Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q5 vs XC60

Featured Replies

Napisano
W dniu 1.09.2021 o 11:30, sherif napisał:

Aha i wcześniej miałem XC70 z D5 i zdecydowanie wolę noPb w Volvo, wcale więcej nie pali a jeździ się lepiej. Ja mam T4 (190KM) i też mimo olbrzymiego auta potrafi spalić 6l, czego w D5 nie byłem w stanie osiągnąć.

Mo miałes ślinik 2,4 ;)

2,0 jest wyraźnie oszczedniejszy ;)

20210904_180522.jpg

Jazda niemal wyłacznie pozamiejska ( 3 razy stałem na światłach żeby wyjechac z miasta) - droga krajowa ruch mały ;) 

Edytowane przez delco

Napisano

Jak to sobie wyobrażasz, że ZE wydzieli jedno gniazdo z droższym prądem do ładowania czy może wszyscy za to zapłacą [emoji4]. Pomijam już ładowanie z PV.

Smart metering pozwala identyfikować podpięte urządzenia i zużycie energii.

https://www.prawo.pl/biznes/nowelizacja-prawa-energetycznego-inteligentne-liczniki,504732.html
Napisano
1 godzinę temu, chojny napisał:

Jedź na stacje, zatankuj za 200pln, zapłać 120pln i powiedz że płacisz za całość ale bez akcyzy, z którą się nie zgadzasz. 

Daj znaka jaka była interpretacja. :]

Nie ja wymyśliłem żeby się podpinać nie tam gdzie trzeba tylko Ty, więc...  :P

a po co mam płacić na stacji, skoro mam za free ?

Ja nigdzie się nie muszę przepinać, ładuje z PV lub darmowej ładowarki pod robotą :).

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

a po co mam płacić na stacji, skoro mam za free ?

Ja nigdzie się nie muszę przepinać, ładuje z PV lub darmowej ładowarki pod robotą :).

Pb, ON ;) 

Napisano
3 hours ago, Harp said:

Coś mi szwagier, mieszkający w Niemczech i mający elektryka, wspominał że do ładowania auta ma podlicznik i ta energia jest droższa/inaczej opodatkowana. Także sprawa PV, po zmianach, nie jest jakoś korzystna.

To samo podobno w Izraelu. Jako że elektryk nie zużywa benzyny =
nie płaci podatku drogowego to ładować go wolno wyłącznie z osobnej instalacji z własnym licznikiem i ten prąd jest znacznie droższy. Do tego stopnia że ładowanie kosztuje niewiele mniej niż tankowanie. 

Napisano
8 minut temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

nie płaci podatku drogowego to ładować go wolno wyłącznie z osobnej instalacji z własnym licznikiem i ten prąd jest znacznie droższy. Do tego stopnia że ładowanie kosztuje niewiele mniej niż tankowanie. 

I dochodzimy powoli do kupna generatora dieslowskiego ... choc akuraz w Izraelu fotowoltaika powinna byc  bardziej efektywna niz w Polsce ;) 

Napisano
1 minute ago, delco said:

I dochodzimy powoli do kupna generatora dieslowskiego ... choc akuraz w Izraelu fotowoltaika powinna byc  bardziej efektywna niz w Polsce ;) 

Spadajace odłamki rakiet Hamasu i Hesbollahu skutecznie eliminują opłacalność fotowoltaiki w Izraelu.  

Napisano
2 minuty temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Spadajace odłamki rakiet Hamasu i Hesbollahu skutecznie eliminują opłacalność fotowoltaiki w Izraelu.  

No ale pewnie nie w całym Izraelu, sa chyba jakies mniej narazone miejsca