Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a może jednak rekuperacja

Featured Replies

Napisano
11 godzin temu, janusz napisał(a):

I 7 dziur w ścianie. 

Za to coś takiego do bloku się nadaje. U rodziców jest taki mały reku przy 2pok mieszkaniu. Zamontowane go w łazience + krótkie rurki do pokojów obok. łatwy dostęp do filtrów i rzeczywiście na pierwszym biegu (ok 30%) jest cicho.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

Za to coś takiego do bloku się nadaje. U rodziców jest taki mały reku przy 2pok mieszkaniu. Zamontowane go w łazience + krótkie rurki do pokojów obok. łatwy dostęp do filtrów i rzeczywiście na pierwszym biegu (ok 30%) jest cicho.

Ktos coś doradzi do 4 pok i lazienki? Czy moze so bie.darowac?

Napisano
8 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Daruj sobie 😜

Powiedz jaki masz problem, budżet i co chcesz osiągnąć, bo tak to sobie można pisać. 

Napisano
25 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

ale co Ci doradzić ?

Czy warto ? Warto.

Istotne, żeby podjąć decyzję jak najwcześniej, będzie prościej i taniej.

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

Daruj sobie 😜

Powiedz jaki masz problem, budżet i co chcesz osiągnąć, bo tak to sobie można pisać. 

2 godziny temu, sherif napisał(a):

ale co Ci doradzić ?

Czy warto ? Warto.

Istotne, żeby podjąć decyzję jak najwcześniej, będzie prościej i taniej.

jest wentylacja grawitacyjna, 2 łazienki i kuchnia, kominek w salonie i tez wentylacja.

Jeszcze mozna zmienić i czy jest sens? Rekuperator na poddaszu będzie, o ile nie ma problemów z poddaszem to z kuchnia i lazienka ma dole będzie zabawa bo rury beda musialy isc w podłodze.

• 6 miesięcy później...
Napisano
W dniu 3.02.2024 o 15:39, punktak napisał(a):

Dwa lata temu montowałem u syna w domu 85 m2 rekuperator IzzyFast 302 z entalpią. Wtedy koszt 6500 plus rury, czerpnia oraz rozdzielacze i nawiewy razem za całość 9 kPLN. Wykonanie samodzielne - pierwszy raz w życiu, projekt za 200 pln (w pakiecie z projektem podłogówki oraz OZC). Dodatkowo zapłaciłem 550 za wyrzutnię renomowanej firmy Vilpe.

Reku wisi pod sufitem w spiżarni/maszynowni. Odradzam montaż na poddaszu - wymaga to dokładnego  i dość dobrego ocieplenia przez które trzeba się dwa razy w roku dobrać do filtrów.

Ten model sprawdza się u syna bardzo dobrze, pracuje nonstop na pierwszym biegu, jest niesłyszalny w pomieszczeniach i ma entapię - nie potrzebuje odprowadzenia skroplin, odzyskuje również wilgoć. Wiem że na obecnym etapie możesz się tym nie przejmować, ale wiele osób ma problem z przesuszonym powietrzem w domu - odzysk wilgoci załatwia ten problem.

IMG_20210825_175032469_HDR.jpg

IMG_20220115_113508690_HDR.jpg

Cześć. Co to za firma, którą zrobiła projekt podłogówki, rekuperacji i OZC za 200zł?

Pozdrawiam

Napisano
21 godzin temu, Syl4r napisał(a):

Cześć. Co to za firma, którą zrobiła projekt podłogówki, rekuperacji i OZC za 200zł?

Pozdrawiam

Projekt rekuperacji kosztował 200 PLN bo wcześniej zamówiłem OZC zawierające obliczenia podłogówki za 400.

Napisano
W dniu 3.02.2024 o 16:11, Chalek napisał(a):

Tylko na poddaszu dobrze zaizoluj kanały.

Dlatego Ja odpuszczam instalację u siebie.

Pisałem tu wcześniej, że chcę kominy zlikwidować, ale nawet producenci (kilku) izolowanych rur NIE zalecają trasy kanałów przez nieogrzewane poddasze.

Także przyjemniej nie będę musiał walczyć z żoną o zamykanie okien 😂

Napisano
2 godziny temu, technix napisał(a):

nawet producenci (kilku) izolowanych rur NIE zalecają trasy kanałów przez nieogrzewane poddasze.

Jaki podają powód? 

Napisano
45 minut temu, janusz napisał(a):

Jaki podają powód? 

Wszyscy jak jeden mąż twierdzą że kanały MUSZĄ być prowadzone w części ogrzewanej, czyli nie strychem.

Jako, iż od lat pracuję m.in. przy serwisie wentylacji, wiem co po latach tworzy się w kanałach i nie chcę tego we własnym domu 

Napisano
10 minut temu, technix napisał(a):

Wszyscy jak jeden mąż twierdzą że kanały MUSZĄ być prowadzone w części ogrzewanej, czyli nie strychem.

Jako, iż od lat pracuję m.in. przy serwisie wentylacji, wiem co po latach tworzy się w kanałach i nie chcę tego we własnym domu 

Jak w części ogrzewanej, to po co izolacja? Co się "tworzy" w prawidłowo używanej wentylacji? 

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

Jak w części ogrzewanej, to po co izolacja? Co się "tworzy" w prawidłowo używanej wentylacji? 

🤣🤣🤣

Wskaż mi chociaż jedną PRAWIDŁOWO używanej 

Napisano
38 minut temu, technix napisał(a):

🤣🤣🤣

Wskaż mi chociaż jedną PRAWIDŁOWO używanej 

No to inaczej po co izolacja kanałów w części ogrzewanej? 

Co się tworzy w kanałach wentylacyjnych? Może ja źle użytkuję? 

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał(a):

No to inaczej po co izolacja kanałów w części ogrzewanej? 

Co się tworzy w kanałach wentylacyjnych? Może ja źle użytkuję? 

Izolacja raz żeby się nie wykraplało , co wiesz.

Dwa, żeby było ciszej, co wiesz.

Kurz zalegający w kanałach po latach, czego jeszcze może nie wiesz 

Resztki wilgoci w kanałach (niedoskonała izolacja, wilgoć " z powietrza" , która łączy się z czasem z tym kurzem, tworząc siedlisko drobnoustrojów 

Mokre ślady, zacieki, przy różnych przejściach, czyli np. anemostat, przejście rury przez ścianę (znów często nie doskonała izolacja) ect.

Problemy i których piszę, przy w miarę prawidłowo dobranej/wykonanej/użytkowanej instalacji pojawiają się w ciągu 5-10 lat eksploatacji 

Napisano
5 minut temu, technix napisał(a):

Izolacja raz żeby się nie wykraplało , co wiesz.

Czemu miałoby się wykraplać w części ogrzewanej? 

7 minut temu, technix napisał(a):

Kurz zalegający w kanałach po latach, czego jeszcze może nie wiesz 

Kurz w zasadzie tylko w części wywiewnej wentylacji, przy współczesnym systemie wentylacji bardzo łatwo czyści się kanały 👍

9 minut temu, technix napisał(a):

Problemy i których piszę, przy w miarę prawidłowo dobranej/wykonanej/użytkowanej instalacji pojawiają się w ciągu 5-10 lat eksploatacji 

Kolega ostatnio kupił domek (około 20 letni w którym od paru lat nikt nie mieszkał) z wentylacją mechaniczną i faktycznie miał "trochę" kurzu w jednej części po stronie wywiewnej. Pozatym wszystko było ok. 

Wentylacja dość rozbudowana bo 6 pokoi, plus salon i garaż na 6 aut. Problem z kurzem pojawił się w części garażowej, bo poprzedni właściciel miał firmę i w garażu ciął drewno, więc cały kurz szedł w anemostaty. Co ciekawe, to właśnie cały czas pracująca wentylacja raczej uratowała część mieszkalną przed wilgocią i zniszczeniem.