Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozumować dobór filtrów oleju?

Featured Replies

Napisano

Przykład to:

MAHLE OC1566

MAHLE OC195

Oba są dedykowane do mojego auta, a różnica w cenie jest 15zł vs 25zł. Czy ktoś wie za co konkretnie się dopłaca? Czysty marketing? Czy czegoś nie zauważam? Dlaczego ta sama firma potrafi wypuścić filtry do tego samego auta pod kilkoma modelami? Jak to działa? Widzę że oba z zaworem zwrotnym/przepływowym.

Średnica uszczelnienia taka sama: 62.9mm

Średnica zewnętrzna: 65mm vs 65.2mm co jest nie istotne generalnie... ktoś coś wie czy to nie czysty marketing przypadkiem?

Napisano
18 minut temu, mahcin napisał:

Przykład to:

MAHLE OC1566

MAHLE OC195

Oba są dedykowane do mojego auta, a różnica w cenie jest 15zł vs 25zł. Czy ktoś wie za co konkretnie się dopłaca? Czysty marketing? Czy czegoś nie zauważam? Dlaczego ta sama firma potrafi wypuścić filtry do tego samego auta pod kilkoma modelami? Jak to działa? Widzę że oba z zaworem zwrotnym/przepływowym.

Średnica zewnętrzna: 65mm vs 65.2mm co jest nie istotne generalnie... ktoś coś wie czy to nie czysty marketing przypadkiem?

po fotach widać troszkę inną budowę, może ten droższy to nowszy model, udoskonalony?image.png.a1f203a6eab8e2f4fdb197bae7d28d7b.png

image.png.1f89ab80da63dcd054c21e7daba5a06b.png

Napisano

Po prostu gdzieś skrosowały się w katalogu Tecdoc na podstawie nr OE.

Najlepiej ustal nr OE swojego filtra i zobacz czy nadal pasuje do obu czy tylko do jednego.

Napisano
  • Autor

oj, przepraszam, nie będę edytował tylko tu napiszę:

MAHLE OC195

MAHLE OC521

(nie MAHLE OC1566, tyle numerków mi się przewinęło że popełniłem błąd)

Chodzi konkretnie o:

MAHLE OC195

MAHLE OC521

26 minut temu, Piotrus napisał:

Najlepiej ustal nr OE swojego filtra i zobacz czy nadal pasuje do obu czy tylko do jednego.

No właśnie pacjent to Kia Picanto 2004 G4HG silnik, numer OE: 263002Y500

i ten nr OE właśnie zapanował nad:

MAHLE OC195

MAHLE OC521

a ja się doszukuję czy/jaka jest istotna różnica?

(MAHLE OC1566 też pasuje ale nie występuje pod numerem OE, więc tego modelu się nie czepiam)

Czy takie sprawy Wam się zdarzały? Filtry ogólnie bez różnic i po prostu brać tańszy? Skąd pomysł powielania produkcji pod innym numerem? Jeden jest o dokładnie 2cm dłuższy, czy tylko o to chodzi? Są autka aż tak upchane pod maską gdzie po prostu się może nie zmieścić i te 2cm ma znaczenie? Czy może ilość materiału filtrującego w X przypadkach ma znaczenie? Nawet widać otwory takie same, hmm... jak to jest z tą długością filtrów? Reszta wymiarów jak w pierwszym poście, tam "tylko" model pomyliłem, ale wymiary od tych tutaj dwóch podałem.

44444.png

Edytowane przez mahcin

Napisano
Godzinę temu, mahcin napisał:

Przykład to:

MAHLE OC1566

MAHLE OC195

Ustal co podaje producent i jaki jest tego odpowiednik od Mahle. Albo przeszukaj dobrze katalogi Mahle pod względem opisów tych filtrów i wtedy wyłap różnice.

Ja kiedyś poległem na głupim fiacie Uno, który według katalogu miał mieć filtr, jaki nie pasował. Wszystko było identycznie poza gwintem montażowym.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Igorek napisał:

przeszukaj dobrze katalogi Mahle pod względem opisów tych filtrów i wtedy wyłap różnice

okej, dzięki za sugestię, na zaraz włożę ten dłuższy bo wydaje mi się że lepiej mieć więcej materiału filtrującego, nie sądzę że kosztem spadku ciśnienia bo w końcu to solidna firma, a w wolnym czasie będę się doszukiwał bo bardzo mnie to zaciekawiło, jak się doszukam to opiszę.

3 minuty temu, Igorek napisał:

według katalogu miał mieć filtr, jaki nie pasował.

Też kilka wtop w życiu z katalogami miałem, nazwę to: "normalne" 😅

Edytowane przez mahcin

Napisano

Co roku wymieniam filtr powietrza w Leonie co roku inny numer filtrona w internecie i pasuje. Ja bum się tym nie przejmował i brał tańszy.

Napisano
Godzinę temu, mahcin napisał:

okej, dzięki za sugestię, na zaraz włożę ten dłuższy bo wydaje mi się że lepiej mieć więcej materiału filtrującego

To że obudowa większa nie oznacza że w środku jest czegoś więcej względem tego mniejszego.

Napisano
5 godzin temu, mahcin napisał:

No właśnie pacjent to Kia Picanto 2004 G4HG silnik

Ja do tego auta kupuje filtr Manna w7023. Pasuje jak trzeba, koszt około 20 zł.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, damianX napisał:

To że obudowa większa nie oznacza że w środku jest czegoś więcej względem tego mniejszego.

Fakt. No to po przebiegu będzie tradycyjne cięcie filtra z ciekawości 😅

4 godziny temu, Smigiel napisał:

Ja do tego auta kupuje filtr Manna w7023. Pasuje jak trzeba, koszt około 20 zł.

Dzięki. Najbardziej nurtuje mnie w/w fakt podobizny tego samego produktu...będę się doszukiwał w katalogach w wolnej chwili 🙂 

Napisano

Bierz OC195 z okrągłą uszczelką, bo takie są stosowane w filtrach OE do azjatyckich samochodów. Ten drugi pasuje parametrami, więc dodali mu kros z numerem oryginału.

Napisano

Ja mam podobną zagwozdkę z klockami hamulcowymi do Cee'd a. ATE 13.0460-2794.2 pasuje, a ATE 13.0460-2868.2 już niby nie, bo są do Opla. W praktyce są identyczne. 

Napisano
Godzinę temu, aviator napisał:

Ja mam podobną zagwozdkę z klockami hamulcowymi do Cee'd a. ATE 13.0460-2794.2 pasuje, a ATE 13.0460-2868.2 już niby nie, bo są do Opla. W praktyce są identyczne. 

Nie są, jedne mają 15mm grubości a drugie 15,3mm

Napisano

3 dziesiąte mm... 

Napisano
  • Autor

To tak jak w moim pytaniu "65mm vs 65.2mm co jest nie istotne generalnie", tak i u ciebie te 0.3mm nie ma znaczenia, na szczęście tu widzisz co jest, a ja wnętrza filtra nie widzę do czasu okrojenia. U mnie oba dedykowane dlatego ciekawość mam dlaczego. W Twoim przypadku aviator jeden tylko dedykowany, więc logicznie się rozumie. Aviator, takie fikołki robiłem, jeździłem w Mazda3 na klockach od Opla Vectry, nie były w ogóle dedykowane, ale wg rozmiarów musiały pasować a były 50% tańsze niż za te same do "Mazdy" z numerem właściwym. Jak się czujesz na siłach w razie problemu je upchać jeśli nie dedykowane są tańsze, to bierz skoro firma ta sama i materiał ten sam. Na klockach bardzo da się manewrować w tym całym marketingu. A co mam na myśli mówiąc "upchać". Np raz znajomemu pakowałem do Nissan Quashquai klocki niby do Quashquai ale bardziej jakby były do innych modeli, jeden katalog tak inny siak. Nie był człowiek przy kasie, cena bardzo atrakcyjna i do tego marka dobra więc wzięliśmy. Okazało się że rozmiarowo co do tarczy wszystko pięknie, ale od tyłu owe klocki miały 2 okrągłe wybrzuszenia na punkty montażowe do zacisku, a nasz zacisk płaski, brak stabilności, nie mogłem tego tak mu zrobić bo nie czułem by to było bezpieczne, więc kątówka i pięknie zdarłem te 2 piny, montażyk i znajomy zadowolony.

Edytowane przez mahcin