Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multimetr do oceny

Featured Replies

Napisano

https://allegro.pl/oferta/yato-miernik-multimetr-uniwersalny-true-rms-auto-8994883853

Jedyne czego mojemu staruszkowi brak to pomiar rzeczywistych wartości i wczoraj przy prądzie pulsujacym za mostkiem prostowniczych się pogubił. 

Co sądzić o tym Yato? 

Napisano
  • Autor

Dobra kupiony, sam ocenię

Napisano
  • Autor

Mam złe przeczucia ;) miernik był tani (150 zł) i to po nim widać już po wyjęciu z pudła. 

Kolega proponował mi zakup chińskiego wynalazku który miał jeszcze więcej funkcji łącznie z Bluetooth ale wolałem ten bo Yato - więc może choć biedny to jakiś tam brand. 

Nawet przełącznik chodzi inaczej niż w moim starym Voltcrafcie. No nic, oby robił robotę bo po to go kupiłem. :)

Napisano

Ja mam Uni-T UT139C (uwaga bo są trzy wersje A, B i C).

Trochę droższy niż ten Yato. Czy lepszy - trudno powiedzieć. Działa ;)

Dołączone okablowanie jest trochę sztywne ale nie jakoś bardzo - zresztą to mozna wymienić .

Z zalet to zasilany jest dwoma paluszkami (baterie AA) - w domu zawsze jakieś są w przeciwieństwie do 9V.

Przedziały napięć idealne do 5V elektroniki (do 6V - więc rozdzielczość lepsza niż jak musisz ustawiać 20V czy 40V).

Napisano
13 godzin temu, Cinek napisał:

miernik był tani (150 zł) i to po nim widać już po wyjęciu z pudła.

On w porównaniu do multimetrów z Chin nie był tani :)

To moje zaplecze "pomiarowe", trzy środkowe są z aliexpres, ostatni to Brymen za sporą kasę.

Najdokładniej w porównaniu do Brymena wychodzi środkowy Aneng Q1.

Aneng Q1 i AN 9002 z bluetoothem kosztowały razem 180 pln.

A Yato, cóż zapłaciłeś za nazwę.

20210519_110440.jpg

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, alster napisał:

On w porównaniu do multimetrów z Chin nie był tani :)

To moje zaplecze "pomiarowe", trzy środkowe są z aliexpres, ostatni to Brymen za sporą kasę.

Aneng Q1 i AN 9002 z bluetoothem kosztowały razem 180 pln.

A Yato, cóż zapłaciłeś za nazwę.

20210519_110440.jpg

Spoko. Zaraz porównam wskazania nowego nabytku z dziadkiem Voltcrafta. ;)

Napisano
  • Autor

@alster zasilanie sieciowe 231V nowy kontra 174 dziadek :bzik: :hehe:

Napisano

Z tego wynika że stary jest po prostu uwalony, Mam trzy z pomiarem wartości skutecznych i dwa bez, przed chwilą sprawdziłem i przy napięciu sieciowym 229V różnica między nimi to max 2V

Edytowane przez alster

Napisano
20 godzin temu, alster napisał:

Te Aneng wygladaja bardzo podobnie do Richmeters, też z Ali.

I też dobre.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Te Aneng wygladaja bardzo podobnie do Richmeters, też z Ali.

I też dobre.

Wypadają od tego samego chińczyka.. Farba tylko inna

Krawiec

Napisano
22 hours ago, alster said:

Masz uchyb względny na poziomie 0.3% przy klasie pewnie z 0.5. Czy można by oczekiwać więcej, znaczy mniej? :phi: 

Napisano

Dobre multimetry to chyba Fluke robi, ale to inna półka cenowa. Ja mam jakiegoś UNI-T 33A czy coś takiego, dla mnie - amatora wystarczy ;] 

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał:

Masz uchyb względny na poziomie 0.3% przy klasie pewnie z 0.5. Czy można by oczekiwać więcej, znaczy mniej?

Niczego więcej od przenośnego sprzętu nie oczekuję, do moich zastosowań wystarcza.

Napisano
  • Autor

Łazi mi jeszcze po głowie multimetr z oscyloskopem ale nie potrafię sobie zracjonalizować tego zakupu. 😄

Napisano
58 minut temu, Cinek napisał:

Łazi mi jeszcze po głowie multimetr z oscyloskopem ale nie potrafię sobie zracjonalizować tego zakupu

Jeżeli nie masz zastosowania a łazi Ci po głowie to kup sobie np. DSO138, przynajmniej będziecie mieli z synem radochę z montażu i uruchomienia.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, alster napisał:

Jeżeli nie masz zastosowania a łazi Ci po głowie to kup sobie np. DSO138, przynajmniej będziecie mieli z synem radochę z montażu i uruchomienia.

Naprawdę nie mam potrzeby. :)

W instrukcji mojego miernika jest napisane że częstotliwość mogę mierzyć do 5Vpp, czyli jak rozumiem tylko do 5V?? 

Napisano
17 hours ago, Cinek said:

Łazi mi jeszcze po głowie multimetr z oscyloskopem ale nie potrafię sobie zracjonalizować tego zakupu. 😄

Za mną chodził oscyloskop, ale wydać trzy klocki żeby sobie stał na półce, nie pomaga w racjonalizacji. Starego analoga mam :phi: 

16 hours ago, alster said:

O, fajna zabawka :oki: 

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Uległem pokusie i kupiłem KKM828 z wbudowanym oscyloskopem ;)

Po krótkiej chwili zabawy już widzę że oba mierniki będą się dobrze uzupełniały. :)