Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmontowanie kół

Featured Replies

Napisano

A tak z ciekawosci - czy faktycznie jest roznica w robocie np montaz czy samo wywazenie miedzy np felga 16 a 18? Czy to tylko dobry pomysl jak zdeywersyfikowac cennik :) tak samo stalowka/alu. Ciezarki do alu sa drozsze czy yo czas na zabawe w odklejanie i pozycjonowanie nowych ciezarkow do przyklejenia

Edytowane przez Filipfm

Napisano

Przy większej feldze często w parze idzie niski profil, a więc potrzeba użycia dodatkowej przystawki, lub pomocy drugiej osoby przy montażu opony. Jeśli opona jest balonem, jak w SUV, to też inaczej targa się 4 koła na montażownicę, które ważą 16 kg/szt, a inaczej te co ważą 30 kg/szt. Przy jednym aucie trzeba to dźwignąć na montażownicę, potem na wyważarkę i jeszcze na piastę do przykręcenia, więc 12 razy. 

Wyważenie na alu wymaga dłuższego czasu, precyzji i są trochę droższe ciężarki, dlatego serwis alu ogólnie kosztuje więcej.

Ja tam dzisiaj w sezonie mam 5-10 aut dziennie, więc ogarniam to na lajcie (zobaczymy w tym roku, bo wracam z chorobowego 21.03 w samą paszczę lwa). Gorzej było, kiedy pracowałem w latach 2001-2006 w największym niesieciowym serwisie opon w Gdańsku, w sezonie ogarnialiśmy do 60 aut dziennie we dwóch przez 11 godzin. Ale wtedy człowiek mógł góry przenosić, jarać fajki i jeszcze się napić wieczorem.

Napisano
  • Autor

Mnie w jednej wulkanizacji (co ma 2 serwisy w Gdańsku) wyważyli kiedyś Alu w ten sposób, ze puścili koło, maszyna pokazała ile przykleić, przykleili i nie sprawdzili (znów nie puścili) tylko zdjęli i na auto. Na pytanie dlaczego nie sprawdzili to odpowiedzieli, że nie ma czasu a i tak jest dobrze 😭

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał:

Na pytanie dlaczego nie sprawdzili to odpowiedzieli, że nie ma czasu a i tak jest dobrze 😭

I co było dobrze?

Jeśli tak to wiedzieli co robią;]

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał:

Mnie w jednej wulkanizacji (co ma 2 serwisy w Gdańsku) wyważyli kiedyś Alu w ten sposób, ze puścili koło, maszyna pokazała ile przykleić, przykleili i nie sprawdzili (znów nie puścili) tylko zdjęli i na auto. Na pytanie dlaczego nie sprawdzili to odpowiedzieli, że nie ma czasu a i tak jest dobrze 😭

Głupie gadanie, sam pomiar trwa 6-7 sekund, więc faktycznie by życia stracili co nie miara. Owszem, przy dobrym sprzęcie i odpowiednio rozlokowanych ciężarkach zewn. i wewn. felgi wiadomo, że będzie dobrze, ale nie myli się tylko ten, co nic nie robi. Potem wyjdzie reklamacja i stracą dużo więcej czasu, bo trzeba będzie 4 koła zdjąć i wrzucić na wyważarkę.

Napisano
14 godzin temu, Filipfm napisał:

A tak z ciekawosci - czy faktycznie jest roznica w robocie np montaz czy samo wywazenie miedzy np felga 16 a 18? Czy to tylko dobry pomysl jak zdeywersyfikowac cennik :) tak samo stalowka/alu. Ciezarki do alu sa drozsze czy yo czas na zabawe w odklejanie i pozycjonowanie nowych ciezarkow do przyklejenia

Wszystko po trochu.

Ciężarki do alu pewnie droższe, ale podejrzewam, że najbardziej o robotę się rozchodzi.

Owszem, felgi są różne, ale z reguły 18" będzie więcej ważyła niż 16" (fakt, że się starzeję, ale do niedawna 16" machałem tylko trochę gorzej od Pudziana, jak mam podejść do 18" to już na samą myśl plecy mnie bolą).

Przy alu trzeba też deko bardziej uważać niż przy stalówkach

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Wszystko po trochu.

Ciężarki do alu pewnie droższe, ale podejrzewam, że najbardziej o robotę się rozchodzi.

Owszem, felgi są różne, ale z reguły 18" będzie więcej ważyła niż 16" (fakt, że się starzeję, ale do niedawna 16" machałem tylko trochę gorzej od Pudziana, jak mam podejść do 18" to już na samą myśl plecy mnie bolą).

Przy alu trzeba też deko bardziej uważać niż przy stalówkach

zerknalem na stronke jakies wulkanizacji. Cena za stalowki niezaleznie od rozmiaru, cena za alu w zaleznosci od srednicy. Osobny cennik dla SUV 😄 

No fakt. roznica w wadze koła 16 a 19 jest 😄 

Napisano

Po pierwszym targaniu 19stek z suva, zakupiłem wielosezon i mam w dopiero. Szkoda zdrowia 🤣😁

Napisano

Miałem okazję zważyć trochę kół kompletnych. Auto osobowe, przeciętne alu 16" z oponą ważą 15-18 kg, 17" ważą 17-22 kg, 18" nawet 27 kg. W SUV może być i 33 kg przy 18". Dawno temu, w 2003r, kiedy przez moje ręce przeszło już sporo kół, pojechałem na szkolenie do Michelin w Wawie, patrzę, stoi kompletne koło z tylnej osi F1. Walec, jak cholera, więc wziąłem zamach i się mało nie przewróciłem unosząc je do góry, bo ważyło kilka kg. Później miałem jeszcze okazję zmieniać koła w bolidzie F1 i tak, to mógłbym robić ;)