Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryk w domu na DG...

Featured Replies

Napisano

Zapewne wielu z was ma elektryka wciągniętego w DG. Jak rozliczacie koszty paliwa?

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał:

Zapewne wielu z was ma elektryka wciągniętego w DG. Jak rozliczacie koszty paliwa?

Prad, jak i inne media w domu mam jakos % uwzgl w kosztach. Nie rozliczam pradu zuzytego stricte na ladowanie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał:

Prad, jak i inne media w domu mam jakos % uwzgl w kosztach. Nie rozliczam pradu zuzytego stricte na ladowanie.

ja np w ogole nie wrzucam kosztów z domu bo więcej z tego problemu niż pożytku, ale jak już by był elektryk to nie wiem jak to rozwiązać

obecnie np płacisz 200zł za mc, po używaniu elektryka skoczy to do 600zł

czyli realnie 400zł na ładowanie auta dojdzie, czyli 50% można odliczyć na firmę

a tak jak bym miał procentowo czyli np 10% z powierzchni (dom 120m, pokój biuro 12m2) to wychodzi mi 60zł odliczenia... no totalny kibel ;] 

Napisano

A abonamenty i koszty ładowania np. z Greenwaya można wrzucić ?

Napisano
41 minut temu, iwik napisał:

To już byś chyba miał na klasycznej fakturze na firmę wiec czym to się niby różni od faktury za paliwo?

Krawiec

Napisano
43 minuty temu, iwik napisał:

Jak weziesz na firme to raczej nie widze problemu.

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

Nijak 😁

Opłaca się nie rozliczać ;) 

Napisano
50 minut temu, bielaPL napisał:

ja np w ogole nie wrzucam kosztów z domu bo więcej z tego problemu niż pożytku, ale jak już by był elektryk to nie wiem jak to rozwiązać

obecnie np płacisz 200zł za mc, po używaniu elektryka skoczy to do 600zł

czyli realnie 400zł na ładowanie auta dojdzie, czyli 50% można odliczyć na firmę

a tak jak bym miał procentowo czyli np 10% z powierzchni (dom 120m, pokój biuro 12m2) to wychodzi mi 60zł odliczenia... no totalny kibel ;] 

Musisz założyć osobny licznik, a to wiąże się z dodatkowymi opłatami, i prąd zazwyczaj droższy niż w dwu/trzy taryfowej opcji. 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, mrBEAN napisał:

Musisz założyć osobny licznik, a to wiąże się z dodatkowymi opłatami, i prąd zazwyczaj droższy niż w dwu/trzy taryfowej opcji. 

czyli realnie pewnie przy całej zabawie to wyjdzie może ze 20% taniej... jak ktoś trafi na jakieś fajne wyliczenia to niech podrzuci

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

czyli realnie pewnie przy całej zabawie to wyjdzie może ze 20% taniej... jak ktoś trafi na jakieś fajne wyliczenia to niech podrzuci

Fajne wyliczenia są zależne od operatora, taryfy, ilości zużytego prądu, sposobu rozliczania z fiskusem itd. itp.

Zakładanie osobnego licznika na firmę się nie opłaca, bo przykładowo o stawce rzędu 0,3-0,4 zł za kWh można zapomnieć.

Do tego dochodzi ilość zużytego prądu itd.

Każdy musi liczyć indywidualnie.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

Nie wyjdzie taniej, bo jak założysz licznik na firmę to automagicznie wpadasz na taryfę komercyjną, a nie G. Ostatecznie to co odliczysz wyjdzie drożej niż gdybyś nic nie odliczał.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, format napisał:

Nie wyjdzie taniej, bo jak założysz licznik na firmę to automagicznie wpadasz na taryfę komercyjną, a nie G. Ostatecznie to co odliczysz wyjdzie drożej niż gdybyś nic nie odliczał.

to ciekawe kiedy się za to wezmą... dotychczas auto było traktowane jako dobro luksusowe, dodatkowe podatki itp, prąd z kolei to taki minimalny standard godnego życia, czyli niskie ceny, małe podatki itp, a teraz zaczynamy używać tego prawie niezbędnego do życia towaru (prądu) w dobrach luksusowych które zjadają go sporo (auto). No nie ma bata, będą jakoś musieli położyć na tym łape ;] 

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

No nie ma bata, będą jakoś musieli położyć na tym łape ;] 

To całkiem proste. Ceny taryf G wzrosną do poziomu tych komercyjnych, bo przecież nie ma sposobu, żeby sprawdzić czy ktoś grzeje sobie w domu prądem wodę do kąpieli, czy ładuje auto.

Ponieważ ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny ja np. mocno się zastanawiam czy pakować się w ogrzewanie domu pompą ciepła (nawet jak będą dopłaty), bo przy realnym COP na poziomie 3-4 i 3 krotnym wzroście cen prądu zapłacę tyle, co gdybym teraz ogrzewał się farelką.

Edytowane przez iwik

Napisano
33 minuty temu, bielaPL napisał:

to ciekawe kiedy się za to wezmą... dotychczas auto było traktowane jako dobro luksusowe, dodatkowe podatki itp, prąd z kolei to taki minimalny standard godnego życia, czyli niskie ceny, małe podatki itp, a teraz zaczynamy używać tego prawie niezbędnego do życia towaru (prądu) w dobrach luksusowych które zjadają go sporo (auto). No nie ma bata, będą jakoś musieli położyć na tym łape ;] 

Dlatego najpierw porozdają z dopłatami wallboxy, a później coś wymyślą, żeby tych ludzików kąsać 😜

Na razie nic nie zrobią. Tzn. już robią, rosną opłaty stałe i będą rosły dalej i tworzyć będą nowe ;)

Napisano
W dniu 2.12.2021 o 08:38, bielaPL napisał:

Te z ładowarek miejskich to jak paliwo.

A w domu to temat do przemilczenia.

Prad dla firm jest sporo drozszy, stracisz nawet jak odliczysz podatki.

Dodatkowo ktoś się dopatrzy ze i podatki lokalne od gruntów czy nieruchomosci tez powinieneś płacić „firmowe” czyli wyższe.

Sprowadza to się do tego ze fakturek kosztowych za paliwo nie masz.