Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknące złącze kaloryfera

Featured Replies

Napisano

Jest sobie złącze kaloryfera zasilanego od dołu. Instalacja w mieszkaniu jest na plastikowych rurkach (PEX?). No i jest delikatny wyciek na wejściu rurki do złącza.

Na razie dokręciłem nakrętkę i będzie obserwacja czy pomogło, ale coś czuję że niekoniecznie to wystarczy.

Jako, że na hydraulice się zupełnie nie znam, to mam pytanie: w razie gdyby trzeba było na nowo osadzić w rurce końcówkę do tego złącza, to powinno się obciąć zgnieciony koniec aby nowa końcówka była szczelna? Skoro tak, to będzie brakowało długości aby to dosięgnęło złacza a rurka jest w ścianie i nie planuję kucia.

Jak sobie z tym poradzić?

Na foto widać zielony osad w miejscu wycieku.

2024_02_03_11_43_IMG_0556.JPG

2024_02_03_11_44_IMG_0558.JPG

2024_02_03_11_44_IMG_0559.JPG

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Może wystarczy dokręcić?

2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Na razie dokręciłem nakrętkę i będzie obserwacja czy pomogło, ale coś czuję że niekoniecznie to wystarczy.

👍😜

Napisano
5 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

na razie dokręć i obserwuj. Podstaw też jakiś słoik, aby się panele nie zniszczyły.

Wiele razy zmieniałem lub naprawiałem zawory na PEXach i najtrudniejsze i upierdliwe jest to, że trzeba wodę spuszczać, lub zrobić szybciutko, aby jak najmniej się ulało.

Co do samej rurki - o ile nie jest peknięta - nic nie trzeba ucinać. Po prostu zdejmujesz stary zawór i zakładasz nowy.

Warto dać też smar silikonowy na uszczelki - ładnie wtedy wchodzi w rurkę i mniejsza szansa na wyciek.

Co do istniejącego zaworu - zapewne jest uszkodzona uszczelka typu oring, lub dwie, które są w rurce.

Najlepiej zakupić sobie takie uszczelki i po prostu wymienić po wyjęciu zaworu, dać smar itp.

I w dzisiejszych dziwnych czasach może się okazać, że całe kompletne przyłącze kosztuje mniej, niż te dwie uszczelki. (to zależy od miejsca zakupu, kosztów przesyłki itp).

Samą operację wymiany/naprawy trzeba dobrze zaplanować, aby w czasie jak leci woda nie trzeba było czegoś dokupić.

Warto wcześniej obniżyć ciśnienie w obiegu, aby nie trysnęło po odkręceniu.