Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcem ręcznym (elektrycznym)

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pewien problem (może ktoś z czymś takim się spotkał). Najpierw zużyły się tylne klocki (bardziej lewe). Po roku wymieniłem znowu tylne klocki i tarcze (znowu bardziej lewa strona się zużyła). Znowu po roku okazało się, że dalej z lewej strony jest coś nie tak i mechanik zastosował zestaw naprawczy i przeczyścił lewą stronę. Po pół roku na przeglądzie puścił zacisk (oczywiście z tyłu lewej strony) został oczywiście wymieniony na nowy, no i teraz 5 miesięcy po tym znowu zaczęło grzać się tylne lewe koło (znów ręczny do końca nie odpuszcza). Brakuje mi już pomysłów. Pacjent to Avensis III z 2009 r.

Napisano

Linka ręcznego, którą mechanik zignorował? Albo rozwarstwiony wewnątrz przewód elastyczny - to rozwarstwienie utrudnia cofanie się płynu.

Napisano
55 minutes ago, dobromir said:

Witam, mam pewien problem (może ktoś z czymś takim się spotkał). Najpierw zużyły się tylne klocki (bardziej lewe). Po roku wymieniłem znowu tylne klocki i tarcze (znowu bardziej lewa strona się zużyła). Znowu po roku okazało się, że dalej z lewej strony jest coś nie tak i mechanik zastosował zestaw naprawczy i przeczyścił lewą stronę. Po pół roku na przeglądzie puścił zacisk (oczywiście z tyłu lewej strony) został oczywiście wymieniony na nowy, no i teraz 5 miesięcy po tym znowu zaczęło grzać się tylne lewe koło (znów ręczny do końca nie odpuszcza). Brakuje mi już pomysłów. Pacjent to Avensis III z 2009 r.

Jak ten elektryczny reczny jest rozwiazany?

Sa jakies linki, czy jest silnik bezposrednio przy zacisku i dociska klocek jakims "bolcem"?

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał:

Jeśli dopiero za trzecim razem dochodzi do czyszczenia hamulców i szukania przyczyny to zacząłbym od zmiany mechanika. Całkiem poważnie :ok:

Napisano

Tam jest silnik elektryczny pod autem i dwie linki do zacisków, które należy sprawdzić. Aż dziwne, że wcześniej nikt tam nie zajrzał.

Napisano

A przy przeglądzie technicznym nic nie mówili o nadmiernym oporze toczenia tego koła :hmm:

Napisano

A czy została przeprowadzona procedura adaptacji ręcznego hamulca? Wstępne napięcie linek etc etc? 

Może być tak że jest ręczny po prostu nie wyregulowany 

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, zmieniam mechanika, prawdopodobnie będzie wymiana linek, ale oceni nowy mechanik, podobno specjalizujący się w Toyotach.