Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż napędu bramy garażowej

Featured Replies

Napisano

Wziąłem się właśnie za to i mam mały zgryz.

Jak zamontować ten dynks do bramy? Zdjęcie poglądowe, ale brama na oko taka sama.

obraz.png.f5930f6e15fafdb3747ce7cb76d3cc86.png

Tam jest chyba coś więcej niż sam plastik w tej bramie? Czego to się trzyma?

W komplecie z napędem nie było wkrętów do zamocowania, jakie powinny być te wkręty?

Brama jest duża i ciężka ( 5m szeroka ) i lepiej żeby to było mocno skręcone...

Napisano
  • Autor

O ten:

obraz.png.f4b12569eb83d21379d5314686ff6aa0.png

Zanim zrobię szpetną dziurę w bramie wolałbym wiedzieć czego się spodziewać pod spodem ;]

Napisano
50 minut temu, DarekB napisał(a):

Jak zamontować ten dynks do bramy?

A co na to producent? Jakaś instrukcja miejsca montażu?

U mnie jest uchylna i ten interes jest na małe blachowkręty. Trochę kiepsko, bo lubią się luzować i noszę się z zamiarem przewiercenia na wylot pod śruby zamkowe - ale 15 lat już działa tylko czasami dokręcam :phi: 

Napisano
  • Autor

Nie mam do bramy żadnej instrukcji, 17 lat temu była zakładana. Producent chyba Wiśniowski, ale nie mam pewności, logo było na klamce ale pies ją pogryzł i logo zniknęło ;]

Napisano

U mnie byly wkręty w zestawie.

Chyba do blachy, łeb na klucz 10

Wchodzily jak w blachę 

20240405_125728.jpg

20240405_125707.jpg

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Rado_ napisał(a):

U mnie byly wkręty w zestawie.

Chyba do blachy, łeb na klucz 10

Wchodzily jak w blachę 

O widzisz, i to jest trop!

Sprawdziłem magnesem - jest blacha ( prawdopodobnie ) na całej płaszczyźnie tej białej, na tym górnym rancie też trochę łapie ale słabiej. Czyli zamocuję tak samo jak na zdjęciu.

Wykręcę jeden wkręt z zawiasu, wezmę do sklepu i dobiorę takie same.

Napisano

Generalnie w tych bramach to wszystko jest montowane na farmery (wkręty samowiercące)

Napisano
  • Autor

No niekoniecznie, wykręciłem jeden wkręt z zawiasu żeby wziąć do sklepu na wzór i nie był samowiercący.

Ale wziąłem samowiercące bo tak mi tam doradzono i wszystko pięknie się udało.

Brama działa, dziękuję wszystkim za pomoc :piwko:

Mam jeszcze jedno pytanie: jak mocno trzeba naciągnąć ten pasek w szynie? On ma łatwo uginać się pod naciskiem czy wręcz przeciwnie - napięty mocno?

Napisano
11 godzin temu, DarekB napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie: jak mocno trzeba naciągnąć ten pasek w szynie? On ma łatwo uginać się pod naciskiem czy wręcz przeciwnie - napięty mocno?

W tej górnej od napędu?

U mnie jest łańcuch - był luźny i wyłaził z szyny, to go trochę naciągnąłem.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

W tej górnej od napędu?

U mnie jest łańcuch - był luźny i wyłaził z szyny, to go trochę naciągnąłem.

Ja mam pasek. Przy podnoszeniu jest ok, ale przy opuszczaniu trochę się luzuje po tej stronie, gdzie nie ma połączenia z tym ramieniem do bramy i próbuje wyjść z szyny. Nie jest bardzo napięty to go jeszcze trochę naciągnę.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Tak by nie przeskakiwał na zębatkach. Napięty, ale nie jak struna.

No właśnie trochę się boję przedobrzyć :cool:

Napisano
11 godzin temu, DarekB napisał(a):

Ja mam pasek. Przy podnoszeniu jest ok, ale przy opuszczaniu trochę się luzuje po tej stronie, gdzie nie ma połączenia z tym ramieniem do bramy i próbuje wyjść z szyny. Nie jest bardzo napięty to go jeszcze trochę naciągnę.

A sprężynę równoważącą masz dobrze naciągniętą?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Harp napisał(a):

A sprężynę równoważącą masz dobrze naciągniętą?

Myślę że nie wiem co to jest ;]

Napisano
  • Autor

Nie no mam coś takiego nad bramą, takie masywne ni to sprężyny, ni to zwoje czegoś... 15 lat nie było ruszane, nigdy się tym nie interesowałem bo brama działała w moim przekonaniu dość lekko i bez problemów.

Jak się sprawdza czy brama jest ustawiona odpowiednio?

Napisano
4 minuty temu, DarekB napisał(a):

Nie no mam coś takiego nad bramą, takie masywne ni to sprężyny, ni to zwoje czegoś... 15 lat nie było ruszane, nigdy się tym nie interesowałem bo brama działała w moim przekonaniu dość lekko i bez problemów.

Nie wiem, ale chyba dzięki temu można ją otworzyć i zamknąć ręcznie po odłączeniu napędu.

Napisano
15 minut temu, DarekB napisał(a):

Ciężar bramy ma być zrównoważony sprężyną tak że ani nie opada ani nie jest wciągana do góry co może powodować większe opory dla napędu by pchnąć ją w dół.

Napisano
  • Autor

No to u mnie jest ok, z wyjątkiem może ostatnich 10cm brama zostaje w takim położeniu jak ją ustawię. Tylko na samym dole albo górze te ostatnie cm uciekają. Często zostawiam garaż uchylony tak na 40cm dla psa jak się chowa przed burzą i nie ma z tym problemu. Ale już jak chcę zostawić kilka cm żeby się wietrzyło albo tylko żeby się nie zatrzasnęło bo zaraz wracam to muszę chwilę ją pobalansować, ale też się da ustawić.