Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tulejka/panewka z tworzywa - czym zastąpić ?

Featured Replies

Napisano

Mam pewien mechanizm do naprawy. Muszę wymienić groszowej wartości tulejkę, ale że mechanizm z założenia jest nierozbieralny to nie jest ona dostępna. Tak w skrócie - mechanizm z kołem zębatym z tworzywa ( niebieski ) jest osadzony na osi również z tworzywa ( średnica ok. 15mm - szary ), a to wszystko zamkniete w obudowie z tworzywa ( czarny ). Ponieważ użyte tworzywa są raczej twarde ale kurche i łatwo scieralne to zastosowano tam rodzaj tulejki/panewki ( czerowna ) z tworzywa mocniejszego, nieco elastycznego i zapewne bardziej sliskiego. Ale ta tulejka się rozerwała i muszę cos wymyśleć w to miejsce. Wysłałem zapytanie do drukarni 3D czy maja jakiś materiał,  z którego moznaby cos takiego wydrukować. Czekam na odpowiedź. A może macie inne pomysły na ten element ? Zaznaczam, że musie być to coś mocnego bo działają tam spore siły i tulejka z byle czego się szybko rozpadnie. 

Tulejka3.jpg

Napisano

Nie prościej wytoczyć. 

W tym przypadku chyba najlepiej z wałka teflonowego.

Napisano

Dotoczenie pewnie będzie najszybsze. Możesz też poszukać w tulejkach do rozruszników. Może dobierzesz coś pod wymiar.

Napisano
  • Autor

Też o tym myslałem ale nie wiem czy sie do bo tam są cienkie ścianki - 1mm. Zapytam fachowca

P.S. Zapomniałem, że tam jest taki "cycek" ustalający i to na tokarce się nie zrobi. Chyba, że inne rozwiązanie z zamontowaniem tuylejki bez "cycka" tak żeby się nie obracała w obudowie.

Edytowane przez Radauskas

Napisano

Na dobrej tokarce spokojnie wytoczysz takie 1mm cudo. Potem wkleić najwyżej. 

Dobry tokarz dorobi ci części na odpowiednim pasowaniu, materiał nie jest drogi.

Napisano

Poszukaj takiej tulejki na igus.pl

Napisano
W dniu 23.12.2020 o 21:00, Radauskas napisał:

Mam pewien mechanizm do naprawy. Muszę wymienić groszowej wartości tulejkę, ale że mechanizm z założenia jest nierozbieralny to nie jest ona dostępna. Tak w skrócie - mechanizm z kołem zębatym z tworzywa ( niebieski ) jest osadzony na osi również z tworzywa ( średnica ok. 15mm - szary ), a to wszystko zamkniete w obudowie z tworzywa ( czarny ). Ponieważ użyte tworzywa są raczej twarde ale kurche i łatwo scieralne to zastosowano tam rodzaj tulejki/panewki ( czerowna ) z tworzywa mocniejszego, nieco elastycznego i zapewne bardziej sliskiego. Ale ta tulejka się rozerwała i muszę cos wymyśleć w to miejsce. Wysłałem zapytanie do drukarni 3D czy maja jakiś materiał,  z którego moznaby cos takiego wydrukować. Czekam na odpowiedź. A może macie inne pomysły na ten element ? Zaznaczam, że musie być to coś mocnego bo działają tam spore siły i tulejka z byle czego się szybko rozpadnie. 

Tulejka3.jpg

Wytoczyć w teflonu. Kwestia grubości ścianek - czy da się wytoczyć....

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał:

Wytoczyć w teflonu. Kwestia grubości ścianek - czy da się wytoczyć....

Bez problemu.

Potrzeba trochę więcej materiału niż długość tulejki tak żeby było pewne mocowanie.

Toczymy tulejkę z wymiarami na gotowo  na końcu odciąć. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.