Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda lambda poraz kolejny?!

Featured Replies

Napisano

poraz kolejny poruszam ten temat bo moja asterka ma słabość do sond i nikt tego nie potrafi wyjaśnic dlaczego tak często pada sonda(10kkm)i nie sa to jakieś zamienniki tylko GM.Bylem u wszystkich mechaniorów i nic niewiem.gif po kieszeni boli raz na kwartał kupić sonde za 120zl:( teraz znow mi padła pojawia sie komunikat uboga mieszanka pomierzyłem sonde prostym miernikiem i napięcie jakieś jest.Objawy to wieksze zużycie paliwka i paląca się kontrolka i jest to o tyle dziwne ze jak poprzednie padały to po zdjęciu nogi z gazu dławił sie i nie pracował równo a teraz tego brak.Co może być przyczyną ze tak padają mi sondy???????? mad.gif

Napisano

> poraz kolejny poruszam ten temat bo moja asterka ma słabość do sond

> i nikt tego nie potrafi wyjaśnic dlaczego tak często pada

> sonda(10kkm)i nie sa to jakieś zamienniki tylko GM.Bylem u

> wszystkich mechaniorów i nic po kieszeni boli raz na kwartał

> kupić sonde za 120zl:( teraz znow mi padła pojawia sie

> komunikat uboga mieszanka pomierzyłem sonde prostym miernikiem i

> napięcie jakieś jest.Objawy to wieksze zużycie paliwka i

> paląca się kontrolka i jest to o tyle dziwne ze jak poprzednie

> padały to po zdjęciu nogi z gazu dławił sie i nie pracował równo

> a teraz tego brak.Co może być przyczyną ze tak padają mi

> sondy????????

może rzeczywiście jest za uboga mieszanka , więc zbyt wysoka temp. spalania i stad padają sondy ...

trzeba poszukać przyczyny gdzie indziej

lewe powietrze, przepustnica, MAP sensor ...

Napisano
  • Autor

Lewe powietrze sprawdzałem i nic ale chyba wymienie wszystkie uszczelki dolotu. a jak sprawsziś przepustnice i map sensor?

Napisano

Podwieszę się pod wątek, jeśli pada sonda to odrazu check się zapala czy nie? Troszkę dużo mi pali w trasie 9,5 litra przy prędkości 110 km/h, a w mieście około 13, pozatym jest przymulony zarówno na benzynie jak i na gazie i widaje mi się nawet że na benie chodzi gorzej jak na gazie, poprostu po szybszym wciśnięciu gazu wogóle nie reaguje na to i rozpędza sie tak jakbym wciskał mu mało gazu i n atrójce czuję delikatne poszarpywanie jak mocniej wdepnę, przyswpiesza normalnie, zamulam przyspiesza i tak wkółko, czy to może być oznaka padającej sondy?Check jeszcze mi nie wyświetlił żadnego błędu.

Napisano
  • Autor

z tego co przerabialem na własnej skórze to od razu się zapala

Napisano

> z tego co przerabialem na własnej skórze to od razu się zapala

Hmm no pozostało przeczyszczenie przepustnicy, zmierzenie potencjometru i ewnetualnie podmienić map sensor.

Napisano

u mnie sonda była padnięta a chek wogóle się nie zapalał więc chyba nie za każdym razem hmm.gif

Napisano

Mam takie same objawy, sonda pada, czek się nie świeci a z tym muleniem to jest tak do 3000 obrotów (tylko w upalne dni) potem jest ok.

Może ktoś już poradził sobie z takimi objawami???

Napisano

ja mam tez problemy... czek sie pali... wywala :

sonda lambda - brak sygnalu oraz

uboga mieszanka

po dokananiu pomiarow niby sa dobre... ale nie jestem pewien,musial bym miec oscyloskop... albo poprostu podmienic sonde,ale niestety nie ma takiego dobrego czlowieka w gliwicach i okolicy smile.gif

Napisano

ja u siebie miałem taki przypadek.. sądy padąły jak muchy zeby.GIF oryginalne i nie oryginalne wszystko zeby.GIF na przeglądze gazu powiedział mi gazownik ze mam strasznie rozjeb... silnik był bardzo bardzo daleki od prawidłowych norm spalania tak jak gdyby był bardzo rozlegulowany silnik.. no więc jak padła sąda taka polonezowa to spalanie wzrosło z 9 do 29 litrów ale samochodzik chodził normalnie. W jednej sądzie nawet odpadła metalowa osłonka a w drógiej w środku popekała. Ogólnie mówiąc zmieniłem silnik i jest duża różnica z sądą niema problemu.. Dużo CI silniczek łyka oleju.?

Napisano
  • Autor

Oleju nie łyka wiele od wymiany do wymiany jakiś litr ale mam troszku wycieków spod miski i uszczelka sie poci pod głowicą.Dziś pomierzyłem Przepustnice no i chciałem ją wyczyścić ale okazalo sie ze nie ma zadnego nalotu.Sprawdziłem napięcie na map sensorze i niby tez wszytstko ok.(sprubujeo go podmienić)zmieniłem wężyk ten co idzie do map (tak dla pewności niby cały ale... )Acha z ciekawości odkręciłem świece no i wyglądały wzorowo zero sadzy itp sonda tak samo. nie mam już rady na to cholerstwo. A najsmieszniejsze jest to ze jak jade dluższa trase to czek zgasnie po kilkunastu kilkudziesieciu kil i już sie nie zapali .i znow kilka któtkich tras i znow zaczyna świecic i wywala uboga mieszanka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.