Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motór do jeżdżenia "na ryby".

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam na nowym sprzętem, ale takim zupełnie nowym.
3 lata temu po nastu latach przerwy wróciłem na 2 koła kupując Yamahę WR250R. Trochę się rozjeździłem i ruszyłem w teren. Gdyby mi ktoś wtedy nie pokazał, to bym nie uwierzył, że pod takie rzeczy da się podjechać motocyklem. Szybko się okazało, że motocykl, a w szczególności rider nie nadążają za ekipą i warunkami terenowymi. Za namową kolegów kupiłem moje pierwsze enduro 2T. Pomimo, że motorek mnie ujął poręcznością i traktorowatym (tak mówimy o 2T) charakterem silnika, technicznie to był dramat. W związku z tym przesiadłem się z KTM na Betę. Tu już jest lepiej. Motocykl jest niewiele cięższy niż KTM, seryjnie ma działające hamulce, a mój poprzednik wyeliminował najsłabszy punkt X-Trainer'a, czyli zawieszenie (przód KYB, tył od RR). Niestety kondycyjnie i technicznie nie nadążam za kompanami, a po wielu glebach i fikołkach dorobiłem się kontuzji barku i raczej do pełni sprawności już nigdy nie wrócę.
Na 2 koła dalej mnie ciągnie, ale nie w takiej formie jak do tej pory. Chciałbym motor "na ryby". Czyli taki, który po asfalcie nie będzie się męczyć, ale jak zjadę z asfaltu to nie będzie męczył mnie. W związku z tym wytypowałem parę modeli na zastępstwo aktualnego sprzętu.
1. Beta Alp X - ciut drogawo na mój gust, ale chyba faworyt na ten moment
2. Triumph Scrambler 400 - Alp musiałby mnie zniechęcić
3. Triumph Speed 400 - dobra cena, ale z offroadu to tylko jakieś delikatne szuterki zostają
4. CF Moto 450 MT - chyba najdroższy w stawce, ale 2 garki z wykorbieniem 270 stopni i kumpel od enduro kupił w tym roku więc mam okazję dobrze przetestować. 
5. Voge 300 Rally - tu tylko cena broni ten motocykl w zestawieniu z wyżej wymienionymi.

Dajcie znać co myślicie.
Do 40 został mi niecały rok i to może być dobra okazja, żeby uzasadnić zakup motocykla. 😁

Napisano
Godzinę temu, Lampar napisał(a):

Dajcie znać co myślicie.

Myślimy, że powinieneś kupić ;]

Jakie trasy asfaltowe (długość i prędkości)? Jeśli faktycznie asfalt i lekki teren, to myślę że powinieneś się kręcić w okolicy 500 i dwóch cylindrów. 

Napisano

Ja myślę, że cokolwiek z tych wybranych kupisz to i tak zmienisz 😀

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Myślimy, że powinieneś kupić ;]

Jakie trasy asfaltowe (długość i prędkości)? Jeśli faktycznie asfalt i lekki teren, to myślę że powinieneś się kręcić w okolicy 500 i dwóch cylindrów. 

Nie planuję robić więcej niż 200km dziennie. Prędkości? Nie mam pojęcia. Znam asfaltowe odcinki gdzie nie trzeba 100km/h żeby się dobrze bawić. Na szutrach nie wiem czego się spodziewać od ciut cięższej maszyny bo w Becie mam takie przełożenie, że skrzyni brakuje a zawias nic sobie nie robi w dziur, które wyrwałyby koło w cywilnym samochodzie przy tej samej prędkości. W koło komina mam mnóstwo fajnych dróg, z czego sporo to szutry, które pamiętam z amatorskich rajdów. Nie nastawiam się na przeloty krajówkami tylko na szwędanie po wioskach między jeziorami.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, zet napisał(a):

Ja myślę, że cokolwiek z tych wybranych kupisz to i tak zmienisz 😀

To weź coś chłopie doradź. Gdyby nie zdrowie, Betę zmieniłbym jedynie na nowszą. Nie da się w tak samo wybrać motorka do szwędania?

Napisano
1 minutę temu, Lampar napisał(a):

Nie planuję robić więcej niż 200km dziennie. Prędkości? Nie mam pojęcia. Znam asfaltowe odcinki gdzie nie trzeba 100km/h żeby się dobrze bawić. Na szutrach nie wiem czego się spodziewać od ciut cięższej maszyny bo w Becie mam takie przełożenie, że skrzyni brakuje a zawias nic sobie nie robi w dziur, które wyrwałyby koło w cywilnym samochodzie przy tej samej prędkości. W koło komina mam mnóstwo fajnych dróg, z czego sporo to szutry, które pamiętam z amatorskich rajdów. Nie nastawiam się na przeloty krajówkami tylko na szwędanie po wioskach między jeziorami.

Takie drogi to i cięższy adv da radę. Ja bym się zastanawiał nad cf moto, ale gdzieś mi się obiło że ma chyba dziwne przełożenia i dość wysokie obroty "w trasie" (nie autostradzie). 

Dużo zależy od jeźdźca, zobacz sobie np kanał "łowcy niewygód", tam goście jeżdżą tenerkami, aprlikami itp, to nie są lekkie sprzety a dają radę. 

Spójrz jeszcze w kierunku kove. 

Napisano
  • Autor

CF Moto ma ~6000rpm @ 100kph. W dodatku to jeden z droższych sprzętów z mojej listy, a parę zł by się przydało na ubranko bo to co mam na enduro raczej średnio będzie się nadawać.
Tenerki i Aprilie to kasa praktycznie x2, ale nie ukrywam, że gdyby mnie było stać, to pewnie T7 byłaby pierwszym wyborem.

Napisano
12 minut temu, Lampar napisał(a):

CF Moto ma ~6000rpm @ 100kph. W dodatku to jeden z droższych sprzętów z mojej listy, a parę zł by się przydało na ubranko bo to co mam na enduro raczej średnio będzie się nadawać.
Tenerki i Aprilie to kasa praktycznie x2, ale nie ukrywam, że gdyby mnie było stać, to pewnie T7 byłaby pierwszym wyborem.

Do Twojej jazdy tenerka itp to już przerost formy nad treścią. W zakładanym budżecie masz chińczyki z klonami 500 od hondy, jakieś jedno cylindrówki lub za niewiele więcej oryginał czyli honda cb500x. Jeszcze ktm 390 adventure jest ciekawą alternatywą. 

Napisano
Godzinę temu, Lampar napisał(a):

To weź coś chłopie doradź. Gdyby nie zdrowie, Betę zmieniłbym jedynie na nowszą. Nie da się w tak samo wybrać motorka do szwędania?

Mi jest ciężko doradzić, bo zmieniam motorki prawie co sezon. 

Aktualnie mam KTMa 1290 SA, ale przed nim miałem HD Electre, wcześniej dużego GS'a, K1200R, Fazera 1000 i później 600, GSR'a, VZ800, motorynke, simsonka, jawke no i KTMa 525 EXC oraz KTMa 350 SX :) 

Ogólnie to nie idź w nowe tylko kup ładną używkę. 

Ja na Twoim miejscu jeśli boisz się dużych pojemności to brałbym małego GS, albo coś ze średnich KTMów

Napisano

Bez jazdy probnej nie rozbjerjosz ! :phi:

Wybrac musisz niestety sam !

.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi i propozycje. Nie chcę iść w ciężkie motocykle bo z asfaltu będę zjeżdżać raczej sporo. Myślałem o CB 500X, ale motorek nie jest specjalnie mocniejszy od moich propozycji, a waży praktycznie 200kg. Miałem Motorynkę, Simsonka, Hondę MBX 80, Kawasaki KZ 550, 1 sezon przejeździłem XJ 900 Diversion. Gdzieś tam po drodze nawet MZ TS 250 stało w garażu, a po latach wróciłem do motocykli kupując wspomniane WR 250. CB 1000 stoi za ścianą i sąsiad sam namawia, żebym pojeździł. Spróbowałem, ok, ale mnie ten motocykl ni ziębi nie grzeje. Ja po prostu mam frajdę na lekkich maszynach. Dla przykładu serwisowałem kilka razy Suzuki RM 85 znajomego i banan mi z gęby nie schodził przy strojeniu bo choć to motor właściwie dla dzieci, to zwyczajnie ma charakter. Co do używek to po kupnie nowego samochodu stwierdziłem, że święty spokój to jest to. Fajnie było poupalać Subaru po zamarzniętym jeziorze, ale jednak wybrałem nową Fabię zamiast remontować starą japonię. Siedzenie w warsztacie już mi się nudzi, a silnik z mojej Bety mam na stole bo łożysko pod koszem sprzęgłowym zaczęło terkotać. W kolejce stoi Husky kolegi i nie wiadomo co jeszcze się napatoczy. Niestety ciężko odmówić starym znajomym i tak trochę wbrew sobie w tym tkwię. ;]

Używkom nie mówię nie, ale nie mam pomysłu na coś kilkuletniego, pewnego i z charakterem w przedziale 20-30 tysięcy.

P.S. 

KTzłoM ma u mnie krechę stąd do tamtąd za Freeride'a, którego później przechrzciłem na Frajerrajda. :phi:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Miałem już bardzo podobnego duala od Yamahy. CRF jest znacznie mniej terenowa niż wygląda, a "L" w oznaczeniu podobno pochodzi od "lame" ;]
W zeszłym roku szukałem takiej dla kumpla i pomimo, że to miał być jego pierwszy motocykl wybrał Betę 390 RR. CRF szczególnie zawieszeniowo jest słaba.

Co do RE, to jedynie ten nowszy. No i tu dałem ciała bo przegapiłem demo tour w czerwcu i w lipcu, a miałem dość blisko. 

Napisano
W dniu 24.07.2024 o 11:50, Lampar napisał(a):

Miałem już bardzo podobnego duala od Yamahy. CRF jest znacznie mniej terenowa niż wygląda, a "L" w oznaczeniu podobno pochodzi od "lame" ;]
W zeszłym roku szukałem takiej dla kumpla i pomimo, że to miał być jego pierwszy motocykl wybrał Betę 390 RR. CRF szczególnie zawieszeniowo jest słaba.

Co do RE, to jedynie ten nowszy. No i tu dałem ciała bo przegapiłem demo tour w czerwcu i w lipcu, a miałem dość blisko. 

Zerknij sobie na yotube na kanał "aliena". Pojawi się test ktm 390 o którym wyżej pisałem, masz tam też testy innych motocykli, może coś cię zachęci (lub zniechęci) ułatwiając wybór. 

Napisano
W dniu 24.07.2024 o 11:50, Lampar napisał(a):

Jest jeszcze jedna wydumka... wiem ze to nie 30 ale czasem warto dołożyć żeby mieć to co się chce. Może by Ci ten odpowiadał?

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/kove-450-rally-kove-450-rally-regular-edition-kove-warszawa-ID6G0jet.html

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, janusz napisał(a):

Zerknij sobie na yotube na kanał "aliena". Pojawi się test ktm 390 o którym wyżej pisałem, masz tam też testy innych motocykli, może coś cię zachęci (lub zniechęci) ułatwiając wybór. 

Wałkuję temat jakiś czas i wychodzi na to, że niestety z KTzłoMem wypadałoby się przeprosić.;]
Chyba mimo wszystko ten sprzęt jest najbliżej moich oczekiwań i w dodatku znalazłem ładną używkę w okolicy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Jest jeszcze jedna wydumka... wiem ze to nie 30 ale czasem warto dołożyć żeby mieć to co się chce. Może by Ci ten odpowiadał?

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/kove-450-rally-kove-450-rally-regular-edition-kove-warszawa-ID6G0jet.html

"Coś spaniałego", ale nie bardzo mam na dokładkę. 

Napisano
44 minuty temu, Lampar napisał(a):

"Coś spaniałego", ale nie bardzo mam na dokładkę. 

Ten kove rally to bardziej w teren i do "dzikowania" niż na asfalt. Ja bardziej myślałem o 510 czy jakby budżet pozwolił 800. Według mnie powinieneś szukać lekkiego adv, a nie enduro jeśli faktycznie asfalt i nie za ciężki teren. 

Napisano
52 minuty temu, Lampar napisał(a):

znalazłem ładną używkę w okolicy.

Piszesz o 390?

Napisano
13 minut temu, Lampar napisał(a):

Mi on też się specjalne nie podoba, ale widziałem parę opinii że naprawdę daje radę. Jeśli nie planujesz z pasażerem, to według mnie bardzo ciekawy wybór w tym budżecie 👍

Edycja 

Przywoływana przeze mnie 500x na pewno jest mniej dzielna w terenie. 

Edytowane przez janusz

Napisano
13 godzin temu, Lampar napisał(a):

Tylko ten łeb jak pasikonik...

nie tylko... on przy 790r wygląda jak zabawka dla dzieci ;) kiedyś prawie kupiłem 😕 po 25 chodziły wtedy nówki

Napisano
19 godzin temu, Lampar napisał(a):

Tylko ten łeb jak pasikonik...

Osz karwasz ... rzeczywiście.

No i w mojej głowie pozostanie już jako pasikonik, ale ...

... mimo wszystko fajny i w dobrej cenie.👍

Napisano
W dniu 25.07.2024 o 19:21, Lampar napisał(a):

Ciekawy wybór i chyba rozumiem Twoje wymagania - ma wjechać prawie wszędzie, a jednocześnie nie być krossówką 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dostałem 450 MT na weekend. ;]

IMG_20240822_223723.jpg

Napisano
20 minut temu, Lampar napisał(a):

IMG_20240822_223723.jpg

Napisz coś więcej po weekendzie 👍

Napisano
4 godziny temu, Lampar napisał(a):

IMG_20240822_223723.jpg

Mnie to ciekawi jak z wytrzymałością chinskich motocykli ciekawe jak będą się sprawować za np.5 lat i jak z częściami będzie , bo powiem że coraz fajniejsze robią 

Napisano
50 minut temu, Cezarek napisał(a):

Mnie to ciekawi jak z wytrzymałością chinskich motocykli ciekawe jak będą się sprawować za np.5 lat i jak z częściami będzie , bo powiem że coraz fajniejsze robią 

Myślę, że nie powinno być problemów. Oni naprawdę zaczęli robić konkurencyjne sprzęty. 

Napisano
  • Autor

Dziś jakieś 150km zrobione. 80km solo 50/50 międzywioskowy asfalt / leśne dróżki. Szutry od takich gdzie jechałem ~90km/h do takich, gdzie musiałem wyłączyć trakcję, żeby się wydostać. Reszta z małżowiną na plecach.
Jutro dalsze testy i może coś podsumuję.

image.png.7e789bb1e471229fc3f6ee3d2e02bd09.png

image.png.194e7ef5fd05316fb9afa43aa832580f.png

image.png.7e28f434f8328a21c45d9b8067f5e90a.png

image.png.1103932346d5d44e001eef8299fea244.png

image.png.01977b10dd54690eacfc7dddb2ea7eb9.png

image.png.a63a6ca9aa36c274b900bd1ab0efd790.png

Napisano
  • Autor

No to podsumowanie weekendu z CFMoto.
Zrobiłem trochę ponad 160km. Niestety w niedzielę z istotnych rzeczy tylko test na obwodnicy.
Silnik ciągnie równo w prawie całym zakresie i bardzo ładnie brzmi. Niestety dość nisko się kręci. Na 8500rpm zaczyna się czerwone pole. Trochę się zdziwiłem przy wyprzedzaniu bo nie jestem przyzwyczajony do tak wczesnej odcinki. Przełożenia są krótkie, a sprzęgło pracuje leciutko i precyzyjnie - bardzo łatwo je dozować i łapać trakcję w terenie. Niestety przy delikatnej jeździe i niewielkich obciążeniach trudno jechać tak, żeby nie szarpał. Mam wrażenie, że jest bardzo ubogo wystrojony przy minimalnych otwarciach przepustnic. Ergonomicznie OK -  wszystko na swoim miejscu. Jedynie przycisk klaksonu jest tak umiejscowiony, że kilka razy po włączeniu kierunkowskazu "titnąłem" cofając kciuk na manetkę. Po asfaltowych zadupiach radzi sobie świetnie. Po twardych szutrach wyśmienicie. W piachu "miota nim jak Szatan".
Jak się idzie > 70km/h to kopny piach przestaje przeszkadzać, ale ciężko o takie prędkości na nieznanych trasach. Na obwodnicy... no jak trzeba to można. 100-110 w miarę bez emocji utrzymuje. Do 150 w miarę żwawo się rozpędza, ale od 140 kierownica robi się "lekka" i traci się zaufanie do motocykla.
Ciężko mi jakoś posumować ten motór bo ostatnie lata jeździłem sprzętami, które asfalt widziały tylko z musu.
Zobaczymy co pokażą inne sprzęty. Prawdopodobnie we wrześniu pojeżdżę Betą Alp 4.0.

image.png.d3a00b47fc2947d991bfe4025622b4af.png

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Właśnie odebrałem mój "motór na ryby". ;]

IMG_20250613_172435.jpg

Napisano

Gratki, dziurkę w ramię zrobiłeś czy była juz? Soft zmieniasz?

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
W dniu 13.06.2025 o 20:08, bielaPL napisał(a):

Gratki, dziurkę w ramię zrobiłeś czy była juz?

Dzięki. Jesze tam nie zaglądałem.

W dniu 13.06.2025 o 20:08, bielaPL napisał(a):

Soft zmieniasz?

Porownam z motorem kumpla, który jest po sofcie, to może wtedy zdecyduję.