Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CB w Astrze

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zamierzam zakupić CB radio. Ma ktos może w swojej asterce zamontowane. Chętnie zobaczyłbym jakąś fotkęm, w którym miejscu najlepiej je zamontować. Czy montował ktoś antene do klapy bagażnika. Zastanawiam sie nad takim zestawem AUKCJA - jest w nim antena na magnes, ale wolałbym na uchwyt. Może jakieś porady co do anteny w Hatchback'u...

Napisano

> Witam.

> Zamierzam zakupić CB radio. Ma ktos może w swojej asterce

> zamontowane. Chętnie zobaczyłbym jakąś fotkęm, w którym miejscu

> najlepiej je zamontować. Czy montował ktoś antene do klapy

> bagażnika. Zastanawiam sie nad takim zestawem AUKCJA - jest w

> nim antena na magnes, ale wolałbym na uchwyt. Może jakieś porady

> co do anteny w Hatchback'u...

Radio - spoko smile.gif Co do anteny to chyba lepiej doplacic i kupic jakas montowana inaczej. Widzialem taka do zamontowania na rancie klapy bagaznika (nic nie trzeba wiercic)

Napisano

> Witam.

cb ma duzo osob ,

ja mam antene na uchwycie a radio wstawiam kolo podlokietnika. nie mam na stale zamontowane

Napisano

> Radio - spoko Co do anteny to chyba lepiej doplacic i kupic jakas

> montowana inaczej. Widzialem taka do zamontowania na rancie

> klapy bagaznika (nic nie trzeba wiercic)

ja mam tak wlasnie zamontowane. bez wiercenia

Napisano

> Witam.

Witam, za te pieniążki poszukałbym np. używanego Alana 18, który wypada zdecydowanie lepiej przy tym Unidenie, resztę przeznaczyłbym na porządniejszą antenę. Co do montażu to: im wyżej antena, tym lepszy odsłuch i nadawanie- ogólnie większy zasięg.

Pozdrawiam

Napisano

radyjko mam w sluzbowce identyk z tym ze antenke 40cm president florida - zasieg niezadlugi lecz wystarczajacy a ponadto latwo schowac

radyjko spoko a i ten hustler nie najgorszy (podobno)

u mnie zawsze lezy luzem

Napisano

Ja u siebie zamontowalem antene w otworze wywierconym w dachu:

antena_astra.jpg

opel_astra_g_caravan_9.jpg

a radyjko Alan 87 - wiem duzy, ale drugi jest w domu jako bazowe i czesto korzystam z modulacji USB do kontaktu z domem lub kumplami ktorych radia tez posiadaja modulacje wstegowe.

Radio zamontowalem w nogach pasazera, nawet nie przeszkadza:

alan87_astra.jpg

pzdr

Napisano

waytogo.gif słuszny i najbardziej wydajny sposób montażu anteny samochodowej, niestety wiąże się z wywierceniem dziury w asterce. Montaż właśnie w tym miejscu ze względu na specyfikę mobilowych anten daję najlepsze pole odbicia fal.

Jak odłożę kiedyś trochę wolnego grosza, może się skusze na jakiegoś szumofona, kiedyś to był mój poczciwy Lincoln slinka.gif (na stacji bazowej) ale do asterki trochę duży i kosztowny.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

Mam dokladnie takis am zestaw u siebie i spokojnie go polecam. Po wystrojeniu radia antena ulegla skroceniu o okolo 3-4cm, ale magnes spokojnie wytrzymuje predkosc do 185km/h, wiec nei ma obaw ze sie odczepi. Sprzedawca zapewnial mnie ze magnes wytrzymuje 200km/h, wiec raczej spoko.

A co do montazu to ja wsadzilem radyjko w miejsce popielniczki (jestem niepalacy) tak, ze jak odkrece gruche to zamykam klapke i radyjka nie widac. Sposob sciagnalem od kogos z forum i chyba jest to najelpszy sposb na bezpieczne radio.

Przewod od anteny pociagnalem oczywiscie pod tapicerka i wyprowadzilem w miejscu wyjscia tylnych pasow z taka dlugoscia przewodu ze akurat antena siega na srodek dachu. Jak nie uzywam cb antena idzie do bagaznika (mam kombi, wiec jest latwiej). I tyle. Spoko - sprawdza sie.

Acha - jak bys montowal radyjko w miejscu popielniczki, niech nie przyjdzie ci do glowy robic tylnego mocowania w miejscu innym niz przewiduje producent. Ja wkrecilem wkreta w plastikowa obudowe za popielniczka i skutecznie trafilem w nagrzewnice, o czym napisalem tutaj.

Napisano

cwiczylem, w astrze uchwyt, magnes i skonczylem na dziurze w dachu. Wczesniej tez dziurawilem furki. W Astrze mialem "stresa" jak dobrac sie do posufitki. Radia uzywam codziennie i to jest najlepsze rozwiazanie, nie rysuje/odparzam dachu magnesem, nie przycinam kabla drzwiami/klapa bagaznika, mam antene zamontowana jak nalezy 893goodvibes.gif Hehe Radyjka Lincoln, HR, czy Ranger zawsze pozostawaly w sferze marzeń. Pozostalem wierny radiom opartym na plycie EPT360014B czyli alan 87, super cheetah, super star 3900. Radia te pozwalaly elektronikom amatorom na niewielkie modyfikacje tak zeby kazdy mial to co lubi grinser006.gif

Jesli ktos potrzebuje radyjka jako antyradar i chce miec nowe radio to polecam unidena 520XL - RF gain sprawdza sie w miescie a antena wedle uznania. Jesli ktos chce miec radyjko lepsze to polecam Alana 18 ale tego starego, albo Presidenta Herberta, tez starego, popularnego Herbatnika, albo cos z rodziny EPT360014B

Napisano

1. Jak radio dobre to nie ma co gałą krecić

2. Ze mna czesto jezdzi "radio operator", smiesznie jest jak ktos sie pyta: "kolego z astry jak droga na..." a odzywa sie żona smile.gif

3. Żonę poznalem przez CB radio, 15 lat temu 270751858-jezyk.gif

Napisano

ja się zastanawiałem nad montażem CB w miejscu zegarka nad radiem, jak myślicie czy to jest możliwe?

Rozbierał ktoś tamto miejsce , czy będzie tam wystarczająco miejsca na długośc żeby się CB zmieściło ? wink.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

> Mam dokladnie takis am zestaw u siebie i spokojnie go polecam.

Jaki masz zasięg z takim zestawem... właśnie zakupiełem na allegro i czekam na paczkę...

Napisano
  • Autor

> A co do montazu to ja wsadzilem radyjko w miejsce popielniczki

> (jestem niepalacy) tak, ze jak odkrece gruche to zamykam klapke

> i radyjka nie widac. Sposob sciagnalem od kogos z forum i chyba

> jest to najelpszy sposb na bezpieczne radio.

Możesz zapodać fotkę jak to wyglada... co prawda palę, ale w samochodzie najwyżej nie bede :-) a pomysł całkiem ciekawy..

Napisano

> Jaki masz zasięg z takim zestawem... właśnie zakupiełem na allegro i

> czekam na paczkę...

Wszystko zalezy od terenu, ale na plaskim mialem potwierdzenie od kierowcy 15km dalej. W gorach krocej. Generalnie spooookojnie wystarcza.

Napisano

> Czym się kierowałeś montując radyjko daleko pod schowkiem? Trzeba

> mieć ręce długie jak koszykarz, żeby bez wychylania się

> obsługiwać panel - no chyba, że wozisz jakieś zgrabne nogi -

> wtedy byłbyś usprawiedliwiony...

Wcale nie jest tak daleo jak sie wydaje.

Spokojnie dostaniesz do każdej gałki,ale nie kręcisz często.

Nikomu tam nie przeszkadza.

Po odkręceniu mikrofonu mało widoczne dla amatora cudzej własności.

Dobre miejsce,w niczym nikomu nie przeszkadza.

Antena to AT-1000 zamontowana w dziurce pod koniec dachu.

Zasięg aż zanatto,trzeba skręcac radio ,bo przy propagacji ruskie włosi i niemcy zagłuszaja naszych

wink.gif

Napisano

ale chyba musiałeś dodatkowy głośnik do odsłuchu podłączyć, przy takim montażu hmm.gif

Napisano

> ale chyba musiałeś dodatkowy głośnik do odsłuchu podłączyć, przy

> takim montażu

Nie potrzeba, slychac dobrze. Probowalem uzywac glosnika od zestawu HF Nokii, glosnik idealnie pasuje we wneke na tunelu srodkowym a Astrze II , tą za hamulcem recznym. Niestety brzmienie tragiczne, fabryczny glosniczek w CB brzmi najlepiej.

Zasilanie CB podlaczylem pod 21 bezpiecznik, tak wiec radio wlacza sie jak przekrece kluczyk, wylacza jak wyjme kluczyk ze stacyjki. Praktycznie do gałek sie nie dotykam.

Napisano

> Możesz zapodać fotkę jak to wyglada... co prawda palę, ale w

> samochodzie najwyżej nie bede :-) a pomysł całkiem ciekawy..

JA tez jestem ciekawy smile.gif

Dawaj fotke

food.gif

Napisano

> JA tez jestem ciekawy

> Dawaj fotke

Na razie wszystkie akumulatorki sa padniete, ale cos kupie to porobie foty. Teraz ide do samchodu porobic jeszcze kosmetyke z zasilaniem i przygotowac sobie ja jeszcze do wyjazdu na wakacje (dorbne przerobki). W kazdym razie bede sciagal tunel, wiec fotki raczej beda dokladne. Mysle, ze jakies 2-3 godziny.

Napisano

> Na razie wszystkie akumulatorki sa padniete, ale cos kupie to porobie

> foty. Teraz ide do samchodu porobic jeszcze kosmetyke z

> zasilaniem i przygotowac sobie ja jeszcze do wyjazdu na wakacje

> (dorbne przerobki). W kazdym razie bede sciagal tunel, wiec

> fotki raczej beda dokladne. Mysle, ze jakies 2-3 godziny.

a fotek nie widac

frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.