Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wykryć metal w drewnie

Featured Replies

Napisano

Mam dwa małe "projekty", które bazują na rozebranych paletach.
Jako że chcę drewno delikatnie przyciąć/wyheblować to muszę uważać na resztki gwoździ.

Jako, że sam tych palet nie rozbijałem to jest ryzyko trafić na stalowe resztki.

Czy są domowe sposoby na odnalezienie np. ułamanego gwoździa czy dzwonić do znajomego po wykrywacz metalu ?

Napisano

Jeśli wystarczy, to użyj szlifierki taśmowej, tzw. czołgu, zamiast strugarko-grubościówki, czy hebla. Papier sobie z gwoździem poradzi ;) Co do cięcia, to po przeszlifowaniu powinienneś widzieć otwory po urwanych gwoździach, które przed szlifem mogą umknąć - sprawdzić magnesem, albo detektorem kabli. Ewentualnie w takich miejscach po prostu nie ciąć ;)

Edytowane przez Olleo

Napisano

Moim zdaniem - szkoda sprzętu. Załatwiłem noże w heblarce jakimś gwoździem czy wkrętem. Wyrwa na jakieś 3mm. Facet co mi ostrzy nie chciał tego dotykać nawet. Na złom.

Napisano
13 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Mam dwa małe "projekty", które bazują na rozebranych paletach.
Jako że chcę drewno delikatnie przyciąć/wyheblować to muszę uważać na resztki gwoździ.

Jako, że sam tych palet nie rozbijałem to jest ryzyko trafić na stalowe resztki.

Czy są domowe sposoby na odnalezienie np. ułamanego gwoździa czy dzwonić do znajomego po wykrywacz metalu ?

Ja mam taki sposób, że palę tymi paletami w kominku. Później znajduję gwoździe i wiem że był metal.

Nie wiem czy o to Ci chodziło ;]

Sorki, ale to mi się tak przylepiło do głowy, bo żonka mnie o te gwoździe opieprza ;]

Napisano

Wykrywacz kabli - magnes - to raz

Dwa to papier ścierny się podrze na gwoździu lub uszkodzi - szlify a potem tniesz

A tak na marginesie euro_palety mają gwoździe w standardowych miejscach