Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nasiona trawy

Featured Replies

Napisano

Macie sprawdzone źródło? Muszę trochę zagęścić, jestem po pierwszym koszeniu i wertykulacji, wtorek/środa ma padać więc idealnie żeby dosiać trochę - na Allegro ofert mnogo. 

Coś sprawdzonego polecicie?

Napisano
Macie sprawdzone źródło? Muszę trochę zagęścić, jestem po pierwszym koszeniu i wertykulacji, wtorek/środa ma padać więc idealnie żeby dosiać trochę - na Allegro ofert mnogo. 
Jest na FB grupa Trawnik Ozdobny, lekko zalatująca religia na temat trawników. Założycielem grupy jest jakiś koleś, który prowadzi pod to biznes i sprzedaje najlepsza mieszankę, taka, że Ci psychofani są zachwyceni. Zobacz na www.trwanikzodobny.pl , z tego co kojarzę, jest tylko jeden rodzaj w ofercie.

Ja osobiście trawy z Iławy kupowałem. Z rada znajomego, którego mama pracuje w branży to najważniejsze żeby data produkcji nasion nie przekraczała pół roku. Na każdej paczkę masz kiedy wyprodukowano.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, spad napisał:

Jest na FB grupa Trawnik Ozdobny, lekko zalatująca religia na temat trawników. Założycielem grupy jest jakiś koleś, który prowadzi pod to biznes i sprzedaje najlepsza mieszankę, taka, że Ci psychofani są zachwyceni. Zobacz na www.trwanikzodobny.pl , z tego co kojarzę, jest tylko jeden rodzaj w ofercie.

Ja osobiście trawy z Iławy kupowałem. Z rada znajomego, którego mama pracuje w branży to najważniejsze żeby data produkcji nasion nie przekraczała pół roku. Na każdej paczkę masz kiedy wyprodukowano.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Tak, znam tą grupę. Problem w tym że ta mieszanka kosztuje 260 zł za 5 kg, a regularna cena innych producentów na Allegro to okolice 60-90 zł za 5 kg. 

Tak więc szukam polecenia tutaj - dzięki za wskazówkę co do daty, nie patrzyłem do tej pory a pewnie jest w tym sens.

Napisano

Kup Barenbruga
Kwestia teraz do czego - normalnie urzytkowana (sun and shadow) czy extreme a wtedy to RPM

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał:

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś kupowało się Trawy z Iławy.

ja wlasnie te kupowalem, sa dostepne w castoramie, wiec mozna miec je od reki :)

nie mam porownania z innymi, ale te z Ilawy wyrosly u mnie na dzialce i rosna nadal, wiec zakladam, ze sa w porzadku :P

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał:

ja mam herculesa i jest ok w porównaniu do najtańszej z marketu ;]

https://allegro.pl/oferta/herkules-superwytrzymala-mieszanka-traw-5kg-10228670361?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_ss&ev_adgr=ogrod&ev_campaign_id=15231253834&gclid=CjwKCAjwloCSBhAeEiwA3hVo_dWGfnRDVBZrnblOYRSjA9rg8nK4Bgc1pK-FvBiBxvU2-OZLlxeHGRoCFcYQAvD_BwE

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Dzięki, już wczoraj zamówiłem - zobaczyłem po ilości zakupów i wziąłem jakąś popularną, trochę nawozu, zobaczymy. Wszystko będzie lepsze niż to siano co jest teraz.

Napisano
20 godzin temu, bizz napisał:

Hmm, skoro dosiewasz to najlepiej użyć tej samej mieszanki, bo będzie różnica.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, sherif napisał:

Hmm, skoro dosiewasz to najlepiej użyć tej samej mieszanki, bo będzie różnica.

Po 10 latach ten dosiew;)

Napisano
54 minuty temu, bizz napisał:

Po 10 latach ten dosiew;)

Nie ważne.

Ja mam z rolki trawę 8letnią i raz dostałem co innego to było widać. Inny kolor, nawet potrafi gęstością się różnić.

Jak nie wiesz co masz to sypiesz inną ale lepiej kupić na zapas przy wysiewie.

Napisano
W dniu 27.03.2022 o 15:04, bizz napisał:

Podłączę się pod twój wątek.

Mam do zwertykulowania trawnik i dosiewkę i nawiezienie.

Ile trzeba przewidzieć na ok. 150m2 trawnika ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Tomo napisał:

Podłączę się pod twój wątek.

Mam do zwertykulowania trawnik i dosiewkę i nawiezienie.

Ile trzeba przewidzieć na ok. 150m2 trawnika ?

Niech się mądrzejsi wypowiedzą. Ja wziąłem na dosiewkę 5kg trawy na około 300 metrów. 

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał:

Niech się mądrzejsi wypowiedzą. Ja wziąłem na dosiewkę 5kg trawy na około 300 metrów. 

To zależy. Przed chwilą dosiewałem, wystarczyło mniej niż 0.5kg :phi: (500m2).

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sherif napisał:

To zależy. Przed chwilą dosiewałem, wystarczyło mniej niż 0.5kg :phi: (500m2).

Ja wziąłem na dosiewkę 5 kilo. Ile dosieję to jeszcze się okaże, najpierw nawóz. W zasadzie to chciałem zrobić jeszcze raz wertykulację ale tym razem na krzyż, pogoda mi trochę przeszkadza. 

Teraz mam wyjście albo rozrzucić nawozu i odczekać dwa tygodnie przed wertykulacją, albo odczekać dwa tygodnie, zrobić wertykulację i dopiero nawieźć. Później poczekać kolejne dwa tygodnie, aeracja i dosiewanie - tak się naczytałem na mądrych forach.

Napisano
7 minut temu, bizz napisał:

Ja wziąłem na dosiewkę 5 kilo. Ile dosieję to jeszcze się okaże, najpierw nawóz. W zasadzie to chciałem zrobić jeszcze raz wertykulację ale tym razem na krzyż, pogoda mi trochę przeszkadza. 

Teraz mam wyjście albo rozrzucić nawozu i odczekać dwa tygodnie przed wertykulacją, albo odczekać dwa tygodnie, zrobić wertykulację i dopiero nawieźć. Później poczekać kolejne dwa tygodnie, aeracja i dosiewanie - tak się naczytałem na mądrych forach.

Generalnie to nawóz powinno się dawać od razu po wertykulacji. Ja zwykle bezpośrednio po wertykulacji poprawiam trawnik gdzie ma ubytki, czyli dosypuję ziemię, wałuję i jak trzeba dosiewam (punktowo). Dopiero potem (od razu) nawóz i obfite podlanie. Nie powinno się tego robić jak mają być mrozy. Niestety w tym roku już zrobiłem bo było kilka dni pod 18C, krótkie nocne przymrozki nie powinny zaszkodzić.

Napisano
  • Autor
Teraz, sherif napisał:

Generalnie to nawóz powinno się dawać od razu po wertykulacji. Ja zwykle bezpośrednio po wertykulacji poprawiam trawnik gdzie ma ubytki, czyli dosypuję ziemię, wałuję i jak trzeba dosiewam (punktowo). Dopiero potem (od razu) nawóz i obfite podlanie. Nie powinno się tego robić jak mają być mrozy. Niestety w tym roku już zrobiłem bo było kilka dni pod 18C, krótkie nocne przymrozki nie powinny zaszkodzić.

Też myślę że te parę dni na minus 3-4 stopnie nie zaszkodzi. Zrobiłem wertykulację w sobotę, ale tylko w jednym kierunku, w uj było tego siana, dlatego chciałem jeszcze polecieć prostopadle. 

No nic, i tak do piątku po południu mam roboty pod kokardę, a później ma być śnieg, więc uznam jakbym cały proces robił od nowa jak tylko zejdzie mrozik. Wertykulacja, nawóz, aeracja, sianie. 

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Też myślę że te parę dni na minus 3-4 stopnie nie zaszkodzi. Zrobiłem wertykulację w sobotę, ale tylko w jednym kierunku, w uj było tego siana, dlatego chciałem jeszcze polecieć prostopadle. 

No nic, i tak do piątku po południu mam roboty pod kokardę, a później ma być śnieg, więc uznam jakbym cały proces robił od nowa jak tylko zejdzie mrozik. Wertykulacja, nawóz, aeracja, sianie. 

IMHO jak wertykukujesz to aeracje można sobie odpuścić.

Siana u mnie też dużo (12 worów z 500m2), ale to dobrze, zupełnie inaczej trawnik wygląda jak się po zimie te żołte wyczesze +mech wyleci ;). Drugi kierunek wertykulacji to trochę przerost formy imho. Jak masz równy trawnik i dobrze wertykulator ustawisz to raz przejechać wystarczy, ja jeszcze grabiami intensywnie zruszam trawnik i wygrabię resztę co wertykulator pogubi lub ominę.

Mrozik nie powinien przeszkodzić, przerabiałem to już kiedyś, poprostu ładna zieloniutka trawa pojawiła się później.