Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak zaswieci sie rezerwa -kontrolka od LPG to ile moze byc?

Featured Replies

Napisano

witam ,dzisiaj zalozylem gaz i mam taka kontrolke ze niby jak bedzie malko gazu zaswieci sie kontrolka

mam pytanie mam butle w kole wchodzi 29 l gazu i kiedy ona sie szacunkowo zaswieca i ile mozna jescze zrobic wtedy bo raz na zakrecie lekko mrugnela ale zgasla a dop na palenej butli zrobilem 33 km,prosze o odpowiedz

Napisano

> witam ,dzisiaj zalozylem gaz i mam taka kontrolke ze niby jak

> bedzie malko gazu zaswieci sie kontrolka

> mam pytanie mam butle w kole wchodzi 29 l gazu i kiedy ona sie

> szacunkowo zaswieca i ile mozna jescze zrobic wtedy bo raz na

> zakrecie lekko mrugnela ale zgasla a dop na palenej butli

> zrobilem 33 km,prosze o odpowiedz

wszystko zależy od tego jak masz wyregulowany czujnik. rezerwa moze zapalac nawet przy pelnym zbiorniku gazu. gazownik zakładając instalacje powinien ustawic rezerwe na jakies 10l w zaleznosci od pojemności butli, widocznie tego nie zrobił. musisz pojechac jeszcze razdo zakladu gdzie zakłaales LPG najlepiej z pusta butla zatankowac jakies 10l i ustawic rezerwe

pozdr

Napisano

> wszystko zależy od tego jak masz wyregulowany czujnik. rezerwa moze

> zapalac nawet przy pelnym zbiorniku gazu. gazownik zakładając

> instalacje powinien ustawic rezerwe na jakies 10l w zaleznosci

> od pojemności butli, widocznie tego nie zrobił. musisz pojechac

> jeszcze razdo zakladu gdzie zakłaales LPG najlepiej z pusta

> butla zatankowac jakies 10l i ustawic rezerwe

> pozdr

Zależy też od sensora. Np, w brc w obecnych wielozaworach (od ok. 3 lat) nieda się tego ustawić. Jeśli wielozawór jest w pełni sprawny (nie podginany, zbiornik pod odpowiednim kątem) to ma działać.

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy od tego jak masz wyregulowany czujnik. rezerwa moze

> zapalac nawet przy pelnym zbiorniku gazu. gazownik zakładając

> instalacje powinien ustawic rezerwe na jakies 10l w zaleznosci

on powiedzial ze na okolo 150 km rezerwa tylko mam pytanie czy mrugniecie na zakrecie cos oznacza czy jescze jest spokojnie gazu

> od pojemności butli, widocznie tego nie zrobił. musisz pojechac

> jeszcze razdo zakladu gdzie zakłaales LPG najlepiej z pusta

> butla zatankowac jakies 10l i ustawic rezerwe

> pozdr

Napisano

Mrugniecie to własciwie juz tylko troszeczke do zapalenia sie stałego Dam ci mój przyklad gdzie pełna rezerwa zaświeci mi sie gdy spale 16 litrow przy butli 33 litry Zbadalem praktycznie ze jesli mi mignie czerwone światełko to spale ok 5 litrow Ale to co ci koledzy pisza to musi ci powiedziec gazownik Ale on tez dokladnie ci nie powie Też powie ci około Najlepiej sam dojdziesz tankujac i obserwujac licznik km To taka troche zabawa ale spróbuj

Napisano

Najlatwiej to chyba sprawdz. Zapisz przebieg w momencie gdy rezerwa sie zaswieci, potem wyjezdzij gaz zupelnie do konca i bedziesz wiedzial ile mozesz na tym zrobic.

Napisano

> Zależy też od sensora. Np, w brc w obecnych wielozaworach (od ok. 3

> lat) nieda się tego ustawić. Jeśli wielozawór jest w pełni

> sprawny (nie podginany, zbiornik pod odpowiednim kątem) to ma

> działać.

Ale przeciez w komputerze mozna ustawic przy jakim wskazaniu z wielozaworu ma zaswiecac sie kontrolka rezerwy.

Napisano
  • Autor

chodzi mi o to z egaz mam od kilku godzin zrobilem dopiero 33 km na tej butli na 29 litrach lpg wiec zmartwilem sie tym mrugnieciem ze tak szybko ale dalej nie mruga koles mowil cos ze ja zaswieci sie bedzie na 160km gazu .porpostu sie porzestraszylekm ze mruglo ze pewnie duzo pali

Napisano

> chodzi mi o to z egaz mam od kilku godzin zrobilem dopiero 33 km na

> tej butli na 29 litrach lpg wiec zmartwilem sie tym mrugnieciem

> ze tak szybko ale dalej nie mruga koles mowil cos ze ja zaswieci

> sie bedzie na 160km gazu .porpostu sie porzestraszylekm ze

> mruglo ze pewnie duzo pali

ciekaw jestem kiedy powiesz sobie "kij mu w oko" i zaczniesz jeździc na licznik. Te wskaźniki naprawde fatalnie się ustawia i mają 50% błąd wskazań zlosnik.gif

Napisano

> chodzi mi o to z egaz mam od kilku godzin zrobilem dopiero 33 km na

> tej butli na 29 litrach lpg wiec zmartwilem sie tym mrugnieciem

> ze tak szybko ale dalej nie mruga koles mowil cos ze ja zaswieci

> sie bedzie na 160km gazu .porpostu sie porzestraszylekm ze

> mruglo ze pewnie duzo pali

Jaka to instalacja? Jaki komputer?

Ja mam BRC Just. Wskaznik jak to gazownicy powiedzieli jest tylko orientacyjny i zeby sie nim zabardzo nie sugerowac. U mnie sa 4 diodki. Gdy swieca wszystkie 4 to gazu jest do pelna, gdy swieci tylko jedna to znaczy ze juz malo, a gdy tylko jedna diodka mruga to znaczy ze jest rezerwa. Na rezerwie moge przejechac okolo 40-50km.

Ale. Czesto zdaza sie zwlaszcza podczas jazdy po dziurach, lub po zakretach (zwlaszcza szybsciej) ze wskaznik wariuje. Np nawet gdy mam pelny zbiorkin to zamurga rezerwa, lub odwrotenie gdy mam pusty czasem zaswieca sie wszystkie czetery diodki co by sugerowalo ze jest pelno. Zwykle po paru do kilkunastu lub kilkudziwsieciu sekundach wraca do normy. Wiec rzeczywiscie wskaznik jest jedynie orientacyjny.

I jeszcze do tego po podpieciu sie do komputera mozna wszystko ustawic. Tzn moge ustawic progi przy ktorych bedzie sie swiecic 4 diodki, 3, 2, 1 oraz rezerwa.

I jakbym sie uparl to moge sobie tak ustawic ze w calym zakresie mi bedzie migac rezerwa. Wszystko kwestia ustawienia.

Wiec jesli ci chodzi o spalanie to najlepiej zatankuj do pelna, wyjezdzij troche, i znowu do pelna. Wtedy bedziesz wiedzial.

Chociaz to tez nie jest zupelnie pewna metoda bo wielozawor na butli tez zwykle doskonaly nie jest i moze nie zawsze odbijac dokladnie w tym samym momencie, wiec zawsze odchyly lekkie moga byc.

Najpewniejsza metoda to poprostu wyjezdzic gaz 0.

Napisano

Daremne top jest i tyle , ja do swojej instalki w ogóle tego nie dalem zainstalowac , bo i po co jak pokazuje to to co mu sie podoba zlosnik.gif zaoszczedziłem 70 zł w ten sposób

Napisano

Mam tak samo jak Ty...jak mruga to jeszcze max 40 km zrobię...wskaźnik udało mi się trochę bardziej ustabilizować kiedy dołożyłem dodatkową masę do silnika, ale i tak w ostrzejszym zakręcie albo przy hamowaniu diodki wariują...

Ja nauczyłem się jeździć na wskaźnik i na km...wiem, że po przejechaniu 300 km powinna być już 1 dioda a przy 350 km muszę szukać stacji, bo zaraz zacznie migać a wtedy patrz wyżej...

Pozdrawiam

Napisano

> Daremne top jest i tyle , ja do swojej instalki w ogóle tego

> nie dalem zainstalowac , bo i po co jak pokazuje to to

> co mu sie podoba zaoszczedziłem 70 zł w ten sposób

Tzn za wskaźnik tyle byś zapłacił icon_eek.gif

U mnie jest wskaźnik na wielozaworze i na nim śrubką sie ustawia kiedy ma zapalać się rezerwa, ale to jest takie nie dokładne, że szkoda gadać.

Męczyłem się chyba ze 2 miesiące zanim coś ustawiłem, a teraz widze dlaczego jest tak trudno - rezerwa zapala się jak jest ok 10L w butli, ale po jakimś czase gaśnie, czasem zapali się dużo wcześniej. Patrze tylko orientacyjnie i nie zwracam na nią prawie uwagi.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Tzn za wskaźnik tyle byś zapłacił

> U mnie jest wskaźnik na wielozaworze i na nim śrubką sie ustawia

> kiedy ma zapalać się rezerwa, ale to jest takie nie dokładne, że

> szkoda gadać.

ja mam jedna diode czerwona o nazwie r-czyli rozerwa tylko mam butle gdzie wlazalo wczoraj niby 29l gazu zrobilem dop 50km i juz dzis rano na zakretach i przy hamowaniu mrugnie czasem ,nie chce sie zalamywac ze mam monstrualne spalanie...przeciez gz jescze nie moze sie chyba konczyc...........to chyba oszukuje ta diodka

> Męczyłem się chyba ze 2 miesiące zanim coś ustawiłem, a teraz widze

> dlaczego jest tak trudno - rezerwa zapala się jak jest ok 10L w

> butli, ale po jakimś czase gaśnie, czasem zapali się dużo

> wcześniej. Patrze tylko orientacyjnie i nie zwracam na nią

> prawie uwagi.

> Pozdr

ja mam jedna diode czerwona o nazwie r-czyli rozerwa tylko mam butle gdzie wlazalo wczoraj niby 29l gazu zrobilem dop 50km i juz dzis rano na zakretach i przy hamowaniu mrugnie czasem ,nie chce sie zalamywac ze mam monstrualne spalanie...przeciez gz jescze nie moze sie chyba konczyc...........to chyba oszukuje ta diodka

Napisano

> ja mam jedna diode czerwona o nazwie r-czyli rozerwa tylko mam butle

> gdzie wlazalo wczoraj niby 29l gazu zrobilem dop 50km i juz dzis

> rano na zakretach i przy hamowaniu mrugnie czasem ,nie chce sie

> zalamywac ze mam monstrualne spalanie...przeciez gz jescze nie

> moze sie chyba konczyc...........to chyba oszukuje ta diodka

> ja mam jedna diode czerwona o nazwie r-czyli rozerwa tylko mam butle

> gdzie wlazalo wczoraj niby 29l gazu zrobilem dop 50km i juz dzis

> rano na zakretach i przy hamowaniu mrugnie czasem ,nie chce sie

> zalamywac ze mam monstrualne spalanie...przeciez gz jescze nie

> moze sie chyba konczyc...........to chyba oszukuje ta diodka

tak oszukuje i nie da się tego sensownie ustawić

Napisano

> Ale przeciez w komputerze mozna ustawic przy jakim wskazaniu z

> wielozaworu ma zaswiecac sie kontrolka rezerwy.

W instalce gaźnikowej? cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.