Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Goodride All Season Elite Z-401

Featured Replies

Napisano

Cześć 

Jeździ/jeździł ktoś z Was na takich oponach - Goodride All Season Elite Z-401

Wiem że Chiny, ale marka już długo na rynku i się zastanawiam czy nie kupić, rozmiar 225/45R17 albo 205/50R17

Opinie w necie są całkiem spoko, ale ile w nich prawdy?

Cena jest nie do pobicie, ok 700-750 za komplet 17".

• 2 tygodnie później...
Napisano

https://www.tyrereviews.com/Article/2023-All-Season-Tyre-35-Set-Shootout.htm

34 miejsce, na 35 opon. Kijem bym tego nie ruszał. Mam teraz Michelin CrossClimate 2, które mają drugie miejsce w teście i według mnie są dość słabe, zwłaszcza na mokrym asfalcie. A co dopiero to...

Napisano

Na żony auto kupiłem, ale to sportowa thalia 1.4 8V więc jedzie jako tako na wszystkim gumowym, przebieg roczny 2800 km ;)

Do mocniejszego auta i  na szybsze trasy chyba bym nie ryzykował

Napisano
36 minut temu, pij napisał(a):

Na żony auto kupiłem, ale to sportowa thalia 1.4 8V więc jedzie jako tako na wszystkim gumowym, przebieg roczny 2800 km ;) 

Bez urazy, ale moja :piekna: tak właśnie wjechała w dupsko człowiekowi przed nią - zahamował przed pasami, w mieście. Nowe Kormorany były :facepalm: 

36 minut temu, pij napisał(a):

Do mocniejszego auta i  na szybsze trasy chyba bym nie ryzykował

W życiu - do żadnego. Po zrobieniu samochodu (maska, grill, reflektor, mała prędkość była) zjeżdzałem z krajówki jak zawsze do miasta. Następnego dnia kupiłem nowe opony. 

• 3 miesiące później...
Napisano

W życiu - do żadnego. Po zrobieniu samochodu (maska, grill, reflektor, mała prędkość była) zjeżdzałem z krajówki jak zawsze do miasta. Następnego dnia kupiłem nowe opony. 

Ale miales te opony czy tylko piszesz nie bo nie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 1 rok później...
Napisano

Odgrzeję kotleta choć i tak tutaj nikt już pewnie tego nie czyta.

W zeszłym roku na zimę zamiast zimówek kupiłem całoroczne Goodride All Season Elite Z-401 i powiem tak, lepszej opony nie miałem... poważnie chciałbym zaprosić każdego kto nie wierzy i dać mu się przejechać po śniegu, na mokrej i suchej nawierzchni. Kolega z pracy też zaryzykował i to już do dwóch aut i jest tak samo pozytywnie zaskoczony.

Jeździłem na wielu oponach w autach służbowych, od budżetowych po premium i ten chińczyk po prostu mnie zaskoczył.

Plusy: brak problemów z trakcją na mokrej nawierzchni w niskich temperaturach w aucie bez kontroli trakcji (2 litrowa 6 cylindrowa benzyna), bez problemu na śniegu, błocie pośniegowym, bardzo dobrze na mokrym, hamowanie z prędkości autostradowych bez problemów, ABS ma tutaj bardzo mało do roboty, bo opona nie gubi przyczepności.

Sztywna budowa boku opony czego nie spotkamy już w innych oponach, stara technologia dzięki której na baloniastym rozmiarze 215/55 auto pewnie prowadzi się na autostradzie przy silnych podmuchach wiatru. Na każdej innej oponie nawet 215/50 i 225/45 ten sam samochód nie prowadził się tak pewnie, a przerobiłem na nim Pirelli, Michelin, Firestone, Dębice letnie i zimowe.

No i ta ich cena... jest po prostu śmieszna...

Minusy: na początku hałas, szczególnie przy prędkości 90-100 bardzo drażniący na co byłem strasznie zły, ale zgodnie z opiniami użytkowników to zanika jak opony się dotrą i faktycznie, ale dopiero gdzieś po 2kkm zrobiło się cicho. Jak się głaszcze oponę dłonią po boku to czuć delikatnie miejsce połączenia kordu. Zweryfikowałem to i sposób połączenia jest taki sam u innych producentów, ale widocznie bardziej dopracowany, może właśnie z racji tego, że mają cieńszą ściankę i to się bardziej licuje.

PS. Ostatnio jeździłem 84 konnym autem na rocznych Dunlop All Season 2 czyli bliźniaku Goodyear 4season 3/Dębica Navigator 3, które w przy takiej potwornej mocy kompletnie nie radzą sobie na mokrym z trakcją.

Napisano

Kupiłem te opony starego wozu Punto 2 z 2003r, generalnie tak na mokrym bdb w stosunku do starych 7 letnich opon letnich Kormoran. Na suchym ok, na sniegu daje rade w tym aucie głównie dzięki masie aczkolwiek nie jest to typowa zimówka na śnieg. No i hałas, pod tym względem dramat ale może 1tkm tym autem zrobiłem bo to 3 auto w domu do zadan specjalnych do przyczepki.

Napisano
  • Autor

Aktualnie są to opony które często kupuję do samochodów które mam na handel (kupiłem je też do Yarisa 2021 Hybrid dla mojej Córki) - przy tej cenie która jest (ale poszły w górę dość mocno) to są naprawdę świetne opony, bezproblemowe wyważenie, jazda na śniegu bez problemu.

Yariska jeździ na nich całkiem normalnie, pytałem młodej, nie ma z nimi żadnych problemów (choć po pytaniu czy są głośnie odpowiedziała że nie wie bo ona muzyki słucha😀 )

Napisano
20 godzin temu, Kraviec napisał:

rocznych Dunlop All Season 2 czyli bliźniaku Goodyear 4season 3/Dębica Navigator 3

To nie są żadne bliźniaki.

Napisano

Na pewno Dębica Navigator 3 i Dunlop All Season 2 mają identyczny bieżnik, Goodyear ma dodatkowo rowek przez środek jak spotykają się jodełki.

Napisano
14 godzin temu, Kraviec napisał:

Na pewno Dębica Navigator 3 i Dunlop All Season 2 mają identyczny bieżnik,

Jak sie przyglądam to jedyna zbieżność to jodełka.

Sporo jednak różnic jest. Zresztą, nawet identyczny bieżnik o niczym nie świadczy.

A same goodride fajne. Jak pewnie auto mi wyjechało ze śniegu to w szoku byłem. A stało ze 2 tygodnie pod nim i w około podsypane przez pług do połowy drzwi prawie.

Napisano
19 godzin temu, Kraviec napisał:

Na pewno Dębica Navigator 3 i Dunlop All Season 2 mają identyczny bieżnik, Goodyear ma dodatkowo rowek przez środek jak spotykają się jodełki.

Podobieństwo bieżników o niczym nie świadczy.