Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerejestrowanie auta

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, wilu napisał(a):

Ale ja jeżdżę autem służbowym powoduje wypadek i firma traci zniżki prywatne Auto jest na żonę która nie ma prawa jazdy i ona nie traci zniżek choć tytułu współwłasności małżeńskiej powinna

Ubezpieczyciel / UFG nie ma pojęcia o Twoim małżeństwie, a nawet jeśli to nie wie ani nie sprawdzi czy macie wspólność majątkową czy nie. Wie tylko na kogo jest auto zarejestrowane w CEPIKu i to jest wiążące - bo można pobrać automatycznie z bazy. Co do zasady nikt ręcznie tego nie rozkminia na poziomie poszczególnych przypadków.

Godzinę temu, wilu napisał(a):

A na poważnie to jeśli spowodowanie kolizji służbowym autem i powiązanie numeru PESEL sprawcy z jego prywatnym autem i zabranie mu zniżek tegoż auta jest możliwa To dlaczego nie działa to w drugą stronę

Pracownicy mogą się zmieniać np dziś autem jeździ ostrożnie Kowalski a jutro on zachoruje i będzie jeździł Malinowski który robi 5 obcierek rocznie. Czasem nawet nie wiadomo kto dokładnie będzie jeździł, więc stawki firmowe nie zależą od historii szkód poszczególnych osób.

Napisano
1 godzinę temu, wilu napisał(a):

Ale ja jeżdżę autem służbowym powoduje wypadek i firma traci zniżki prywatne Auto jest na żonę która nie ma prawa jazdy i ona nie traci zniżek choć tytułu współwłasności małżeńskiej powinna

A na poważnie to jeśli spowodowanie kolizji służbowym autem i powiązanie numeru PESEL sprawcy z jego prywatnym autem i zabranie mu zniżek tegoż auta jest możliwa To dlaczego nie działa to w drugą stronę

No bo tylko kierowców i właścicieli można (trzeba?) :sex:.

To taka ekstradycja 

Edytowane przez Mike_wwl

Napisano
8 godzin temu, wilu napisał(a):

Nadal średnio mi się to widzi Czyli co ja pożyczam od kumpla auto powoduje kolizję kumpel traci zniżki i ja ze swojego auta też tracę zniżki?

Nigdy tak przecież nie było

Kumpel traci zniżki za bezszkodową jazdę  (nie wszystkie, a i czasem wcale). Ty nie tracisz swoich wypracowanych zniżek na prywatnym aucie, tylko przeskakujesz do tabelki z wyższą składką  :]

Mnie zaniepokoił nieproporcjonalny wzrost prywatnej składki mimo braku jakichkolwiek zdarzeń. Przy drążeniu, pani z infolinii tak to mniej więcej zobrazowała, i po głębszej analizie składka została obniżona na wcześniejszy poziom.

W ciągu ~ 2 lat miałem 5 zdarzeń autem służbowym, gdzie zawsze byłem poszkodowanym. Ale wszystkie szkody były rozliczane z AC, z przekazaniem danych OC - co z tym ostatnim robili :nie_wiem:

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Zawsze tak bylo ;]

Różnie z tym było.

Ja np. miałem to "szczęście" 2x rozwalić dość poważnie służbówkę i na nic mi to nie wpłynęło.

Znam jednak przypadki, że rozwalenie służbówki wpłynęło na zniżki i składki kierującego.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Darowizna z męża na żonę jesli małzenstwo nie ma rozdzielnosci majątkowej jest fikcją.... i może zainteresować US. Ja bym tego nie robił.

Napisano
  • Autor
W dniu 7.07.2024 o 21:08, wilu napisał(a):

Jeśli w jednym DR stoi tylko mąż a w drugim aucie tylko żona to gdy jedno spowoduje szkodę zabierają zniżkę również z drugiego?

Bo jeśli tak to cała zabawa z przerejestrowaniem nie ma sensu

Nie sądzę, my tak mamy, żona miala szkody i nic mi nigdy nie zabrali... Dlatego jestem zdziwiony taką teorią

Edytowane przez Pado

Napisano

Miałem podobną sytuację. Też zniżek mi nie zmniejszyli. 

Może to zależy od ubezpieczyciela?

Edytowane przez ochkarol