Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Utwardzenie zawieszenia tylnego

Featured Replies

Napisano

Citroen C4 Grand Picasso. Zawieszenie dość komfortowe, czyli miękkie. Po załadowaniu bagażnika albo podpięciu przyczepy tył sobie ochoczo siada. Będę wymieniał sprężyny ale pomyślałam, że może da się zrobić coś więcej? Wsadzić twardsze pasujące? Dołożyć jakąś pneumatykę? Samochód jest już w najcięższej wersji, więc nie ma możliwości założyć mocniejszych sprężyn z tego samego modelu.

Znacie jakiegoś producenta, który ma katalog sprężyn z wyszukiwaniem po parametrach? Jakieś inne pomysły?

Napisano

Jeżdżę kombiakami i przy okazji wymiany amotyzatorów wymieniłem sprężyny na utwardzone/ wzmocnione/ Heavy Duty. W XC70 założyłem sprężyny Kilen HD w BeeMWe (sprężyny mibiblock) sprężyny (chyba) KYB o zmiennej grubości drutu (utwardzone, ale nie sportowe). W obydwu przypadkach auta nie straciły na stabilności (tył trzyma się, wysokość jest normalna, nie podskakuje) a przy dużym obciążeniu bagażnika tył nie siada.

Generalnie do większości popularnych kombi czy minivanów można znaleźć wzmocnione sprężyny na tył. Szedłbym w KYB i innych znanych producentów.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, MajkDe napisał(a):

Jeżdżę kombiakami i przy okazji wymiany amotyzatorów wymieniłem sprężyny na utwardzone/ wzmocnione/ Heavy Duty. W XC70 założyłem sprężyny Kilen HD w BeeMWe (sprężyny mibiblock) sprężyny (chyba) KYB o zmiennej grubości drutu (utwardzone, ale nie sportowe). W obydwu przypadkach auta nie straciły na stabilności (tył trzyma się, wysokość jest normalna, nie podskakuje) a przy dużym obciążeniu bagażnika tył nie siada.

Generalnie do większości popularnych kombi czy minivanów można znaleźć wzmocnione sprężyny na tył. Szedłbym w KYB i innych znanych producentów.

Utwardzone sprężyny byłyby najlepszym rozwiązaniem. Rozejrzę się czy są takie dostępne do mojego samochodu :ok:

Napisano

Westfalia ma dodatkowe sprężyny które wzmacniają zawieszenie - są mniejsze i wkłada się je pomiędzy fabryczne. Działają tylko pod obciążeniem

Napisano
W dniu 25.06.2024 o 09:21, Igorek napisał(a):

Citroen C4 Grand Picasso. Zawieszenie dość komfortowe, czyli miękkie. Po załadowaniu bagażnika albo podpięciu przyczepy tył sobie ochoczo siada. Będę wymieniał sprężyny ale pomyślałam, że może da się zrobić coś więcej? Wsadzić twardsze pasujące? Dołożyć jakąś pneumatykę? Samochód jest już w najcięższej wersji, więc nie ma możliwości założyć mocniejszych sprężyn z tego samego modelu.

Znacie jakiegoś producenta, który ma katalog sprężyn z wyszukiwaniem po parametrach? Jakieś inne pomysły?

Są wersje C4 grand Picasso z fabryczną pneumatyką... Poszukać takiej. :) Myślę, że rzeźbienie w istniejącym pojeździe nie jest warte zachodu.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Są wersje C4 grand Picasso z fabryczną pneumatyką... Poszukać takiej. :) Myślę, że rzeźbienie w istniejącym pojeździe nie jest warte zachodu.

Pneumatyka występowała w pierwszym wypuście, do 2013 roku. Wraz z pojawieniem się drugiej generacji wycięto ją z oferty. Mój poprzedni samochód miał tę opcję, zmieniłem na nowszy i już tego nie mam. Stąd mój ból.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 27.06.2024 o 06:12, szymiDG napisał(a):

Westfalia ma dodatkowe sprężyny które wzmacniają zawieszenie - są mniejsze i wkłada się je pomiędzy fabryczne. Działają tylko pod obciążeniem

No i bingo! Zamontowane, właśnie testuję. Na razie jest rewelacja.

Samochód przed montażem:

IMG_20240724_194000.jpg.fadce1d1aee2fa30d47947e9e5649809.jpgIMG_20240724_185309.jpg.cf2912d5f34426187e24c656c521e092.jpg

I już po zamontowaniu:

IMG_20240725_123023.jpg.1c186c546899dcc78d7043078fce17c3.jpgIMG_20240724_211705.jpg.60d15dff4cff2eb43b4e7b2884775606.jpgz wad- jest drogo.

Zalety: samochód prowadzi się na pusto bardzo podobnie do stanu sprzed modyfikacji, nieznacznie podniesiony tył, raczej bardziej ze względu na nowe sprężyny główne. Bardzo prosty montaż. Bardzo mała masa dołożona do samochodu. Znacznie podniesiona ładowność.

Póki co rewelacja :oki:

Napisano

to jaki koszt tych dodatkowych?

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, ccLot napisał(a):

to jaki koszt tych dodatkowych?

Najtańsza oferta jaką znalazłem do mojego samochodu to około 850zł. Koszt dwóch głównych sprężyn, które również przy okazji wymieniłem to było około 210zł za zamienniki dobrej jakości.

Napisano
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

Najtańsza oferta jaką znalazłem do mojego samochodu to około 850zł. Koszt dwóch głównych sprężyn, które również przy okazji wymieniłem to było około 210zł za zamienniki dobrej jakości.

Według tego katalogu wesfalii do twojego samochodu nie ma tych dodatkowych sprężyn. Jak je dobierałeś?

https://www.westfalia-automotive.com/fileadmin/westfalia/content/PDF_product/Polish/Ulotka_Sprezyny_dodatkowe_1214_PL_final.pdf

Potrzebuje czegoś takiego do Mitsubishi Outlandera 2015/2016, ale też nie występuje w katalogu

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Azbest napisał(a):

Według tego katalogu wesfalii do twojego samochodu nie ma tych dodatkowych sprężyn. Jak je dobierałeś?

https://www.westfalia-automotive.com/fileadmin/westfalia/content/PDF_product/Polish/Ulotka_Sprezyny_dodatkowe_1214_PL_final.pdf

Potrzebuje czegoś takiego do Mitsubishi Outlandera 2015/2016, ale też nie występuje w katalogu

Jakiś ubogi ten katalog :hmm:

Weź no poszukaj jakiegoś lepszego