Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy dach

Featured Replies

Napisano

Cześć . Na ogrodku zapada mi się dach więc planuje wywalić stary (betonowy) i zastąpić go drewnianym przy okazji dzwignac go o 20cm. Spad będzie jednostronny. Dach o wymiarach 3.5x4.5m. 

Czy mogę do  podwyższenia ścian użyć bloczków tzw. ytongow? 

Belki poprzeczne 7x14  co 60cm i  na to płyta osb załatwi sprawę? Na to papa i gotowe.  Krokwie będą "leżeć" na ppdwyzszonych ścianach ale czym je do tych ścian przymocowac na sztywno? 

Wszelkie porady miło widziane 👌

Edytowane przez tomata

Napisano

Nie wiem czy do końca zrozumiałem to co napisałeś, ale konstrukcja dachu powinna zostać przytwierdzona do elementów nośnych budynku, czyli np wieniec. Gazobeton nie jest elementem nośnym, choć po opisie wnioskuje, że cały budynek jest w kiepskiej kondycji to i dach będzie się jakoś pustaka trzymał:)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sadlos napisał:

Nie wiem czy do końca zrozumiałem to co napisałeś, ale konstrukcja dachu powinna zostać przytwierdzona do elementów nośnych budynku, czyli np wieniec. Gazobeton nie jest elementem nośnym, choć po opisie wnioskuje, że cały budynek jest w kiepskiej kondycji to i dach będzie się jakoś pustaka trzymał:)

Oprócz dachu reszta jest dobra. Sprzedający mówił że przy laniu dachu zarwał się szalunek i zrobiło się zagłębienie. Od środka źle to wygląda i chyba gdzieś przepuszcza stara papa bo w środku jest mnóstwo wilgoci. Tak dużo że już przegniło zbrojenie dachu 

Napisano

Ja tam się nie znam, ale taki lekki drewniany dach, który nie jest solidnie związany z budynkiem to odleci do sąsiada przy pierwszym solidnym wietrze. Masz pomysł jak ten dach związać z bryła budynku?

tapatalked

Napisano

Ja bym pod krokwie dał murłatę/płatwię (czy jak tam się to nazywa?). Samą murłatę zakotwił do muru, a krokwie mocował do murłaty.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, luccass napisał:

Ja tam się nie znam, ale taki lekki drewniany dach, który nie jest solidnie związany z budynkiem to odleci do sąsiada przy pierwszym solidnym wietrze. Masz pomysł jak ten dach związać z bryła budynku?

tapatalked

Chcę na szczycie ścian położyć krokwie dookoła 10x10cm i zakotwiczyć je wpuszczonymi  śrubami. A potem do tych krokwi przymocowac szkielet 🤔

Napisano
Teraz, tomata napisał:

Chcę na szczycie ścian położyć krokwie dookoła 10x10cm i zakotwiczyć je wpuszczonymi  śrubami. A potem do tych krokwi przymocowac szkielet 🤔

Przy jednospadowym podpartym na dwóch murłatach u dołu i góry powinno działać :ok:

Gotowe kotwy kupisz w sklepie budowlanym.

Formalnie powinno się kotwy zalać w betonie w wieńcu. Wieniec powinien też mieć belki w dół do stropu.

Ale przy jednospadowym, na małym budynku, to chyba wystarczy zakotwić w murze.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Przy jednospadowym podpartym na dwóch murłatach u dołu i góry powinno działać :ok:

Gotowe kotwy kupisz w sklepie budowlanym.

Formalnie powinno się kotwy zalać w betonie w wieńcu. Wieniec powinien też mieć belki w dół do stropu.

Ale przy jednospadowym, na małym budynku, to chyba wystarczy zakotwić w murze.

Super. Dzięki ✌

Edit. Właśnie o takim czymś myślałem i pisałem wyżej. Tylko nie wiedziałem że to się nazywa murłata 😅

kotwienie-murlaty-do-wienca1.jpg

Edytowane przez tomata