Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW X4 2016 rok - prośba o informację o systemach bezpieczeństwa

Featured Replies

Napisano

Hej

Rocznik 2016 nr vin WBAXX110200T26569. Czy ktoś pomoże mi w rozkodowaniu wyposażenia? Czy te roczniki posiadały już automatyczne hamowanie przed przeszkodą, wykrywanie pieszego itp? Z góry dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam

Słoń

Napisano
2 godziny temu, slon napisał:

WBAXX110200T26569

https://bimmer.work/

Tam rozkodujesz wyposażenie i pobierzesz nawet pdf ze specyfikacją wyposażenia dla danego VIN.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Bravus napisał:

https://bimmer.work/

Tam rozkodujesz wyposażenie i pobierzesz nawet pdf ze specyfikacją wyposażenia dla danego VIN.

Dzięki znalazłem takie coś :

Tempomat z funkcją hamowania - mam rozumieć, że to jes ten system hamowania/wykrywania pieszych?

Napisano
7 godzin temu, slon napisał:

Tempomat z funkcją hamowania - mam rozumieć, że to jes ten system hamowania/wykrywania pieszych?

Zgaduję, że to aktywny tempomat z funkcją stop & go. Miałem taki w F01 z 2009 roku. Zatrzyma Cię do zera i ponownie ruszy do ustalonej prędkości. Pieszych raczej nie wykrywa. VIN o który pytasz to auto salon Polska. Z tego co zerknąłem, to wyposażenie bez fajerwerków, ale z drugiej strony może to i lepiej. 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Bravus napisał:

Zgaduję, że to aktywny tempomat z funkcją stop & go. Miałem taki w F01 z 2009 roku. Zatrzyma Cię do zera i ponownie ruszy do ustalonej prędkości. Pieszych raczej nie wykrywa. VIN o który pytasz to auto salon Polska. Z tego co zerknąłem, to wyposażenie bez fajerwerków, ale z drugiej strony może to i lepiej. 

Ok dzięki, po czym poznać w aucie czy to aktywny tempomat ? 

Napisano
4 godziny temu, slon napisał:

Ok dzięki, po czym poznać w aucie czy to aktywny tempomat ? 

Najprościej po radarze w zderzaku przednim.

Napisano
W dniu 13.04.2022 o 21:29, Bravus napisał:

Nie, to jest standardowy tempomat który będzie również hamował a nie tylko odejmie gaz gdy zaczniesz zmniejszać prędkość przyciskami na kierownicy.

Napisano
W dniu 13.04.2022 o 13:32, slon napisał:

Dzięki znalazłem takie coś :

Nie, systemy wykrywające pieszych to kod 5AS  lub 5AT (w połączeniu z aktywnym tempomatem który zatrzyma auto np w korku)

Auto które wrzuciłeś to praktycznie standardowe wyposażenie tyle że z dużą navi business i sportowymi fotelami.

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, Piotrus napisał:

Nie, systemy wykrywające pieszych to kod 5AS  lub 5AT (w połączeniu z aktywnym tempomatem który zatrzyma auto np w korku)

Auto które wrzuciłeś to praktycznie standardowe wyposażenie tyle że z dużą navi business i sportowymi fotelami.

Ok dzięki. Szkoda, że taki trochę golas :(

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem :) Przebieg 140 k. Oleje zmienione klocki tarcze. Podpowiedzcie proszę na co uważać ogólnie w tym modelu?

Napisano
W dniu 14.08.2022 o 18:55, slon napisał:

Kupiłem :) Przebieg 140 k. Oleje zmienione klocki tarcze. Podpowiedzcie proszę na co uważać ogólnie w tym modelu?

Szwagier ma diesela jeszcze sie nie zapalil :phi: Paliwo leje i na nic nie uwaza.

Napisano

Ogólnie internet twierdzi, że kierowcy BMW to chamy i buraki, więc uważaj, żeby od czasu do czasu kogoś bezpodstawnie obtrąbić, pokazać fucka, ewentualnie wystraszyć staruszkę na pasach. Inaczej nie będziesz prawdziwym kierowcą BMW i wzbudzisz powszechną konsternację. Ja poszedłem na całość: zgoliłem włosy, wyciągnąłem błyszczący dres z lat 90' i zwiększyłem cotygodniową dawkę testosteronu.

BTW, jaki tam masz silnik?

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, torelek napisał:

Ogólnie internet twierdzi, że kierowcy BMW to chamy i buraki, więc uważaj, żeby od czasu do czasu kogoś bezpodstawnie obtrąbić, pokazać fucka, ewentualnie wystraszyć staruszkę na pasach. Inaczej nie będziesz prawdziwym kierowcą BMW i wzbudzisz powszechną konsternację. Ja poszedłem na całość: zgoliłem włosy, wyciągnąłem błyszczący dres z lat 90' i zwiększyłem cotygodniową dawkę testosteronu.

BTW, jaki tam masz silnik?

Syn mówi, że powinienem jeździć w okularach przeciwsłonecznych :) Silnik 2.0 140 KW. 

Napisano
3 minuty temu, slon napisał:

Silnik 2.0 140 KW. 

Dobre i tyle 😉

Napisano

Które dokładnie oleje?

Przy takim nalocie obowiązkowo olej w xdrive i skrzyni.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Piotrus napisał:

Które dokładnie oleje?

Przy takim nalocie obowiązkowo olej w xdrive i skrzyni.

sprawdzę w historii co było robione . Ja obecnie tylko olej I filtry plus hamulce.  Jak zalecasz skrzynie i xdrive to pewnie ze zlece . Czytając widzę że to delikatne sprawy. Dzięki. 

Napisano
18 minut temu, slon napisał:

sprawdzę w historii co było robione . Ja obecnie tylko olej I filtry plus hamulce.  Jak zalecasz skrzynie i xdrive to pewnie ze zlece . Czytając widzę że to delikatne sprawy. Dzięki. 

Tylko nie baw się w żadną wymianę dynamiczną w skrzyni, normalna wymiana statyczna, nowy miskofiltr + olej

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Piotrus napisał:

Tylko nie baw się w żadną wymianę dynamiczną w skrzyni, normalna wymiana statyczna, nowy miskofiltr + olej

hej jaki to może być koszt ? ile tam wchodzi oleju w xdrive i skrzyni? Ten filtr to jest jakby cała miska ? 

Jak wygląda sprawa rozrządu w tym aucie , kiedy należy się zająć i ile to kosztuje? pozdrawiam 

Napisano
23 minuty temu, slon napisał:

hej jaki to może być koszt ? ile tam wchodzi oleju w xdrive i skrzyni? Ten filtr to jest jakby cała miska ? 

Jak wygląda sprawa rozrządu w tym aucie , kiedy należy się zająć i ile to kosztuje? pozdrawiam 

Co do wymiany w skrzyni to możesz zapytać np tutaj :

https://zfserwisczosnow.pl/

Wchodzi około 6l oleju, do tego idzie nowy filtr (cała miska), korek i śruby mocujące.

Chłopaki z ZF w Czosnowie powinni też poradzić sobie z xdrive (wchodzi około 1L oleju i też dobrze jest wymienić korek na nowy), ale trzeba by zobaczyć czy do wymiany nie jest przypadkiem potrzebny komp serwisowy żeby otworzyć zaworek w reduktorze. Jak chcesz to podeślij mi VIN na priv to zobaczę jak wygląda procedura.

Jeśli chodzi o rozrząd to jest na łańcuchu, z trwałością jest różnie. Nie wiem czy jest opcja weryfikacji łańcucha na aucie, tutaj musisz poszukać jakiegoś warsztatu który się specjalizuje w BMW. W Legionowie jest M-Cars, podobno wyspecjalizowany m.in w rozrządach. Sam zbieram się żeby do nich podjechać ale zawsze mi nie podrodze.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, Piotrus napisał:

Co do wymiany w skrzyni to możesz zapytać np tutaj :

https://zfserwisczosnow.pl/

Wchodzi około 6l oleju, do tego idzie nowy filtr (cała miska), korek i śruby mocujące.

Chłopaki z ZF w Czosnowie powinni też poradzić sobie z xdrive (wchodzi około 1L oleju i też dobrze jest wymienić korek na nowy), ale trzeba by zobaczyć czy do wymiany nie jest przypadkiem potrzebny komp serwisowy żeby otworzyć zaworek w reduktorze. Jak chcesz to podeślij mi VIN na priv to zobaczę jak wygląda procedura.

Jeśli chodzi o rozrząd to jest na łańcuchu, z trwałością jest różnie. Nie wiem czy jest opcja weryfikacji łańcucha na aucie, tutaj musisz poszukać jakiegoś warsztatu który się specjalizuje w BMW. W Legionowie jest M-Cars, podobno wyspecjalizowany m.in w rozrządach. Sam zbieram się żeby do nich podjechać ale zawsze mi nie podrodze.

Napisałem  PRIV :)

• 3 miesiące później...
Napisano

Ponieważ tez mam podobne X4, moje X4 ma 190 km, to witam użytkownika. Mam go od nowego teraz po 4 latach ma coś ponad 100 tysięcy km. Problem jest otwieranie po deszczu / śniegu klapy bagażnika -  zawsze trochę wody wpadnie do bagażnika. TTTM

Sprawdzaj poziom płynu w chłodnicy - uciekał przez EGR i może być mega problem.

Serwisowany na bieżąco i żadnych problemów nie było 

IMG_3951.JPEG

Edytowane przez prebek