Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z nagrzewnicą latem ??? Laickie pytanie długawe.

Featured Replies

Napisano

Słuchajcie koledzy, mam takie pytanie: Rozumiem że zimą obieg płynu chłodniczego leci przez nagrzewnicę, a jak jest latem gdy pokrętło mam na min. zimne ??? Do nagrzewnicy przedostaje się płyn czy nie ? W ogóle jak działa ta regulacja - lekko ciepłe ? Przecież zimnego płynu w układzie nie ma , więc pewnie to jakiś system mieszania powietrza wytwarza letnie ?

Wiecie dlaczego pytam ? Bo w moim Kropku nawet teraz latem , gdy pokrętło jest na zimnym to sporadycznie ( po dłuższym postoju auta - potrafi sobie siorbnąć ... ) No to sobie myślę, jak to ? Przez nagrzewnicę nie leci a siorbnie ? biglaugh.gif Co prawda dzieje się tak raz na miesiąc :-) Ostatnio dziś i przedtem koniec maja, więc to zupełnie olałem tym bardziej że kumpel w w FL-ce ma tak samo... Tym bardziej płynu mam po ostatniej wymianie chłodnicy wciąż tyle samo ( od 7 tys. km , temp. stoi po środku na baczność, wentylator włącza się pewnie jak musi ) Rozumiem , że trochę zapowietrza się układ, ale gdzie ? w nagrzewnicy czy ona latem nie jest napełniana ???

Sorry za laickie pytanie , ale bardzo mnie to nurtuje. wink.gif

Napisano

> Słuchajcie koledzy, mam takie pytanie: Rozumiem że zimą obieg płynu

> chłodniczego leci przez nagrzewnicę, a jak jest latem gdy

> pokrętło mam na min. zimne ???

Jak ja lubię te twoje rozważania zlosnik.gif , latem też płyn przelatuje przez nagrzewnicę , tylko jak ustawisz na zimne to taka klapka ( zupełnie niezależna od przepływu płynu , po prostu zwykła klapa powietrzna zlosnik.gif) nie pozwala dostać się ciepłej bryzie do wnętrza auta zlosnik.gif

Napisano

> Słuchajcie koledzy, mam takie pytanie: Rozumiem że zimą obieg płynu

> chłodniczego leci przez nagrzewnicę, a jak jest latem gdy

> pokrętło mam na min. zimne ??? Do nagrzewnicy przedostaje się

> płyn czy nie ? W ogóle jak działa ta regulacja - lekko ciepłe ?

> Przecież zimnego płynu w układzie nie ma , więc pewnie to jakiś

> system mieszania powietrza wytwarza letnie ?

> Wiecie dlaczego pytam ? Bo w moim Kropku nawet teraz latem , gdy

> pokrętło jest na zimnym to sporadycznie ( po dłuższym postoju

> auta - potrafi sobie siorbnąć ... ) No to sobie myślę, jak to ?

> Przez nagrzewnicę nie leci a siorbnie ? Co prawda dzieje się

> tak raz na miesiąc :-) Ostatnio dziś i przedtem koniec maja,

> więc to zupełnie olałem tym bardziej że kumpel w w FL-ce ma tak

> samo... Tym bardziej płynu mam po ostatniej wymianie chłodnicy

> wciąż tyle samo ( od 7 tys. km , temp. stoi po środku na

> baczność, wentylator włącza się pewnie jak musi ) Rozumiem , że

> trochę zapowietrza się układ, ale gdzie ? w nagrzewnicy czy ona

> latem nie jest napełniana ???

> Sorry za laickie pytanie , ale bardzo mnie to nurtuje.

przez nagrzewnice cały czas jest obiekt, cfaniaczek.gif na regulacji pokretła tylko klapka podnosi się i otwiera ciepłe powietrze

Napisano

> Jak ja lubię te twoje rozważania , latem też płyn przelatuje przez

> nagrzewnicę , tylko jak ustawisz na zimne to taka klapka (

> zupełnie niezależna od przepływu płynu , po prostu zwykła klapa

> powietrzna ) nie pozwala dostać się ciepłej bryzie do wnętrza

> auta

co nie przeszkadza ogrzwaniu sie plastiku od nagrzewnicy, czyli tak czy inaczej dodatkowgo ogrzwania w lecie zlosnik.gif

Napisano

> co nie przeszkadza ogrzwaniu sie plastiku od nagrzewnicy, czyli tak

> czy inaczej dodatkowgo ogrzwania w lecie

a to jest prawda ok.gif ale lepiej tak niz rozbierać pół auta , zeby dostać się do zaworu nagrzewnicy , tak jak np. w UNO zlosnik.gif

Napisano

> Jak ja lubię te twoje rozważania , latem też płyn przelatuje przez

> nagrzewnicę , tylko jak ustawisz na zimne to taka klapka (

> zupełnie niezależna od przepływu płynu , po prostu zwykła klapa

> powietrzna ) nie pozwala dostać się ciepłej bryzie do wnętrza

> auta

w seicento jest sterowanie zaworem na dopływie do nagrzewnicy i powietrze zawsze idzie przez nagrzewnicę ...

w zależności ile sie wpuście ciepłej cieczy tyle się nagrzej nagrzewnica i odda do kabiny ... btw jest to chyba lepsze rozwiązanie niż w kropasku bo nie nagrzewa sie całe podszybie dodatkowo, choć ma wade bo czas zagrzania i wystudzenia ma pewną bezwładność cieplną i trwa to chwile dłużej ...

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wyjasnienia. To rzeczywiście głupawe rozwiązanie żeby latem też przez nagrzewnice płyn szedł... Ciekawe jak jest w innych autach. pewnie tak samo. Czyli można przyjąć za prawdę słowa pewnego szpeca z ASO, który powiedział że nagrzewnica w Punto II jest tak beznadziejnie skonstruowana że płyn w momencie odpalenia auta musi się przeciskać przez wąskie rurki co powoduje efekt siorbania ( tak jakby koszykarz adidaskiem po parkiecie tarł zlosnik.gif ) i nie ma się czym przejmować. Od nowości (2 lata) odpowietrzałem już z 10 razy i tak po pewnym czasie efekty specjalne powracały...

Napisano

W Skodzie (Favorit) był zawór na nagrzewnicy. przesuwając gałką ptwierało sie przepływ wody przez nagrzewnice. Niby dobrze, ale jak raz zaczęło cieknąc to nie dało się tego opanować - powolutku ale z uporem kapało. nowe uszczelki - nie dały rady smile.gif)

Napisano

> Dziękuję za wyjasnienia. To rzeczywiście głupawe rozwiązanie żeby

> latem też przez nagrzewnice płyn szedł... Ciekawe jak jest w

> innych autach. pewnie tak samo. Czyli można przyjąć za prawdę

> słowa pewnego szpeca z ASO, który powiedział że nagrzewnica w

> Punto II jest tak beznadziejnie skonstruowana że płyn w momencie

> odpalenia auta musi się przeciskać przez wąskie rurki co

> powoduje efekt siorbania ( tak jakby koszykarz adidaskiem po

> parkiecie tarł ) i nie ma się czym przejmować. Od nowości (2

> lata) odpowietrzałem już z 10 razy i tak po pewnym czasie efekty

> specjalne powracały...

każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety ... ale z tym siorbaniem to masz coś nie tak ... u mnie nic nie siorbie ... przejechane 20kkm i jeszcz nie odpowietrzany i odpukać sieorbania brak

Napisano

potrafi sobie siorbnąć ??

jesli ciepłe powietrze to TTTM

jesli słyszysz przelewający sie płyn to zapowietrzony jest układ i poprostu nalezy go odpowietrzyc waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jesli ciepłe powietrze to TTTM

Jak to ciepłe powietrze ? Nie rozumiem...

Napisano

> Jak to ciepłe powietrze ? Nie rozumiem...

no jesli przez chwilę przy nawet przestawionym pokretle na zimne poleci ciepłe .........to ten typ tak ma ze względu na nagrzanie sie elementów plastikowych kanałów powietrznych i sławetnej klapki zasłaniającej nagrzewnicę 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Witam wszystkich a propo nagrzewnicy gdzie jest ten zawór do odpowietrzania confused.gif

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich a propo nagrzewnicy gdzie jest ten zawór do

> odpowietrzania

Są dwa:

1. Na wężu wychodzącym z nagrzewnicy

2. na chłodnicy stojąc przodem - prawy górny róg

Napisano

> specjalne powracały...

Zastosuj metodę kolegi Tomana ... zalej więcej płynu jakieś 0,5 do 1 cm ponad maksymalną kreskę skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Zastosuj metodę kolegi Tomana ... zalej więcej płynu jakieś 0,5 do 1

> cm ponad maksymalną kreskę

Mam lepszy sposób... Dłuższa trasa, gazu więcej niż zwykle i na kilka miesięcy spokój smile.gif ( tak już 35 tys. zrobiłem )

U mnie bulgotanie nie występuje tylko po dłuższym postoju takie cyknięcie w nagrzewnicy, dlatego pytałem czy mimo obiegu na zimny płyn też tam jest.

Napisano

> lata) odpowietrzałem już z 10 razy i tak po pewnym czasie efekty

> specjalne powracały...

hmm.gif ja nie odpowiatrzalem nigdy a nie siorbie, to samo jest tez u kolegi

• 8 miesięcy później...
Napisano

U mnie wyraźne siorbanie występuje tylko gdy obroty silnika są w zakresie 2000...2300 obr/min. Czy to właśnie o tym siorbaniu jest mowa w tym wątku? Dodam, że od czasu do czasu poczuję swąd płynu w kabinie (zwłaszcza gdy się silnik rozgrzewa) ale niegdzie nie zauważyłem wycieków. Czujnik AIRBAG umieszczony pod nagrzewnicą jest suchy, żadnych plam na chodniku nie zauważyłem.

> Zastosuj metodę kolegi Tomana ... zalej więcej płynu jakieś 0,5 do 1

> cm ponad maksymalną kreskę

Gdy uzupełniam płyn to i tak po pewnym czasie ustala mi się stan na minimum i tak sobie trwa dłuższy czas. Wszystko wskazuje na wyciek, tylko gdzie, gdy wszyskto jest suche.

Napisano

Skoro masz zapach płynu w kabinie, to na pewno nagrzewnica leci.

Dodatkowo sprawdź czy nie kapie Ci pompa wody, taki bardzo spektakularny efekt "klimatyzacji"

Napisano

Pompę wody (płynu chłodzącego) miałem wymienianą w zeszłym roku (po zatruciu płynem petrygo wink.gif ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.