Jump to content

Wymiana parownika po 132k km

dus3

Recommended Posts

Jest sobie Opel astra z 2016 roku, z fabryczną instalacją gazową.
Przebieg 130k km. 

Wymieniane filtry, raz wtryskiwacze, ale parownik nie tknięty. 

Na gaz auto przełącza się przy 70stopniach.

wiem, ze teoria mówi o wymianie membrany bądź całego parownika po70-90k km, ale nie widzę żadnych przesłanek ku temu. Auto pali ciagle tyle samo, nie ma utraty mocy.

Tłumacze to sobie tym, że te 70 stopni sprawiają ze membrana pracuje w lepszych warunkach niż w innych instalacjach gdzie ta temperatura przełączenia jest zupełnie niższa.

I teraz pytanie do , szeców. Wymieniać membranę, bo przebieg na to wskazuje czy czekać na pojawienie się oznak problemu.

4 godziny temu, dus3 napisał(a):

I teraz pytanie do , szeców. Wymieniać membranę, bo przebieg na to wskazuje czy czekać na pojawienie się oznak problemu.

Nic się nie dzieje to nie ruszać, zaczniesz grzebać to możesz pogorszyć.

Instalacja jest fabryczna, instalowana w Gliwicach przy składaniu Opla astry.

Grzebać w niej może tylko aso bo inni gaziarze nie maja dostępu do sterownika niestety.

Co do temperatury, to w tych instalacjach był problem z zacinającym się elektrozaworem. Zacinał sie bo syf z gazu go blokował. Na gwarancji byłem z tym błędem kilka razy. Ostatecznie na którejś wizycie w aso powiedzieli ze opel wydał zalecenie na 70 stopni. Ustawili i problem zniknął.

jak miałem ponad 20 lat temu pierwsze auto na LPG to jeździło się na markowe stacje aby zatankować gaz choć był tam parę groszy tańszy,

obecnie i to nie jest tylko moje spostrzeżenie jeżdżę na prywatną stacje gdzie maja tylko LPG tankuje taniej i po przejechaniu 15 tys. kilometrów

aż szkoda wymieniać filtr fazy ciekłej bo jest taki czysty, gdy tankowałem na markowych stacjach to filtr po 10tys. był cały zasypany popiołem i cały magnes w opiłkach,

co do twojego problemu to może zmień stacje tankowania LPG, zabrudzenie i zacinająca się iglica w elektrozaworze to wina brudnego gazu a wyczyszczenie iglicy to 5 minut roboty,ja obecnie mam na gazie przejechane 50tys. i poza samodzielna wymianą filtrów nic nie było robione ,zauważyłem że często ludzie przy wymianie zabrudzonego filtra fazy ciekłej wyrzucają go z magnesem (nie wiedzą że jest magnes) a zakładają nowy bez magnesu