Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tragedia na Strzelińskim...

Featured Replies

Napisano

sam siebie zacytuje z HP

Quote:

wielki pech, no i wielka tragedia tych ludzi i ich rodzin.

czesto jezdze na rajdy, i wiem jak to jest. ale jak widze tych niekktorych bezmozgich skur*******w co laza po drodze albo stoja w tak oczywistych niebezpiecznych miejscach to mnie krew zalewa i jednoczesnie nie jest mi ich zal.

Napisano

Bylem 1,5km od tego miejsca. Stalismy na oesie. Przejechala jakas zaloga i dlugo nic. Wkoncu napada Lempert, zatrzymuje sie kolo nas (pkt SOS). Wyskakuje pilot caly w nerwach i mowi by wezwac straz czy karetke bo tragedia. Pozniej sie okazalo, ze 2 osoby zginely, 1 walczy o zycie w szpitalu. Pod koniec rajdu jeden z org mowil juz, ze 3 osoba zmarla w karetce, ale okazalo sie to plotka. Kumpel byl w tym miejscu i okazalo sie, ze to jego znajomi jacys byli:(.

Wlasnie w teleexpresie mowili, ze to prawdopodobnie wina kibicow (ale to wg mnie bzdura, bo siedzieli na skarpie - niby bezpieczne miejsce;( )

Tyle... Szkoda gadac. Po 40 minutach od zdarzenia, cala strefa sie zebrala bez zadnych dyskusji...

[']

Napisano

> Bylem 1,5km od tego miejsca. Stalismy na oesie. Przejechala jakas

> zaloga i dlugo nic. Wkoncu napada Lempert, zatrzymuje sie kolo

> nas (pkt SOS). Wyskakuje pilot caly w nerwach i mowi by wezwac

> straz czy karetke bo tragedia. Pozniej sie okazalo, ze 2 osoby

> zginely, 1 walczy o zycie w szpitalu. Pod koniec rajdu jeden z

> org mowil juz, ze 3 osoba zmarla w karetce, ale okazalo sie to

> plotka. Kumpel byl w tym miejscu i okazalo sie, ze to jego

> znajomi jacys byli:(.

> Wlasnie w teleexpresie mowili, ze to prawdopodobnie wina kibicow (ale

> to wg mnie bzdura, bo siedzieli na skarpie - niby bezpieczne

> miejsce;( )

> Tyle... Szkoda gadac. Po 40 minutach od zdarzenia, cala strefa sie

> zebrala bez zadnych dyskusji...

> [']

Na rajdach nie ma bezpiecznych miejsc jak widac...Zawsze moze zdarzyc sie cos zupelnie nie przewidywalnego oslabiony.gif

Szkoda tych ludzi co zgineli i załogi auta bo zostanie im slad w psychice na cale zycie a jeszcze zapewne beda mieli klopoty frown.gif

swieca.gif

Napisano

> Na rajdach nie ma bezpiecznych miejsc jak

No to oczywiste. Ale chodzilo mi o to, ze miejsce wygladalo na bezpieczne.

> psychice na cale zycie a jeszcze zapewne beda mieli klopoty

Goscie u nas w Jeleniej startowali maluchem jeszcze w lutym. Teraz zbudowali nowke puga 206, a to byl ich debiut. Nie powiem - gosc potrafi jezdzic, caly czas prawie klase wygrywal u nas.

Napisano

Za autoklubem:

Quote:

Dwóch widzów zginęło, trzecia osoba doznała ciężkich obrażeń w wyniku wypadku w miejscowości Gęsiniec, na trasie piątego odcinka specjalnego Rajdu Strzelińskiego. W grupę kibiców wpadł Peugeot 206 załogi z numerem 42 - Aleksander Jaroszewicz/Paweł Tarapacki. Rajd został przerwany.

Do wypadku doszło 3 kilometry na południe od Strzelina. Po hopce samochód wpadł do betonowej rynny z prawej strony drogi, odbił się i uderzył w grupę widzów po lewej stronie. Śmierć poniosło dwoje młodych kibiców z Ostrowa Wielkopolskiego - chłopak i dziewczyna.

Napisano

a jeszcze zapewne beda mieli klopoty

nie sadze.nie chce roztrzasac co i jak ale wszystko wskazuje na to,ze osoby poszkodowane siedzialy sobie w miejscu niedozwolonym i jeszcze przed tasmami.niestety,niektorzy mysla ze sa niesmiertelni albo ze chroni ich plakietka badz kamizelka safety czy jeszcze cos.bardzo mi przykro z powodu smierci tych osob.

niestety takie sytuacje zapewne beda dalej mialy miejsce,gdyz zawsze znajdzie sie ktos,kto wie lepiej gdzie moze stac itd.

moze troche nie na miejscu ten moj caly komentarz do sytuacji ale cisnal mi sie na usta,po tym co widze na rajdach i po tym co sie stalo

Napisano

> nie sadze.nie chce roztrzasac co i jak ale wszystko wskazuje na to,ze

> osoby poszkodowane siedzialy sobie w miejscu niedozwolonym i

> jeszcze przed tasmami.niestety,niektorzy mysla ze sa

> niesmiertelni albo ze chroni ich plakietka badz kamizelka safety

Miejmy nadzieje ze nie, ale zawsze moze ktos ich oskarzyc o nieumyslne spowodowanie wypadku ze skutkiem smiertelnym... oslabiony.gif

> czy jeszcze cos.bardzo mi przykro z powodu smierci tych osob.

> niestety takie sytuacje zapewne beda dalej mialy miejsce,gdyz zawsze

> znajdzie sie ktos,kto wie lepiej gdzie moze stac itd.

> moze troche nie na miejscu ten moj caly komentarz do sytuacji ale

> cisnal mi sie na usta,po tym co widze na rajdach i po tym co sie

> stalo

Niestety ale przykra prawda oslabiony.gif

Napisano

przypadek Lubiaka sprzed paru lat ale wtedy chodzilo o smierc pilota i nadgorliwa pani prokurator bodajze

Napisano

> Dwie osoby nie żyją...

> W mordę...

Relacja TVP

Byłem na miejscu. W znacznej mierze zawinili poszkodowani, ale "nieszczęśliwy wypadek" - to stwierdzenie dobrze określa tą tragedię.

Napisano

> moze troche nie na miejscu ten moj caly komentarz do sytuacji ale

> cisnal mi sie na usta,po tym co widze na rajdach i po tym co sie

> stalo

ależ własnie na miejscu jak najbardziej. mi tez jest strasznie przykro z powodu tego wydarzenia i zał mi tych co zginali i tych rajdowcow, ale trzeba przyznac ze niektórzy kibic swym zachowaniem jakby sami prosili sie o taka sytuacje.

to wszechobecne chlanie wódy czy piwska na rajdzie, łazenie po odcinku, czy stawaniu w dziwnych miejscach.

czasami mnie kurwica bierze jak widze takich "pacjentow". na polskim tez bylo kilka takich przypadkow, ale przyznam ze tam gdzie stałem zabaezpieczenie rajdu jakoś sobie dawało rade.

Napisano

Zgadzam się i swoje spostrzeżenia z Mazowieckiego opisałem na HP,może za bardzo emocjonalnie niewiem.gifi dosadnie,ale nonszalancja była doprowadzona do absurdu ,wobec czego żal mi tylko załogi puga..............

Napisano

Wg mnie to caly strzelinski byl srednio zabezpieczony. Wpadam do biura po akredytacje a gosc focha strzelil za mojego maila, czemu tak pozno dali wniosek. Dal plaietke ORGANIZATOR bo nie mial innej... no spoko

Pojechalem na oes, patrze na jakim jestem, keidy strefa...patrze patrze - o qwa, jestem na odcinku Kamionki-sokolec. Hmm przeciez tedy lecial elmot! O jedlina rosciszow tez jest...nie no co jest qwa... Patrze na plakietke jeszcze raz. No 5 rajd strzelisnki a z tylu rozpiska elmotu.

Pozniej chce wejsc na oes a gosc...nie mozna za tasme. Mowie ze z media jestem i chce na srodek, nie mozna bo plakietka organizator mnie do niczego nie uprawnia. No qwa co jak co ale to juz przegiecie.

Napisano

> Wg mnie to caly strzelinski byl srednio zabezpieczony. Wpadam do

> biura po akredytacje a gosc focha strzelil za mojego maila,

> czemu tak pozno dali wniosek. Dal plaietke ORGANIZATOR bo nie

> mial innej... no spoko

> Pojechalem na oes, patrze na jakim jestem, keidy strefa...patrze

> patrze - o qwa, jestem na odcinku Kamionki-sokolec. Hmm przeciez

> tedy lecial elmot! O jedlina rosciszow tez jest...nie no co jest

> qwa... Patrze na plakietke jeszcze raz. No 5 rajd strzelisnki a

> z tylu rozpiska elmotu.

no to ładny bałagan tam mieli pad.gif

> Pozniej chce wejsc na oes a gosc...nie mozna za tasme. Mowie ze z

> media jestem i chce na srodek, nie mozna bo plakietka

> organizator mnie do niczego nie uprawnia. No qwa co jak co ale

> to juz przegiecie.

tak to właśnie jest, jak obsługa rajdu jest po prostu nie poinformowana o podstawowych rzeczach, typu co moga, czego nie i jak działac w danej sytuacji, ale to niestety czesto norma, nie tylko na tym rajdzie

Napisano
  • Autor

Najgorsze jest to, że już po sieci krążą fotki z miejsca wypadku, podobno nagranie video całego zdarzenia ma już jakaś stacja TV (za ciężkie pieniądze kupiła).

Albo ten świat jest jakiś dziwny, albo to ze mną jest coś nie tak... sciana.gif

Napisano

> Najgorsze jest to, że już po sieci krążą fotki z miejsca wypadku,

> podobno nagranie video całego zdarzenia ma już jakaś stacja TV

> (za ciężkie pieniądze kupiła).

> Albo ten świat jest jakiś dziwny, albo to ze mną jest coś nie tak...

znaczy sie bedzie kolejne pod napieciem ?? zenua

Napisano

> Wg mnie to caly strzelinski byl srednio zabezpieczony.

Bałagan organizacyjny to jedno, a sposób zabezpieczenia to drugie. Z zabezpieczeniem naprawdę nie było źle.

Napisano

Niestety, ale kolejny raz media sobie przypominaja o rajdach, gdy wydazyla sie tragedia... fotka z wypadku - daje linka, bo to dosc drastyczna fota frown.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, ale kolejny raz media sobie przypominaja o rajdach, gdy

> wydazyla sie tragedia... fotka z wypadku - daje linka, bo to

> dosc drastyczna fota

No, właśnie o tym pisałem. Foty krążą, filmy krążą. Już miałem Twojego posta wywalić w cholerę, ale...

Może niech te fotki i filmy krążą? Może ktoś dzięki temu o ten jeden raz więcej pomyśli? Może jak ktoś to zobaczy, to zrozumie, że jedna sekunda może totalnie zmienić życie, nie mówiąc nawet o tym, że może je zakończyć?

Raptem tydzień temu byłem na Polskim. Miejsc, w których przy odrobinie pecha można oberwać samochodem i w których ludzie sobie stali bez zająknięcia, można było naliczyć mnóstwo. Spadania za hopami, zewnętrzne zakrętów, wewnętrzne ciasnych łuków... Taśmy, powiązane koperty, ludzie safety - dla kibiców nie ma świętości. Ale nie tylko dla kibiców - raz nawet widziałem punkt łączności ustawiony na zewnętrznej naprawdę szybkiego i nieprzyjemnego (z "garbem") zakrętu.

Zerknijcie sobie na tę fotkę. Pomyślcie, jak bliskie każdemu z nas życiowe plany mieli ludzie, którzy tam leżą. A potem MYŚLCIE na rajdach.

Napisano

Zastanawialem sie, czy dac ta fote. Uznalem, ze tak, bo moze komus to uswiadomi, ze o tragedie nie trudno.

Sam mam okazje obserwowac kibicow jak stoja i jako kibic i jako kierowca. Sam zawsze staram sie stac albo w takiej odleglosci, zeby w razie czego nie oberwac, albo po prostu w "mniej" atrakcyjnym miejscu. Jednak wszystkiego sie nie da przewidziec...

Napisano

tragedia swieca.gif

i teraz tak jak nigdy o rajdach bedzie duzo w tv beda to walkowac w kolko czyja wina i tak dalej...

niestety jak sie nic nie dziele to o rajdach mozna uslyszec 5 sekundowa relacje w tv najczesciej jeszcze z jakims bledem :/

no sory ostatnio na tvp1 czy 2 sa relacje 30 min w nocy ok.gif

a tak to nic ale jak sie cos zdazy to wtedy se przypominaja :/

rajdy to nie jest bezpieczny sport ani w roli kibica ani w roli uczestnika.

sam sie kiedys znalazlem w niebezpiecznej sytuacji jako kibic. auto wylecialo z drogi prosto na nas. reflex i metalowa banda nas uratowaly.

ale to byla nasza wina bo stalismy w miejscu w ktorym nie powinnismy stac i to byla nauczka ktora cale szczescie przezylismy.

od tej pory stajemy w miejscach z pozoru bezpiecznych a przynajmniej mniej niebezpiecznych. ale tak jak sie zachowuja coniektorzy na rajdach to szkoda gadac :/

Napisano

> widziałem punkt łączności ustawiony na zewnętrznej naprawdę

Oto samochod safety, ktory ustawiony byl niedaleko drogi na zakrecie. BMW ok 2004r;)

dscn4083.jpg

A tutaj safety ...

dscn4084.jpg

Napisano

> Jeszcze jedna rzecz jest przerazajaca na tej fotce...Gapie.Ludzie

> stoja kawalek dalej z zalozonymi rekami i sie patrza

owszem jest to przerażajace, ale wydaje mi sie ze juz nic tym osobom nie mogli pomoc bo juz nie żyły. ta dziewczyna lezy i nikt juz na nia nie zwraca uwagi. tylko tymu rannemu ktos sie stara pomóc.

Napisano

> owszem jest to przerażajace, ale wydaje mi sie ze juz nic tym osobom

> nie mogli pomoc bo juz nie żyły. ta dziewczyna lezy i nikt juz

> na nia nie zwraca uwagi. tylko tymu rannemu ktos sie stara

> pomóc.

No tak, ale ze ktos chce miec potem taki obraz przed oczami... icon_rolleyes.gif Zreszta to widok czesto spotykany podczas wypadków z rannymi na drodze. Ludzie sie gapia, debatuja a do pomocy poszkodowanym malo kto sie rwie... irked.gif

Napisano

Ale tak bedzie wszedzie, tacy sa ludzie. W sumie teraz bym chcial zobaczyc filmik z tego wypadku. wkoncu by bylo wiadomo czy wogole ktos zawinil.

Nie wiem, czy pamietacie ale podobna sytuacja byla chyba na cieszynce, gdzie jedna z zalog po podbiciu najpierw skosila ludzi a pozniej uderzyla w dom. Tylko tam skonczyl osie na polamaniach a nie najgorszym.

Napisano

Witam

Tragedia...tak...bardzo smutno...

Ale nawet nie zdawalem sobie sprawy z głupoty NIEKTÓRYCH kibiców rajdowych dopóki sam nie stałem w kamizelce safety na Rajdzie Polskim. To co ludzie wyczyniaja i jak to wszystko tłumaczą jest przerażające...np:

1. pan z 3 dzieci stwierdził ze kamienie mu niegrozne i on sie odwraca i zaslania cialem swoje dzieci - masakra

2. Koperta ustawiona na wypadkowej na haku - kartka wisi "STREFA NIEBEZPIECZNA ZAKAZ WSTĘPU" - ludzie czytają...patrzą mi prosto w oczy....i oczywiscie przechodza....dobrze ze jak gosc ktory nie dohamowal jechal jak juz prawie nikogo nie bylo....

To tylko niektore przypadki, ale zapewniam ze bylo ich znacznie wiecej...alkohol - niestety "normalne"

A taśm sa przeciez po to zeby przez nie przechodzic albo je naciagac tak zeby stac na drodze no masakra...

ehhhh ... szkoda słów....

Oby więcej nie było takich wypadków

I oby ludzie zaczęli mysleć troche wybierajac sie na OS

Troszkę się rozpisałem, ale co mi tam

Pozdrawiam i apeluję o rozwagę

Napisano

ja mam kolejny przyklad z Barbórki Cieszyńskiej 2005:

Prosta ok 250 - 300 metrów po czym prawy 90, znowu prosta ok 100 metrow do lewy 90..... na obu 90 na wypadkowej stoją grupki pijanych "wieśniaków"* grupka pierwsza podchodzi do nich osoba z SAFETY i mówi żeby się przesunęli, albo przeszli na inną strone w miejsce gdzie będzie bezpieczniej, na co ktoś z grupki: "a co ty k***wa wiesz o rajdach? to są nasi koledzy (znaczy sie załogi rajdowe) i oni nam nic nie zrobią". To zostawie bez komentarza... Kolejna grupka to juz tak pijana była że mimo tego mrozu ustawili sobie krzeselka i w najlepsze siedzieli, uwagi osob z SAFETY nic nie pomagały...

* użyłem słowa wieśniaki bo inaczej ich nazwać nie można...

Napisano

> ja mam kolejny przyklad z Barbórki Cieszyńskiej 2005:

No niestety, nie przemowi sie do kiboli. Ale safety czsami tez ynteligencja nie grzeszy. Taka prawda, szczegolnie jak safety z jakichs wiosek okolicznych wezma bo taniej. Na polskim stalem na mini hopce. Miejsce bezpieczne (ale Ruta jak na elmocie w czasie skoku bloki i sru w skarpe... 1,5m od kibicow. Takie rajdy. Tego sie nie zmieni. Nawet na prostej drodze moze opona strzelic, kierowca nieopanuje auta i wpadnie w grupe kibicow. Idac an rajd trzeba sie liczyc z tym.

PS. Widzial ktos filmik z wypadku juz?

Napisano

> No niestety, nie przemowi sie do kiboli. Ale safety czsami tez

> ynteligencja nie grzeszy. Taka prawda, szczegolnie jak safety z

> jakichs wiosek okolicznych wezma bo taniej. Na polskim stalem na

> mini hopce. Miejsce bezpieczne (ale Ruta jak na elmocie w czasie

> skoku bloki i sru w skarpe... 1,5m od kibicow. Takie rajdy. Tego

> sie nie zmieni. Nawet na prostej drodze moze opona strzelic,

> kierowca nieopanuje auta i wpadnie w grupe kibicow. Idac an rajd

> trzeba sie liczyc z tym

no tak to racja trzeba sie liczyc z wszystkim

> PS. Widzial ktos filmik z wypadku juz?

ja nie widzialem... jak ktos ma cos to moze podeslac linka na priva

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.