Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiennik świec zapłonowych

Featured Replies

Napisano

Szukam zamiennika świec zapłonowych Hyundai 1887111070 / NGK SILZKR7K 11S

bo oryginały 205zł/szt, a po dokładnym nr NGK - nie występują w internecie

Dobieraczki sugerują CHAMPION OE249 / RER8WMPB, ale nie jestem w stanie zweryfikować na ile to jest dobrze dobrane.

Może ma ktoś wiedzę jak "rozszyfrować" nr NGK i dobrać coś tańszego

Napisano
1 godzinę temu, jqr napisał(a):

Dobieraczki sugerują CHAMPION OE249 / RER8WMPB, ale nie jestem w stanie zweryfikować na ile to jest dobrze dobrane.

Cena spora😱. W Jeepie miałem 16 świec ale były jednak trochę tańsze. 

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Cena spora😱. W Jeepie miałem 16 świec ale były jednak trochę tańsze. 

Zalezy jaki jest interwal wymiany ;)

W Mazdzie oryginal kosztuje ok 160PLN/szt ale starczaja na 120kkm.

Zamienniki NGK kupowalem po ok 80PLN/szt.

Napisano
1 godzinę temu, jqr napisał(a):

Oryginalnie NGK stosuje elektrodę środkową z irydu i elektrodę masową z napyloną warstwą platyny. Ta świeca wytrzymuje w Hyundaiu ok 100 kkm. 

Zamiennik Championa prawdopodobnie nie będzie miał platyny w masowej elektrodzie i ma też inną uszczelkę. Można zastosować NGK SILZKR7B11. Różnica między nią, a oryginałem jest tylko w uszczelce i karbowanej porcelanie. Gwint, jego długość, wysunięcie elektrody, typ elektrod, ciepłota bez zmian. Karbowanie porcelany nawet lepiej wpływa na zatrzymanie pełzania ładunku elektrycznego pod fajką świecy. Uszczelka w oem jest płaska i się nie zgniata, więc świeca zawsze po wkręceniu momentem ustawia elektrodę masową w tym samym miejscu w komorze spalania, natomiast świeca z klasyczną zgniatalną uszczelką też się ustawi, ale przy ponownym wykręceniu i wkręceniu używanej świecy może być przekręcona o jakiś kąt. Niektórzy mówią, że zmiana kąta wkręcenia ma wpływ przy bezpośrednim wtrysku, ja twierdzę, że nie ma, no chyba, że mówimy o obniżeniu emisji co2 o 1 g/km. Zresztą te NGK SILZKR7B11 są też dedykowane do silników GDI Hyundai/Kia

7 oznacza wartość cieplną, a 11, to odstęp elektrod, czyli 1,1 mm. W oznaczeniu SILZKR jest zakodowane wszystko to, co od gwintu w dół idzie.

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Cena spora😱

Powiedziałbym że atrakcyjna, jak sie musi kupić świecę żarową z czujnikiem ciśnienia: na Allegro od 600zł :(

Napisano
8 minut temu, el_guapo napisał(a):

Powiedziałbym że atrakcyjna, jak sie musi kupić świecę żarową z czujnikiem ciśnienia: na Allegro od 600zł :(

No ale to do diesla. Diesla kupuje się dla ekonomi😆

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

No ale to do diesla. Diesla kupuje się dla ekonomi😆

Do tej pory nie wiem co robi ten "czujnik" bo w tym samym modelu (oznaczenie) silnika, może być świeca za 80zł jak i za 600zł - nawet z VINu tego nie odczytasz. 

Napisano
  • Autor

@kaczorek79 dzięki

teraz widzę, że patrzyłem na złą tabelkę NGK

dla mnie wnioski - jest mnóstwo bardzo podobnych świec i nie rozumiem takiego rozdrobnienia w asortymencie, nie licząc specjalnych wymagań

NGK_Plug_Chart_1.jpg

NGK_Plug_Chart_2.jpg

Napisano
58 minut temu, jqr napisał(a):

@kaczorek79 dzięki

teraz widzę, że patrzyłem na złą tabelkę NGK

dla mnie wnioski - jest mnóstwo bardzo podobnych świec i nie rozumiem takiego rozdrobnienia w asortymencie, nie licząc specjalnych wymagań

NGK_Plug_Chart_1.jpg

NGK_Plug_Chart_2.jpg

Kasa. Wprowadzimy inną literkę, zmienimy kosmetykę, podepniemy świecę pod nowy nr oem i cyk skasujemy 3x tyle, bo nie będzie zamiennika.

Jak zaczęli produkować 1.4 T-jet, to na początku były tylko oem robione przez NGK i bardzo drogie, potem dopiero NGK wypuścił to samo bez znaczka FTP, następnie inni producenci wprowadzili zamienniki i cena spadła mocno.