patryk898 Posted February 14 Share Posted February 14 (edited) Witam, potrzebuje informacji na temat wymiany sprężyn przód, konkretnie którą stroną założyć nowe sprężyny? Wydają się praktycznie identyczne. Mam manual z wymiany amortyzatorów, ale akurat nie ma tam informacji odnośnie montażu sprężyn. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! Edited February 14 by patryk898 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted February 14 Share Posted February 14 ,ysle ze jezeli jest napis to zaloz tak jak jest napisane nie do gory nogami. jezeli masz jtd to wszystko inne niz oryginal peknie szybciej lub pozniej. KYB porazka nie wytrzymaly mi roku. niestety reklamacji nie uznali bo nie zakladal mechanik z "pieczatka" kupilem D&D resory polska wytrzymaly ponad 5 lat jak sie nie myle. ostatnia deska ratunku sa eibachy obnizajace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk898 Posted February 14 Author Share Posted February 14 Dzięki za odpowiedź. Właśnie problem w tym że nie ma żadnego napisu.. Też już raz zmieniałem te sprężyny, ale nie pamiętam jakiej firmy były poprzednie... Generalnie do wyboru były hart, kamoka i te KYB wziąłem najdroższe chociaż widziałem różne opinie. Stilo z silnikiem 1.4 3d może wytrzymają trochę.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ochkarol Posted February 15 Share Posted February 15 Miałem takiego samego Stilona. KYB siadły po roku a po kilku latach pękły. Dojeździłem furę na Monroe. Nie siadł przód przez kilka lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk898 Posted February 15 Author Share Posted February 15 Niestety już wyjścia nie mam, tylko ma ktoś radę lub poradnik jak to założyć? Czym się sugerować gdy nie ma napisów żadnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ochkarol Posted February 15 Share Posted February 15 Może (skoro nie ma żadnych oznaczeń) są symetryczne i nie ma znaczenia gdzie góra a gdzie dół? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk898 Posted February 16 Author Share Posted February 16 Niby każdy pisze że znaczenie ma, tylko nikt nie wie która strona jest która. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_78 Posted March 13 Share Posted March 13 W dniu 16.02.2023 o 09:55, patryk898 napisał(a): Niby każdy pisze że znaczenie ma, tylko nikt nie wie która strona jest która. Pewnie kolega już założył ale może to co napiszę pomoże następnej osobie. Opis nie dotyczy tylko stilo. Zakładając nowe sprężyny zawsze patrzę jak pasują do górnych i dolnych mocowań - często są różne średnice lub "skok" ostatniego zwoju. Druga sprawa - już od dawna sprężyny są lekko wygięte aby zniwelować boczny nacisk na prowadzenie tłoka w amortyzatorze. Po przyłożeniu do kielicha amortyzatora sprężyna ma być "wygięta" tak by łuk (utworzony przez linie łączącą zwoje) był wypukły stroną do koła. \ I - sprężyna / _ I I I I - koło I I _ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted March 14 Share Posted March 14 18 godzin temu, pawel_78 napisał(a): Pewnie kolega już założył ale może to co napiszę pomoże następnej osobie. Opis nie dotyczy tylko stilo. Zakładając nowe sprężyny zawsze patrzę jak pasują do górnych i dolnych mocowań - często są różne średnice lub "skok" ostatniego zwoju. Druga sprawa - już od dawna sprężyny są lekko wygięte aby zniwelować boczny nacisk na prowadzenie tłoka w amortyzatorze. Po przyłożeniu do kielicha amortyzatora sprężyna ma być "wygięta" tak by łuk (utworzony przez linie łączącą zwoje) był wypukły stroną do koła. \ I - sprężyna / _ I I I I - koło I I _ Skąd taki pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekD Posted March 16 Share Posted March 16 (edited) jak dobrze pamiętam a pisałem instrukcje lata temu, na sprężynie są malowane kolorowe kropki i idą one na zewnątrz i do góry. Zresztą na mojej instrukcji to powinno być pokazane. Edited March 16 by MirekD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_78 Posted March 16 Share Posted March 16 W dniu 14.03.2023 o 12:53, HARDTECHNO napisał(a): Skąd taki pomysł? Doprecyzuj do budowy atomu pytanie. Bo mam wrażenie że mój wcześniejszy post zawierza odpowiedź na Twoje pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted March 17 Share Posted March 17 10 godzin temu, pawel_78 napisał(a): Doprecyzuj do budowy atomu pytanie. Bo mam wrażenie że mój wcześniejszy post zawierza odpowiedź na Twoje pytanie. Gdzie wyczytałes że sprężyna musi być eigieta do zewnątrz żeby zniwelować nacisk?czy po prostu sam do tego doszedłeś. Jeżeli jest gdzieś w necie coś o tym z chęcią bym poczytał. Gdyż miałem sprężyny takie które pomimo złożenia na kolumnie wygięte były do tyłu nie było możliwości aby założyć ja odwrotnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_78 Posted March 23 Share Posted March 23 W dniu 17.03.2023 o 05:14, HARDTECHNO napisał(a): Gdzie wyczytałes że sprężyna musi być eigieta do zewnątrz żeby zniwelować nacisk?czy po prostu sam do tego doszedłeś. Jeżeli jest gdzieś w necie coś o tym z chęcią bym poczytał. Gdyż miałem sprężyny takie które pomimo złożenia na kolumnie wygięte były do tyłu nie było możliwości aby założyć ja odwrotnie . Nie wyczytałem. Często bywałem na różnych szkoleniach dla mechaników i tam o tym było mówione. Czasem na warsztacie 2 razy demontuje element bo coś mi nie pasuje i składam jak już znam rozwiązanie. Nauczyłem się nie ufać "bo tak wcześniej było złożone". Ta samo jak pisząc posta sprawdzam czy nie zjadłem litery albo wyrazu. Nawet jak mam promil albo więcej. A w Twoim poście Firefox podświetlił dwa wyrazy z babolami... Skoro tu robisz babole to może gdzie indziej też.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted March 23 Share Posted March 23 Zostańmy przy tych babolach. Za stary jestem żeby kłócić się o t9 który nie na nadaza za zrozumieniem operatora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts