Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie do kurnika

Featured Replies

Napisano

Jestem szczęśliwym posiadaczem kurnika

Kurnik z dala od zasilania

Żeby kurom poprawić warunki bytowe, za co odwdzięczać się będą produkcją jajek, podobno w okresie jesienno zimowym należy zapewnić oświetlenie

Plan jest taki aby było to coś na 12v zasilane z akumulatora (nawet dwóch na zmianę), które zostały mi po wymianie w quadzie.

Jakie źródło światła będzie optymalnie świeciło z jak najmniejszym poborem prądu.

Może być konkretny link do asortymentu Castoramy 😄

1.jpg

Napisano

Nie lepiej jakąś lampkę LED na akumulatorki doładowywane penelm fotowoltaicznym?

Ja mam coś podobnego przy mojej wiacie na śmieci: naświetlacz solarny

Latem-wiosną wystarcza prądu na cały okres zmierzchu. Jesienią-zimą wystarcza na kilka godzin.

Edytowane przez misiu

Napisano
  • Autor
18 minut temu, misiu napisał:

Nie lepiej jakąś lampkę LED na akumulatorki doładowywane penelm fotowoltaicznym?

Ja mam coś podobnego przy mojej wiacie na śmieci: naświetlacz solarny

Latem-wiosną wystarcza prądu na cały okres zmierzchu. Jesienią-zimą wystarcza na kilka godzin.

Mam taki naświetlacz z Lidla przy bramie wjazdowej i działa jak trzeba ale reaguje chyba tylko na ruch.

Mi zależy żeby świecił i bez ruchu z tym że sam nie wiem jak długo powinien świecić w kurniku - chyba nie całą noc ?

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Tomo napisał:

Ja mam klasyczne wiejskie kury a nie zespół YMCA

Nie zamierzam też mi organizować Błękitnej Ostrygi 🤣

W sobotę natomiast miało miejsce ocieplanie kurnika styropianem (od wewnątrz) i pomimo pilnowania, kury zeżarły tyle syropianu że jajka przy gotowaniu będą pływać 😆

Żeby uniknąć pożarcia całego ocieplenia, wszystko zostało przykryte polipropylenem

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał:

Mam taki naświetlacz z Lidla przy bramie wjazdowej i działa jak trzeba ale reaguje chyba tylko na ruch.

Mi zależy żeby świecił i bez ruchu z tym że sam nie wiem jak długo powinien świecić w kurniku - chyba nie całą noc ?

Są takie, które można używać jako lampę świecącą światłem ciągłym, albo cały czas świeci słabo, a jak ktoś idzie to świeci mocniej.

Np. https://vobmat.pl/pl/p/Lampa-solarna-Courtyard-6W16W/82

Napisano
  • Autor
Kiedyś rodzice mieli kury,
Nie ocieplali kurnika, nie ocieplali ... a kury wypuszczane na powietrze wydawały się szczęśliwe.
Fakt, jajka znosiły sezonowo.

Moje kury mają wybieg może większy niż niejeden tu panicz z postawionym na nim domem [emoji23] Także warunki mają ok i o szczęście się nie obawiam [emoji23]
Siedzą na zewnątrz ile chcą ale jak robi się szaro to pakują się do kurnika. I wtedy podobno dobrze zapalić im światło, dla poprawy komfortu właśnie

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 minut temu, Marko33 napisał:

Moje kury mają wybieg może większy niż niejeden tu panicz z postawionym na nim domem emoji23.png Także warunki mają ok i o szczęście się nie obawiam emoji23.png
Siedzą na zewnątrz ile chcą ale jak robi się szaro to pakują się do kurnika. I wtedy podobno dobrze zapalić im światło, dla poprawy komfortu właśnie

Nie wydaje mi się , ale może jako sztuczny księżyc ...

Napisano
  • Autor
Nie wydaje mi się , ale może jako sztuczny księżyc ...
Ma to jakiś związek z pozornym wydłużeniem dnia i owocuje w jajca [emoji23]
5051b4982ae5237ff3b87e230263bbda.jpg

Napisano

Szukaj coś w tym stylu 7263c8b44c28e4373682d3ea60821fd4.jpeg

Są takie które będą świeciły slabiej ale dłużej bez wyzwalania ruchem

Napisano
On 10/25/2021 at 7:49 PM, Marko33 said:

Ma to jakiś związek z pozornym wydłużeniem dnia i owocuje w jajca emoji23.png
5051b4982ae5237ff3b87e230263bbda.jpg

Światło rzeczywiście może działać poprzez wpływ na układ hormonalny. Nie czytałem nic o tym, ale założyłbym, że święcenie przez całą noc nie będzie dobre. Świeć powiedzmy od 5-6 do 21. Najlepiej doczytaj co fachowcy o tym piszą, bo kura też potrzebuje się porządnie przespać (właściwie to jej mózg).

Napisano