Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ja też zapytam o montaż monitora 24" na ścianie g-k. Ale jest haczyk

Featured Replies

Napisano

Mam monitor 24". Lekki, nie waży więcej, niż parę kilo. I wpadłem na pomysł powieszenia na ścianie. Problemy są dwa:

1. Płyta g-k bez żadnych wzmocnień typu osb. Ot profile plus płyta. Ale TV lekki (wg X-kom 4kg), więc chyba da radę.

2. To jest w ścianie, w której zabudowana jest spłuczka podtynkowa 😄 Byłoby to ponad linią wody na szczęście :) Ale w obrębie obudowy spłuczki.

Czy są jakieś sposoby na zamocowanie? Czy nylonowy kołek driva byłby ok? Do niego bezpośrednio odpowiednio dobrany na długość wkręt?

Napisano
31 minut temu, Kysior napisał:

Mam monitor 24". Lekki, nie waży więcej, niż parę kilo. I wpadłem na pomysł powieszenia na ścianie. Problemy są dwa:

1. Płyta g-k bez żadnych wzmocnień typu osb. Ot profile plus płyta. Ale TV lekki (wg X-kom 4kg), więc chyba da radę.

2. To jest w ścianie, w której zabudowana jest spłuczka podtynkowa 😄 Byłoby to ponad linią wody na szczęście :) Ale w obrębie obudowy spłuczki.

Czy są jakieś sposoby na zamocowanie? Czy nylonowy kołek driva byłby ok? Do niego bezpośrednio odpowiednio dobrany na długość wkręt?

1. Zwykłe kołki do gips-kartonu - takie plastikowe lub metalowe, które się ściągają przy skręcaniu.

https://www.google.com/search?q=kołki+do+gips+kartonu&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02J33fXudD5B-bjOBDNt1eYAmnaqw:1606424388611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj3p6qYjaHtAhWHzoUKHVS_Dq0Q_AUoAXoECAQQAw&biw=2048&bih=1010

2. spłuczka jest po drugiej stronie tej ścianki gipsowo-kartonowej ?

Wiercisz delikatnie otwory i jak już zrobisz otwór to sprawdzasz nieruchomym wiertłem, ile masz jeszcze luzu do obudowy spłuczki. Powinno być parę centymetrów, żeby wszedł kołek i się zgniótł.

Napisano

Kołki typu molly. 

Wisi u mnie stary tv, ważący z 10-15 kg i nie ma problemu. Jedyne co to potrzebujesz odpowiednie narzędzie do montażu.

Napisano
11 godzin temu, Kysior napisał:

Mam powieszony soundbar na samych kołkach, wisi ok na fisher duopower, lecz problem polega na tym, że musiałem wstawić blaszki przy mocowaniach bo uchwyty wbijały się w ścianę i wpadały coraz głębiej ;]

Napisano
3 godziny temu, marcinur napisał:

Kołki typu molly. 

Wisi u mnie stary tv, ważący z 10-15 kg i nie ma problemu. Jedyne co to potrzebujesz odpowiednie narzędzie do montażu.

najlepiej, ale da radę i bez tego na 4 kołki :)

Napisano
14 godzin temu, Kysior napisał:

Widziałem filmik jak gość montował duży TV na płycie g-k bez wzmocnienia. Zawiesił to na kołkach molly, ale jak wyżej wspomniano dociskane urządzeniem podobnym do nitownicy. Musiał solidnie szarpać za tv żeby ścianę wyrwać z uchwytem i telewizorem. 

Napisano
  • Autor

Sam telewizor jest leciutki, więc nie obawiam się wytrzymałości g-k. Bardziej martwi mnie odległość, jaka jest między ścianą, a spłuczką. No ale, jak kolega @Tomo napisał - najprościej delikatnie przewiercić i zbadać dostępne miejsce, co też w najbliższym wolnym czasie uczynię 😄

Napisano

Jeżeli nie będziesz miał miejsca za płytą na kołki Molly to zerknij na Fisher Duoblade, te kołki są rewelacyjne, tylko musiał byś przed wkręcaniem powyciągać blaszki wiercące.

Zaletą Duoblade w porównaniu do zwykłych "ślimaków" jest to że po wkręceniu wkręta dodatkowo się rozpierają w K/G. Używam ich zawodowo i trzymają jak wściekłe.

Kiedyś robiłem test, wkręciłem ten kołek w kawałek płyty i próbowałem go wyrwać kombinerkami, kołek wytrzymał a puściła płyta w promieniu 2-3 cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.