Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec epoki diesla u mnie w oborze.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj pierwszy raz za kółkiem wodorowcem. Ciut lepiej się zbiera i łagodniej rusza (lepiej bo "ładunek" nie przemieszcza się gwałtownie ), poza tym prawie normalnie.

Tak więc diesle (około 300 sztuk) powoli będą dożywać swoich dni, czyli najnowsze maksymalnie do 10-15 lat życia. Na szczęście ominęły nas elektryki ze wszystkimi ich problemami i niedogodnościami. Były tylko 7-8 lat dwie hybrydy Solarisa.

Mamy na początek 6 sztuk, w przyszłości będą kupowane tylko aktualnie najlepsze na rynku.

Koszty: 37 kg pełny "bak" po około 8 euro za kg na 400 do 550 km w zależności od pogody.

IMG_20240801_090835550_HDR.jpg

IMG_20240801_092859112_PORTRAIT.jpg

IMG_20240801_092918935_PORTRAIT.jpg

Napisano

w Gdańsku mamy ich 10 ;)

• 5 miesięcy później...
Napisano
W dniu 1.08.2024 o 19:16, szafir napisał(a):

oszty: 37 kg pełny "bak" po około 8 euro za kg na 400 do 550 km w zależności od pogody.

A jak się ma to ekonomicznie do diesla ? Ile taki autobus w wersji diesel pali ? 

Napisano
W dniu 15.01.2025 o 11:07, yack napisał(a):

A jak się ma to ekonomicznie do diesla ? Ile taki autobus w wersji diesel pali ? 

Jak jeszcze jeździłem z CB radiem, to kierowcy tirów czasem mówili, że ich zestawy chlają 30/100

Autobus z racji tego że jedzie po mieście, korki, rusza, itp, to bym stawiał że 40-50 ;]

Jeśli mam rację, to uśredniając do 45/100 i cenę bajury po 6 dla równego rachunku, wychodzi 270PLN/100km

W DE zapewne paliwo sporo droższe, może wyjść zatem i 350-400PLN/100km

Wodór zatem wychodzi taniej.

Ciekawi mnie jednak czy to paliwo nie ma jakiś dotacji i dlatego taka cena.

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał(a):

Jak jeszcze jeździłem z CB radiem, to kierowcy tirów czasem mówili, że ich zestawy chlają 30/100

Autobus z racji tego że jedzie po mieście, korki, rusza, itp, to bym stawiał że 40-50 ;]

Jeśli mam rację, to uśredniając do 45/100 i cenę bajury po 6 dla równego rachunku, wychodzi 270PLN/100km

W DE zapewne paliwo sporo droższe, może wyjść zatem i 350-400PLN/100km

Wodór zatem wychodzi taniej.

Ciekawi mnie jednak czy to paliwo nie ma jakiś dotacji i dlatego taka cena.

Raczej dopłaty, w Polsce cena 78 zł/kg.

Napisano

Dzisiaj pierwszy raz za kółkiem wodorowcem. Ciut lepiej się zbiera i łagodniej rusza (lepiej bo "ładunek" nie przemieszcza się gwałtownie ), poza tym prawie normalnie.

Tak więc diesle (około 300 sztuk) powoli będą dożywać swoich dni, czyli najnowsze maksymalnie do 10-15 lat życia. Na szczęście ominęły nas elektryki ze wszystkimi ich problemami i niedogodnościami. Były tylko 7-8 lat dwie hybrydy Solarisa.

Mamy na początek 6 sztuk, w przyszłości będą kupowane tylko aktualnie najlepsze na rynku.

Koszty: 37 kg pełny "bak" po około 8 euro za kg na 400 do 550 km w zależności od pogody.

IMG_20240801_090835550_HDR.jpg

IMG_20240801_092859112_PORTRAIT.jpg

IMG_20240801_092918935_PORTRAIT.jpg

Jak to działa? To jest silnik tłokowy, który spala wodór czy elektryczny, zasilany z ogniwa wodorowego?

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, grogi napisał(a):

Jak to działa? To jest silnik tłokowy, który spala wodór czy elektryczny, zasilany z ogniwa wodorowego?

Silnik elektryczny zasilany ogniwami wodorowymi. Do uruchomienia potrzebuje około 30 sekund, czas na zadziałanie ogniw. . Zasila też ogrzewanie elektryczne.

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 27.01.2025 o 13:10, szafir napisał(a):

Silnik elektryczny zasilany ogniwami wodorowymi. Do uruchomienia potrzebuje około 30 sekund, czas na zadziałanie ogniw. . Zasila też ogrzewanie elektryczne.

Mi się podoba wyłączenie takiego autobusu.

Jak jest ciepło to kilka minut, a jak jest zimno to do 30 min zanim całą wodę wyrzuci z układu. Noooo bajka na zakończenie pracy zimą :)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czyli 250-300 zł/100km