Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki klucz - wymiana głowicy w baterii?

Featured Replies

Napisano

Nosz mam zagwozdkę i nie mogę namierzyć klucza do odkręcenia nakrętki trzymającej głowicę baterii pionowej. Nakrętka ma zewnętrzny kwint (taka rura gwintowana od zewnątrz) i wewnątrz jest sześciokąt pod klucz (tak jak ampul) tylko ten ampul musi mieć dziurę w środku... duuuużą dziurę bo nakrętka ma średnicę około 32mm  z dziurą w środku bo przez tę dziurę wystaje głowica w sensie jej dźwignia i trochę obudowy. Nakrętkę wkręca się w obudowę baterii i blokuje głowicę. Nie wiem jak się nazywają tego typu nakrętki więc nie mogę znaleźć klucza. Wyobrażam sobie, że to taki klucz szwedzki tylko łapiący od wewnątrz, anie od zewnątrz.

Pomożecie?

Napisano

odkręcałem szczypcami jak na zdjęciu i nie było większych problemów

spacer.png

Napisano
  • Autor

Dla zobrazowania problemu zdjęcie poniżej - gwint na zewnątrz, sześciokąt wewnątrz.

232328340_omniresclip.jpg.d379569d2481b07327b43acdbc52616d.jpg

Klucz musi dobrze "siedzieć" bo jak widać lekko tego odkręcić nie będzie.

Edytowane przez HerrMajki

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Daj zdjęcie nakrętki :hmm:

piętro wyżej

Napisano
4 minuty temu, HerrMajki napisał(a):

piętro wyżej

A, kup ocet i odrdzewiacz.

Jak wiesz jaki jest rozmiar, zawsze można poszukać odpowiedniej nakrętki i normalnego klucza użyć.

Napisano
  • Autor
Teraz, Artur_W_wa napisał(a):

Jak wiesz jaki jest rozmiar, zawsze można poszukać odpowiedniej nakrętki i normalnego klucza użyć.

Z zewnątrz nie ma jak złapać niestety. Włożenie do środka nakrętki nie zda raczej egzaminu ze względu na grubość ścianki - nie zmieści się raczej ale faktycznie poniucham jaki rozmiar i może coś dopasuje. Patrzyłem też na klucze do nakrętek wieńcowych tylko musiałbym pod wymiar kupić, a jednak taki klucz nastawny byłby bardziej uniwersalny.

Napisano
15 minut temu, HerrMajki napisał(a):

Z zewnątrz nie ma jak złapać niestety. Włożenie do środka nakrętki nie zda raczej egzaminu ze względu na grubość ścianki - nie zmieści się raczej ale faktycznie poniucham jaki rozmiar i może coś dopasuje. Patrzyłem też na klucze do nakrętek wieńcowych tylko musiałbym pod wymiar kupić, a jednak taki klucz nastawny byłby bardziej uniwersalny.

Nakrętka powinna podejść

Napisano
  • Autor

A gdybym w kluczu szwedzki wywiercił otwory np 3-4mm i w te otwory włożył jakieś stalowe trzpienie to zrobiłbym regulowany klucz do nakrętek "wewnętrznych. Tylko z czego te trzpienie zrobić? Śruba może być zbyt miękka. Może podpórki meblowe pod półki tylko czy nie będą za miękkie?

Napisano
15 godzin temu, HerrMajki napisał(a):

Dla zobrazowania problemu zdjęcie poniżej - gwint na zewnątrz, sześciokąt wewnątrz.

232328340_omniresclip.jpg.d379569d2481b07327b43acdbc52616d.jpg

Klucz musi dobrze "siedzieć" bo jak widać lekko tego odkręcić nie będzie.

spacer.png

Tylko z jednej strony zeszlifuj górną i dolną szczękę na płasko, tak by rozkręcając klucz blokował się w tej nakrętce. 

Napisano
18 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Widziałeś ile ten "klucz" kosztuje ? :hehe:

Napisano
20 minut temu, MarcG napisał(a):

Zniszcz nakrętkę łapiąc za gwint i kup nową z kluczem na zewnątrz i po sprawie.  Poza tym jak złapiesz w górnej części nakrętki to zniszczysz zwoje gwintu które i tak nie wkręcają się w korpus baterii więc nakrętkę będzie można użyć ponownie. 

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał(a):

:wpysk: pytania o cenę nie było rotfl

tylko o klucz :]

Ja bym mimo wszystko odpowiednią rozmiarem nakrętkę zastosował jako adapter do zwykłego klucza

Napisano
9 godzin temu, HerrMajki napisał(a):

A gdybym w kluczu szwedzki wywiercił otwory np 3-4mm i w te otwory włożył jakieś stalowe trzpienie to zrobiłbym regulowany klucz do nakrętek "wewnętrznych. Tylko z czego te trzpienie zrobić? Śruba może być zbyt miękka. Może podpórki meblowe pod półki tylko czy nie będą za miękkie?

https://katalog.enano.pl/Klucz-oczkowy-do-montazu-glowic-ceramicznych-Tres-16564.html

Zmierz sobie rozmiar jaki potrzebujesz i szukaj. To nie jest kosmiczne technologia:-)

Napisano

Francuz. 

Napisano

ja wiem ze jest teraz gospodarka reuse, ale nie prościej wymienić baterie ??

Napisano
2 godziny temu, Radson napisał(a):

ja wiem ze jest teraz gospodarka reuse, ale nie prościej wymienić baterie ??

Prościej, ale pewnie trochę drożej. Ja ostatnio wymieniałem u siebie głowicę za około 100, gdzie koszt baterii pewnie ok 1000.

Napisano
  • Autor

Dobrałem nakrętkę za 1,30 zł i odkręciło się bez problemu. Głowica wymieniona i wszystko działa jak powinno.

• 1 rok później...
Napisano

Przepraszam jak rozwiązał Pan ten problem, mam to samo z tress. Nakrętka o średnicy 34mm do wewnątrz ???

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 29.06.2024 o 20:37, baranek22 napisał(a):

Przepraszam jak rozwiązał Pan ten problem, mam to samo z tress. Nakrętka o średnicy 34mm do wewnątrz ???

Nie pamiętam rozmiaru ale coś koło tego. Wchodzi do wewnątrz i zostaje część do złapania kluczem.