Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4Tomo CamperBox

Featured Replies

Napisano

Zeby nie zasmiecac na turystycznym61c0f7e45ed23ead25b7daf330debfed.jpg

a326e1c070d45c0f682e5fd4d7f85328.jpg

Napisano

Jaka jest długość tego łóżka?

Nogi gdzie trzymasz? Na przednich fotelach czy za klapą bagażnika?

Napisano
3 minuty temu, technix napisał(a):

Mi wygląda na conajmniej 190 cm. Ile masz wzrostu? 

Napisano

@Bartolomeo miał coś takiego, tylko w dużo lepszym wykonaniu. Na pewno będzie mógł więcej na ten temat napisać 

Napisano
27 minut temu, Igorek napisał(a):

@Bartolomeo miał coś takiego, tylko w dużo lepszym wykonaniu. Na pewno będzie mógł więcej na ten temat napisać 

Ja miałem https://raxo.me/nomad

Teraz są jeszcze lepiej dopracowane.

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Zeby nie zasmiecac na turystycznym

To moze warto go chociaz otagowac @Tomo;]

Napisano
2 godziny temu, Bartolomeo napisał(a):

Ja miałem https://raxo.me/nomad

Teraz są jeszcze lepiej dopracowane.

Cena też "lepsza" ;]

Te boksy z powodu "mody" są nieproporcjonalnie drogie. 

Napisano
20 minut temu, janusz napisał(a):

Cena też "lepsza" ;]

Na YT są dziesiątki filmów jak zrobić taką zabudowę.

Od takich najprostszych do prawdziwych majstersztyków.

Napisano
24 minuty temu, janusz napisał(a):

Cena też "lepsza" ;]

Ja go kupiłem za 4700zł. We Władysławowie płaciłem za kemping jak za osobówkę, a w kolejnym roku było już w cenniku wyszczególnione - samochód osobowy z funkcją spania :hehe:

Napisano
6 minut temu, Tomo napisał(a):

Kupiłeś sklejkę- wiesz jaka jest cena. Dolicz do tego wycinanie na cnc, pokrycie kolorem itp i robi się kwota. Uczciwa cena to byłoby ok. 5 tysi. Ceny sięgają czasami kilkunastu tysięcy. Materac ogarnąłeś? Oryginalny wymieniłem na grubszy i twardszy- są na alle bardzo wygodne.

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał(a):

Tylko trzeba mieć czas, narzędzia (miejsce), chęci oraz trochę umiejętności. 

Napisano
2 godziny temu, Bartolomeo napisał(a):

Kupiłeś sklejkę- wiesz jaka jest cena. Dolicz do tego wycinanie na cnc, pokrycie kolorem itp i robi się kwota. Uczciwa cena to byłoby ok. 5 tysi. Ceny sięgają czasami kilkunastu tysięcy. Materac ogarnąłeś? Oryginalny wymieniłem na grubszy i twardszy- są na alle bardzo wygodne.

Sklejkę kupiłem rozbiórkową z palet - wygląd nie ma znaczenia, bo i tak zabudowa będzie oklejona filcem.

Ma 10 mm więc w sam raz na zabudowę.

Planuję zrobić zabudowę na 17 cm - do tego będą 2 płyty sklejki składane na wierzchu, które się będą rozkładać do spania.

Oklejenie filcem samoprzylepnym 3 mm https://allegro.pl/oferta/filc-samoprzylepny-50x150-dywan-wykladzina-dywanowa-mata-wygluszajaca-filc-14357293684

Niestety mój samochód jest mocno niski i więcej niż 17 cm zabudowy nie zmieszczę.

Matera kupiłem taki: https://allegro.pl/oferta/materac-turystyczny-skladany-rozkladany-kemping-auto-kamper-195x120x8-szary-11132580604

Jak na razie sprawdza się bardzo dobrze - grubość jest wystarczająca do spania, ostatnio nawet pod spodem leżał stolik turystyczny i nie było go czuć.

Jedynie zrobiłem błąd, bo zamiast od razu wziąć 110 cm szerokości to wziąłem 120 cm.

Bagażnik ma 115 cm szerokości i myślałem, że te 5 cm się "zgubi".

I w samym leżeniu się gubi, ale po złożeniu było ciężko go włożyć (bo trzeba już upychać 3 x 8 cm grubości).

Finalnie wyjąłem gąbki i skróciłem o 8 cm i przeszyłem pokrowiec na mniejszy wymiar.

Napisano
41 minut temu, Tomo napisał(a):

Sklejkę kupiłem rozbiórkową z palet - wygląd nie ma znaczenia, bo i tak zabudowa będzie oklejona filcem.

Ma 10 mm więc w sam raz na zabudowę.

Planuję zrobić zabudowę na 17 cm - do tego będą 2 płyty sklejki składane na wierzchu, które się będą rozkładać do spania.

Oklejenie filcem samoprzylepnym 3 mm https://allegro.pl/oferta/filc-samoprzylepny-50x150-dywan-wykladzina-dywanowa-mata-wygluszajaca-filc-14357293684

Niestety mój samochód jest mocno niski i więcej niż 17 cm zabudowy nie zmieszczę.

Matera kupiłem taki: https://allegro.pl/oferta/materac-turystyczny-skladany-rozkladany-kemping-auto-kamper-195x120x8-szary-11132580604

Jak na razie sprawdza się bardzo dobrze - grubość jest wystarczająca do spania, ostatnio nawet pod spodem leżał stolik turystyczny i nie było go czuć.

Jedynie zrobiłem błąd, bo zamiast od razu wziąć 110 cm szerokości to wziąłem 120 cm.

Bagażnik ma 115 cm szerokości i myślałem, że te 5 cm się "zgubi".

I w samym leżeniu się gubi, ale po złożeniu było ciężko go włożyć (bo trzeba już upychać 3 x 8 cm grubości).

Finalnie wyjąłem gąbki i skróciłem o 8 cm i przeszyłem pokrowiec na mniejszy wymiar.

Brałem podobny do boxa w berlingo. https://allegro.pl/oferta/materac-turystyczny-rozkladany-skladany-100x195x10-9162335935

W megance potwornie się męczyłem. Klautrofobia jak uj. W berlingo mogłem swobodnie usiąść na łóżku. Powodzenia w budowie. Ja już jumpera przetestowałem :serducha:

20240619_161345.jpg.dd3053667d527e19a59303198c524102.jpg

Napisano
  • Autor
znajomy odpowiada w tego typu pytania h " w dupiu"- koniec cytatu
2x1,4 albo 1,24 nie mam teraz miarki pod ręką a nie pamiętam wymiarowi jaka poszła na CNC (w najwęższym miejscu) europaleta po długości ile ma bo tyle wchodzi w Rifter że w poprzek jeśli mnie pamięć nie myli

Napisano
40 minut temu, Fili_P napisał(a):

europaleta po długości ile ma bo tyle wchodzi w Rifter że w poprzek jeśli mnie pamięć nie myli

120x80

Napisano
  • Autor
120x80
No to dobrze pamiętałem wyro niecałe 2x1,24 ( w najwęższym miejscu bo się rozszerza nad R2 czyli mniej więcej od miejsca gdzie masz biodra w gore)e6169322210cfcccef2ce9a2614f59c5.jpg
Napisano
  • Autor

Jakby komuś bardzo zależało na szerokości to możnaby zrobić kamperboxa jeszcze wyższego i wykorzystać półki wzdłuż okna R3 tak żeby na nie też wjeżdżał szerszy materac. Biorąc pod uwagę wysokość auta powinno się jeszcze dać obrócić na wyrze nie zawadzajac zgiętym kolanem o sufit, ale mogłoby być już na styk53e6a986f8f4cfc527fca81fedd68646.jpg06d4fc809241490fc26d8a76609807ed.jpg

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

😉3373e12d2225a9664db2b0f610ccfe0b.jpg

Ile ten boks waży? Nie chciałeś wyfrezować otworów, żeby go odelżyć? 

Napisano
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

Ile ten boks waży? Nie chciałeś wyfrezować otworów, żeby go odelżyć? 

Frezowanie zdjęłoby do 10 kg

Więc oczywiście można, ale jest to zbędna robota.

Napisano
1 minutę temu, Tomo napisał(a):

Frezowanie zdjęłoby do 10 kg

Więc oczywiście można, ale jest to zbędna robota.

Patrząc na konstrukcję myślę, że dałoby się zdjąć więcej. Ale nawet 10 kg mniej do wkładania i wyciągania warte jest uwagi. Bo to auto na codzień chyba nie jeździ z zabudową? 

Napisano
11 minut temu, janusz napisał(a):

Patrząc na konstrukcję myślę, że dałoby się zdjąć więcej. Ale nawet 10 kg mniej do wkładania i wyciągania warte jest uwagi. Bo to auto na codzień chyba nie jeździ z zabudową? 

1m2 sklejki 15 mm waży ok. 10 kg

Zabudowa którą widać (i nie jest wyfrezowana) ma ok. 1,5 m x 1,2 m

Wyfrezować można ok. 30% powierzchni.

Do jazdy to bez znaczenia.

Do przenoszenia oczywiście tak.

Wkładanie i wyjmowanie zabudowy raczej robi się przed/po podróży - tak kilka razy w sezonie.

A jeśli auto jest drugim to w zasadzie może być na stałe.

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak wy patrzycie chłopaki ale praktycznie każdy bok który się dało ma frez
. Środkowa płyta np jest stolikiem zewn na jednej nodze lub wew wtedy prawa strona jest ławka ( wujowi się siedzi na dziurawej ławce ;-))))
Lewa klapka też jest podnoszonym mini stolikiem - też wujowi mieć stoliczek z dziurami

c1b9186fbadab93731561e2944efe127.jpg