Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem działkę

Featured Replies

Napisano
Teraz, analyzer64 napisał:

Ja nie stawiałem ale widziałem, że nie jest trudne (ogrodzenie), kwestia złapania poziomu, przydał się u mnie niwelator terenu, bo wyszło że na odcinku 50m jest różnica poziomu prawie pół metra.

U mnie będzie tak że stary płot robi wyjazd i w to miejsce wchodzi nowy, sytuacja z poziomem jest wstępnie opanowana.

Napisano
Teraz, Fryzuryn napisał:

U mnie będzie tak że stary płot robi wyjazd i w to miejsce wchodzi nowy, sytuacja z poziomem jest wstępnie opanowana.

To myślę, że ogarniesz :ok: poszło u mnie 40 worków cementu i 6,3t piasku/żwiru. Do ogrodzenia było 100 metrów. Piasku było na styk, została może taczka.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Up. Nie zakładam osobno tematu jak budować dom więc wrzucę tutaj co aktualnie się u nas dzieje.

Teraz ładuje baterie na urlopie aby potem dalej działać. Planuje SSZ do stycznia/lutego. Do tej pory wszystko własnymi ręcami

IMG_20220621_110117.jpg

IMG_20220621_110059.jpg

Edytowane przez szpyrek

Napisano
  • Autor

@analyzer64tak, druga kategoria. Gdybym rozpoczął budowę dwa lata wcześniej to bym w tym samym miejscu bez szkód się budował. Sąsiedzi w koło zdziwieni ,że takie fundamenty stawiam z tego powodu bo oni zwykle proste robili

Napisano
7 godzin temu, szpyrek napisał:

@analyzer64tak, druga kategoria. Gdybym rozpoczął budowę dwa lata wcześniej to bym w tym samym miejscu bez szkód się budował. Sąsiedzi w koło zdziwieni ,że takie fundamenty stawiam z tego powodu bo oni zwykle proste robili

W takim wypadku to bym szedł w płytę fundamentową.

Połączyłbyś energooszczędnośc z użytecznością.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, maras77 napisał:

Połączyłbyś energooszczędnośc z użytecznością

Przy cenach 8k/t stali oszczędniejsze były tradycyjne ławy. Z resztą dwóch architektów mi radziło ,że płyta przy szkodach nie jest obowiązkowa.

Dodając ściągi i zwiększając średnicę pręta całkowicie wystarczy. Pewnie gdybym nie robił badania gruntu to zbrojenie byłoby dodatkowo przewymiarowane.

Napisano
19 godzin temu, szpyrek napisał:

Gdybym rozpoczął budowę dwa lata wcześniej to bym w tym samym miejscu bez szkód się budował. 

i co sie przez te 2 lata zmienilo?
przepisy, czy moze wczesniej ten obszar nie byl objety szkodami? czy moze jeszcze cos innego?
bo nie wiem jak rozumiec Twoj post :)

Napisano
  • Autor

@komandos80 był to obszar a dzisiaj teren górniczy, krótko mówiąc zaczęli pode mną fedrować. Stąd w przyszłości mogą byś wstrząsy wywołane zawałami pod ziemią. Z tego co wiem to też dość płytko 400-500m