Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umycie bagażnika dachowego na aucie

Featured Replies

Napisano

Skoro był temat o myciu szyb, to ja też poproszę o pomoc. Muszę już powoli zdejmować bagażnik dachowy z samochodu i jest mega brudny, głównie za sprawą wszelkiej maści owadów. Próbowałem na myjce samoobsługowej - żadnych szans. Na automat wiadomo, nie pojadę.

Macie jakieś patenty ? Czy jedynie dzwonić na normalną ręczną myjnię i spytać czy można w takiej konfiguracji auto odstawić ?

Napisano

Myłeś na zamontowany na dachu czy zdemontowany ?

Edytowane przez mati_lecha

Napisano
7 minutes ago, bergerac said:

Skoro był temat o myciu szyb, to ja też poproszę o pomoc. Muszę już powoli zdejmować bagażnik dachowy z samochodu i jest mega brudny, głównie za sprawą wszelkiej maści owadów. Próbowałem na myjce samoobsługowej - żadnych szans. Na automat wiadomo, nie pojadę.

Macie jakieś patenty ? Czy jedynie dzwonić na normalną ręczną myjnię i spytać czy można w takiej konfiguracji auto odstawić ?

Musi sie troche odmoczyc, zeby zeszly owady... Probowales najpierw spryslac py?lynem na owad

Ja zawsze mylem myjka na samoobslugowej, ale zdejmowalem w okolicach konca pazdziernika.

Czyli kilka tras w deszczu w miedzyczasie zaliczylo ;]

Napisano

Jaśnie pan zaordynuje służbie zdjęcie bagażnika i umycie ręczne na poziomie gruntu.
Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Musi sie troche odmoczyc, zeby zeszly owady... Probowales najpierw spryslac py?lynem na owad

Ja zawsze mylem myjka na samoobslugowej, ale zdejmowalem w okolicach konca pazdziernika.

Czyli kilka tras w deszczu w miedzyczasie zaliczylo ;]

nie, wrzucałem 2 zika, waliłem pianą aktywną i sobie chwilę czekałem. Efekt żaden. Ale pomysł dobry poczekać na ulewę i wyskoczyć na trasę ;] 

Może kupię gdzieś ten środek na owady i wcześniej spryskam.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Olleo napisał:
10 minut temu, bergerac napisał:

Jaśnie pan zaordynuje służbie zdjęcie bagażnika i umycie ręczne na poziomie gruntu.

niestety jaśnie pan nie ma gdzie tego zrobić, pod blokiem w bali nie będzie szorował. Pozostają więc rozwiązania dostępne dla podobnego do mnie plebsu :ok: 

Napisano
niestety jaśnie pan nie ma gdzie tego zrobić, pod blokiem w bali nie będzie szorował. Pozostają więc rozwiązania dostępne dla podobnego do mnie plebsu :ok: 
Grubo widzę jaśnie pan chciał - balii. Plebs to wiaderko z wodą i kapką detergentu przynosi z domu i gąbeczkę ;)
Napisano

Dobra, niepotrzebna złośliwość z mojej strony :) serio, gąbka, wiaderko, trochę Ludwika i zejdzie. Drugie wiaderko z czystą wodą i szmatką wilgotną wytrzeć detergent, jeśli nie ma gdzie spłukać.

Napisano
27 minut temu, bergerac napisał:

Wiaderko, wszelkiej maści czyściwo (używam rękawicy z mikrofibry ze stroną chropowatą na owady), woda, szampon i myjka ciśnieniowa.

No i cierpliwość potrzebna.

Napisano
15 minut temu, bergerac napisał:

Na przyszłość polecam w bagażniku mieć płyn do usuwania owadów i jakąś ściereczkę. Przecierać zaraz po trasie "na świeżo" 

Niestety zaschnięte to i z auta słabo schodzą potem ale to mniejszy problem w twojej sytuacji. 

Napisano
2 minutes ago, Oscar_ said:

Na przyszłość polecam w bagażniku mieć płyn do usuwania owadów i jakąś ściereczkę. Przecierać zaraz po trasie "na świeżo" 

Niestety zaschnięte to i z auta słabo schodzą potem ale to mniejszy problem w twojej sytuacji. 

Przecieranie bagaznika dachowego na SUVie po kazdej trasie to srednio wygodne ;]

Po dluzszej jezdzie w deszczu wiekszosc splywa, reszte ogarniasz myjka na szybko i gotowe.

Przez 5 lat zdejmowalem belki na jesieni i wystarczalo. NIkt z tego jadl nie bedzie ;)

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Oscar_ napisał:

O kurde, aż tak pedantyczny to ja nie jestem :hehe: 

Ale kupię środek i popsikam, pojadę na myjkę i wezmę swoją szczotkę, spróbuję jakoś ogarnąć.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, komor napisał:

Wiaderko, wszelkiej maści czyściwo (używam rękawicy z mikrofibry ze stroną chropowatą na owady), woda, szampon i myjka ciśnieniowa.

No i cierpliwość potrzebna.

na myjkę samoobsługową nie można z własnym wiaderkiem chyba :) 

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Przecieranie bagaznika dachowego na SUVie po kazdej trasie to srednio wygodne ;]

Po dluzszej jezdzie w deszczu wiekszosc splywa, reszte ogarniasz myjka na szybko i gotowe.

Przez 5 lat zdejmowalem belki na jesieni i wystarczalo. NIkt z tego jadl nie bedzie ;)

Ja to boxa to myję dopiero przed założenienm zazwyczaj ale @bergerac nie ma za bardzo gdzie więc podpowiadam jak problem obejść ;)

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał:

O kurde, aż tak pedantyczny to ja nie jestem :hehe: 

Ale kupię środek i popsikam, pojadę na myjkę i wezmę swoją szczotkę, spróbuję jakoś ogarnąć.

Myślałem że to jakiś pożyczony i chcesz doprowadzić do stanu fabrycznego. Skoro to twój i ma leżeć w piwnicy to obmyj lancą na stacji, przejedź szczotką,  spłucz wodą i tyle 👍

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Oscar_ napisał:

Myślałem że to jakiś pożyczony i chcesz doprowadzić do stanu fabrycznego. Skoro to twój i ma leżeć w piwnicy to obmyj lancą na stacji, przejedź szczotką,  spłucz wodą i tyle 👍

Mój, ale osyfiony jest naprawdę mocno :) Jak nie zapomnę to zrobię fotkę.

Napisano

Wez sobie ręczniki papierowe, namocz je płynem do mycia naczyń. Obłóż ten bagażnik. Za 10 min będzie czysty jak z fabryki.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 minuty temu, Kiwal napisał:

Wez sobie ręczniki papierowe, namocz je płynem do mycia naczyń. Obłóż ten bagażnik. Za 10 min będzie czysty jak z fabryki.

Ewentualnie w occie. 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Kiwal napisał:

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

o dobry patent, z octem też :ok: tak zrobię, dzięki za pomysł :ok: 

Napisano

Kupiłem ostatnio Tenzi mosquitos. Opryskuję nim cały przód auta, czekam 20 min i myję rękawicą z płynem. Wszystko puszcza, nawet zaschnięte

Napisano

Wjedzam na automat i po temacie.

Tapatalk

Napisano
  • Autor
Teraz, ppmarian napisał:

Wjedzam na automat i po temacie.

Tapatalk

byłem na Orlenie zapytać, powiedzieli, że żadnych szans.

Napisano
byłem na Orlenie zapytać, powiedzieli, że żadnych szans.
Ale po co pytać. Wjedzam z belkami i uchwytami rowerowymi "za widelec" całość wystaje może 5cm ponad fabryczne relingi. Nie ma szans żeby cos sie stało.

Tapatalk

Napisano
Ale po co pytać. Wjedzam z belkami i uchwytami rowerowymi "za widelec" całość wystaje może 5cm ponad fabryczne relingi. Nie ma szans żeby cos sie stało.

Tapatalk

Może Bergerac ma tak samo jak u mnie, gdzie przy najniższym ustawieniu zawieszenia box jest na 2,20+m?

Nie mam zielonego, ile automaty mają limit.
Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

Co mi zrobisz jak mnie złapiesz? Już bez przesady, jeśli masz z tym problem pojedź w nocy, nikt Cie ścigać nie będzie jak nie ma ruchu.

Napisano
Może Bergerac ma tak samo jak u mnie, gdzie przy najniższym ustawieniu zawieszenia box jest na 2,20+m?

Nie mam zielonego, ile automaty mają limit.
Tyle że ja o box nie pisze....

Tapatalk

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady :ok: 

Kupiłem środek, spryskam, a jak będą miały obiekcje to zaaplikuję mokre ręczniki z octem i zobaczymy :pifpaf:

image.png.03175af2d3de2985f70531aa363a56d5.png

Edytowane przez bergerac

Napisano

Ja po kazdej szybkiej trasie podjezdzam na bezdotykowa i za 8zl samochod ogarniam. Z boksem to samo namoczyc zajac sie tylem i schodzi. 

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał:

E tam, wieczorem nikt nie patrzy ;)

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał:

Witaj, woda, detergent i jazda. A, no i nałóż sobie jakieś woski, czy inne powłoki, żebyś nie miał kłopotu następnym razem. Mój box po letniej wyprawie umyty, nawoskowany i w pokrowcu czeka na kolejne wyjazdy. :piwko:

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał:

nie, wrzucałem 2 zika, waliłem pianą aktywną i sobie chwilę czekałem. Efekt żaden. Ale pomysł dobry poczekać na ulewę i wyskoczyć na trasę ;] 

Może kupię gdzieś ten środek na owady i wcześniej spryskam.

Sa myjnie z karcherem orwz dodatkowa szczotką.. najlepiej na takie jezdzic i przetrzec szcxota a nie tylko prsykac