prebek Posted August 24 Share Posted August 24 No cóż 9000 km już przejechała moja hybrydka. Połowę to przekulaliśmy po autostradach - tu jedzie głównie na silniku benzynowym na prądzie (łącznie z hamowaniem i ładowaniem) przejechałem 4000 km jak widać średnie zużycie benzynki na tym odcinku to 6,8 litra / 100km ( jak na 3 litrową benzynę to nie jest jakoś dużo) a prądu zjada 11,6 kWh Zasięg czysto na prądzie deklarowany przez producenta to 70-80 km i w większości się mieszczę, ale zdarzył się i "cukiereczek" dojazd 130 km ( wykorzystałem prawie 100) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlad Posted August 24 Share Posted August 24 Bardzo male zuzycie pradu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted August 24 Author Share Posted August 24 49 minut temu, wlad napisał(a): Bardzo male zuzycie pradu Bo dużo było autostrad, a wtedy to idzie paliwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlad Posted August 24 Share Posted August 24 Bo dużo było autostrad, a wtedy to idzie paliwo No ale widzę że średnia jest z owych 4kkm przejechanych na prądzie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted August 24 Author Share Posted August 24 (edited) 2 godziny temu, wlad napisał(a): No ale widzę że średnia jest z owych 4kkm przejechanych na prądzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk nie to ogólna średnia zużycia prądu tak samo jak ogólna średnia zużycia benzyny za całe 9000 Edited August 24 by prebek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akisel Posted September 5 Share Posted September 5 W dniu 24.08.2023 o 18:16, prebek napisał(a): No cóż 9000 km już przejechała moja hybrydka. Połowę to przekulaliśmy po autostradach - tu jedzie głównie na silniku benzynowym na prądzie (łącznie z hamowaniem i ładowaniem) przejechałem 4000 km jak widać średnie zużycie benzynki na tym odcinku to 6,8 litra / 100km ( jak na 3 litrową benzynę to nie jest jakoś dużo) a prądu zjada 11,6 kWh Zasięg czysto na prądzie deklarowany przez producenta to 70-80 km i w większości się mieszczę, ale zdarzył się i "cukiereczek" dojazd 130 km ( wykorzystałem prawie 100) No, całkiem, całkiem! jak wrażenie, ogólnie? Zamówiłbyś dzis jeszcze raz? Muszę poszukać w ustawieniach, ale volvo chyba nie podaje zużycie prądu, a tylko benzynę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted September 5 Author Share Posted September 5 (edited) 9 minut temu, akisel napisał(a): No, całkiem, całkiem! jak wrażenie, ogólnie? Zamówiłbyś dzis jeszcze raz? Muszę poszukać w ustawieniach, ale volvo chyba nie podaje zużycie prądu, a tylko benzynę Chyba tak. Zużycie paliwa jak na smoka 3 litrowego w granicach 8- 9 litrów / 100 przy trasie rzędu 500 km uważam za b.dobre. Chociaż długoterminowo wychodzi mniejsze zużycie. I to co pokazuje to raczej współgra z realiami - potwierdzenie tankowaniem A w jeździe czysto miejskiej to (jak się staram lub przełączę na czystego elektryka to 0 paliwa na 100) to minimalne ilości Podoba się mi Jeden mały błąd to brak wskaźnika dojazdu na samym paliwie - na desce pokazuje ogólny dojazd (prąd + paliwo) oraz drugi wskaźnik - dojazd na prądzie , ale w aplikacji już pokazuje na benzynie tyle, na prądzie tyle a razem tyle. Aplikacja jest fajna. Ale widziałem aplikacje do el. Mercedesa - ta jest sztos Edited September 5 by prebek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 6 Share Posted September 6 W dniu 24.08.2023 o 17:47, wlad napisał(a): No ale widzę że średnia jest z owych 4kkm przejechanych na prądzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Bo tą są takie małe kłamstewka producentów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 6 Share Posted September 6 W dniu 24.08.2023 o 20:08, prebek napisał(a): nie to ogólna średnia zużycia prądu tak samo jak ogólna średnia zużycia benzyny za całe 9000 Czyli jak to rozumieć? 11,6 kWh na każde 100 km na dystansie 4042 km, czyli prądu poszło ok. 468 kWh całościowo? Czy 11,6 na każde 100 km ale na dystansie 9000 km czyli ok. 1044 kWh? A spalanie benzyny to 6,8l na 9000 km czyli poszło ok. 612 litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 6 Share Posted September 6 W dniu 5.09.2023 o 10:53, prebek napisał(a): Chyba tak. Po tych 9000 km jesteś bardziej czy mniej skłonny w stronę pełnego EV? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted September 7 Author Share Posted September 7 15 godzin temu, mrBEAN napisał(a): Po tych 9000 km jesteś bardziej czy mniej skłonny w stronę pełnego EV? Trudno powiedzieć. Tu zawsze mam odczucie jazdy na "rezerwie" ale mam jeszcze w zanadrzu 3 litrową benzynę z normalnym paliwem. Tankowanie paliwa wiadomo cyk - płatność - cyk - i jazda. W moim wypadku ładowanie tych 70-80 km to jest 10 godzin pod gniazdkiem, miałem na próbę iX i fajnie było ale w sumie tez cały czas miałem uczucie jazdy na rezerwie - dostałem jak miał 90% baterii - miałem oddać po 200km, i oddałem z stanem baterii 15-19% Musiał bym się w prawdziwym życiu przejechać prawdziwym elektrykiem na tydzień z całym dobrodziejstwem tankowania i dojazdów. Aha jako drugie auto do jazdy miasto i okolice - jak najbardziej tak! Jako pierwsze do wykonywania zadań które mam (i ilości przejazdów) nadal się zastanawiam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted September 7 Author Share Posted September 7 W dniu 6.09.2023 o 19:10, mrBEAN napisał(a): Czyli jak to rozumieć? 11,6 kWh na każde 100 km na dystansie 4042 km, czyli prądu poszło ok. 468 kWh całościowo? Czy 11,6 na każde 100 km ale na dystansie 9000 km czyli ok. 1044 kWh? A spalanie benzyny to 6,8l na 9000 km czyli poszło ok. 612 litrów. 11,6 na każde 100 z 9000 6,8 na każde 100 z 9000 Pokazuje całościowo dziś zrobiłem 445 km - z czego na autostradach około 380 a na lokalnych reszta spalanie 8,8/100 a prądu 4,3/100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prebek Posted September 8 Author Share Posted September 8 Podsumowanie po 10 tysiącach z Spritmonitor.de (tam zapisuje wszystkie tankowania i ładowania ) GasolineConsumption:7,05 l/100km and 724 l ElectricityConsumption: 12,01 kWh/100km and 1.306 kWh 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts