na jalowych nie sprawdzał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.