Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne włączanie okapu ale inaczej

Featured Replies

Napisano

Wiem, że są rozwiązania na Bluetooth, które pozwalają na automatyczne włączenie okapu po włączeniu indukcji. 

Będę miał okap z silnikiem na zewnątrz domu, rekuperacja ma czujnik, który zwiększy obroty po włączeniu okapu. Jest tylko jeden slaby element - żona, która zapomni włączyć okapu i cały dom będzie śmierdział. Okap nie ma opcji żeby go z płytą sparować.

czy jest coś na rynku co mi włączy automatycznie okap? Płyta na siłę okap na 230. 

Napisano

Tak, czujnik obecności (żony).

Albo lepiej, zrób jak na kolei - jak chce włączyć kuchenkę, to musi wcisnąć czuwak 😂

A poważnie, skoro silnik na zewnątrz, to proste sterowanie z okapu, które poda napięcie na gniazdo/bezpiecznik dopiero po.

No chyba, że jeszcze prościej, ładniej, nowocześniej i w pełni automatyczne.

Zamontuj czujnik wilgotności, który po chwili sam załączy okap.

Rozwiązań jest wiele, ale prawda jest taka, że we własnym domu to każde idiotyczne, choć jak widać, niestety dostosowane do obsługi 🙁

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, technix napisał(a):

Tak, czujnik obecności (żony).

Albo lepiej, zrób jak na kolei - jak chce włączyć kuchenkę, to musi wcisnąć czuwak 😂

A poważnie, skoro silnik na zewnątrz, to proste sterowanie z okapu, które poda napięcie na gniazdo/bezpiecznik dopiero po.

No chyba, że jeszcze prościej, ładniej, nowocześniej i w pełni automatyczne.

Zamontuj czujnik wilgotności, który po chwili sam załączy okap.

Rozwiązań jest wiele, ale prawda jest taka, że we własnym domu to każde idiotyczne, choć jak widać, niestety dostosowane do obsługi 🙁

On ma sterownik w obudowie ale człowiek musi włączyć. Myślałem żeby to jakoś spiąć. Wpłacasz płytę automatycznie startuje okap. 

Napisano
15 godzin temu, wujek napisał(a):

czy jest coś na rynku co mi włączy automatycznie okap? Płyta na siłę okap na 230. 

Tak, jest. Ja mam "inteligentny" okap Solgazu. Można ustawić, żeby sam się włączył przy pracy kuchenki. Tak średnio w 50% przypadków działa ;].

Z drugiej strony jak masz sprawną wentylację to po co Ci okap ?

Napisano

jeśli do gotowania włącza światełko nad kuchnią, to można się tam wpiąć z okapem

Elektrolux miał kiedyś rozwiązania na Irde, że płyta komunikowała się z okapem

A ja u siebie przerobiłem włącznik okapu, tak żeby uruchamiał się po wysunięciu

Edytowane przez zet

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Tak, jest. Ja mam "inteligentny" okap Solgazu. Można ustawić, żeby sam się włączył przy pracy kuchenki. Tak średnio w 50% przypadków działa ;].

Z drugiej strony jak masz sprawną wentylację to po co Ci okap ?

Rekuperacja nie wyciągnie szybko wszystkiego. Ona ma czujnik uruchomienia okapu wtedy wskoczy na większe obroty. Ale najpierw trzeba włączyć okap. A chce silnik na zewnętrzndomu żeby mi w kuchni nie hałasowało. 

ten nie ma takiej opcji https://nortberg.pl/okap-podszafkowy-lando-glass-black.html

Edytowane przez wujek

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Rekuperacja nie wyciągnie szybko wszystkiego. Ona ma czujnik uruchomienia okapu wtedy wskoczy na większe obroty. Ale najpierw trzeba włączyć okap. A chce silnik na zewnętrzndomu żeby mi w kuchni nie hałasowało. 

ten nie ma takiej opcji https://nortberg.pl/okap-podszafkowy-lando-glass-black.html

Te włączniki okapów dla rekuperatorów są bez sensu bo teraz lepsze rekuperatory mają utrzymywanie wydatków w standardzie (np. w Thesslagreen to nazywa się System automatycznej kontroli przepływu CF)

Napisano
  • Autor
5 minut temu, zet napisał(a):

Te włączniki okapów dla rekuperatorów są bez sensu bo teraz lepsze rekuperatory mają utrzymywanie wydatków w standardzie (np. w Thesslagreen to nazywa się System automatycznej kontroli przepływu CF)

A mają silniki w kominie na dachu?

Napisano
13 minut temu, wujek napisał(a):

Ale co, rekuperatory ? 

Rekuperator jak wykrywa podciśnienie w szczelnym domu wywołane włączeniem okapu dodaje na nawiewie obroty tak żeby wyrównać przepływy

Edytowane przez zet

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Jak dobrze zrobiona i dobrany reku to wyciągnie. U mnie nie ma z tym problemu, mimo otwartej kuchni i antresoli. Okap pojawił się po 3latach, w sumie tylko dlatego że sterczał kabel ze ściany i była dziura. Żona mi truła, więc powiesiliśmy taki co pasował. Używany jest raz na 1-2 miesiące. Dodatkowo minus, że właśnie hałasuje.

Reku też ma możliwość regulacji strumieni od okapu, kominka, itd ale tego nie podłączałem. Zacząłem w sumie bawić się w opcje otwartych okien i przechodzenie reku w tryb wyrzucania tylko powietrza, ale jakoś brakło mi weny ;). Przełącza się jedynie w "pusty dom" jak się zapina alarm.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Mają czujniki na strumieniach i elektronika wyrównuje je zmieniając obroty silnika a przy tym przepływy.

Napisano

Konieczne jest włączanie okapu przy każdym używaniu płyty? Nie szkoda prądu?

Szkolenie żony może być skuteczniejsze (i przyjemne ;) ). Może kwestia zainstalowania jakiegoś wygodnego wyłącznika obok płyty włączającego okap?

Najbardziej automatyczni i elegancko będzie, jak kolega technix sugeruje - czujnik wilgotności (chociaż nie wiem, czy każdy zapach z kuchenki wiąże się ze zwiększeniem stopnia wilgotności - nie znam teorii :) .

Napisano
W dniu 17.09.2024 o 20:01, wujek napisał(a):

Wiem, że są rozwiązania na Bluetooth, które pozwalają na automatyczne włączenie okapu po włączeniu indukcji. 

Będę miał okap z silnikiem na zewnątrz domu, rekuperacja ma czujnik, który zwiększy obroty po włączeniu okapu. Jest tylko jeden slaby element - żona, która zapomni włączyć okapu i cały dom będzie śmierdział. Okap nie ma opcji żeby go z płytą sparować.

Czujnik mocy płyty i włącznik okapu + home assistant, który zczyta te dane i wyśle sterowanie.

W samej Tuya tego nie zrobisz.

Mam taką integracje, która wysyła mi na komórkę komunikat, ze drukarka 3D zakończyła wydruk - jak moc pobierana przez drukarkę spada poniżej 10 W na 5 min.

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał(a):

Czujnik mocy płyty i włącznik okapu + home assistant, który zczyta te dane i wyśle sterowanie.

W samej Tuya tego nie zrobisz.

Mam taką integracje, która wysyła mi na komórkę komunikat, ze drukarka 3D zakończyła wydruk - jak moc pobierana przez drukarkę spada poniżej 10 W na 5 min.

Jeśli już, to jak wspomniano wcześniej, prosty moduł z  czujnikiem wilgotności.

Opieranie się tylko na poborze prądu będzie powodowało niepotrzebne załączenia.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Kysior napisał(a):

Konieczne jest włączanie okapu przy każdym używaniu płyty? Nie szkoda prądu?

Szkolenie żony może być skuteczniejsze (i przyjemne ;) ). Może kwestia zainstalowania jakiegoś wygodnego wyłącznika obok płyty włączającego okap?

Najbardziej automatyczni i elegancko będzie, jak kolega technix sugeruje - czujnik wilgotności (chociaż nie wiem, czy każdy zapach z kuchenki wiąże się ze zwiększeniem stopnia wilgotności - nie znam teorii :) .

Nieznosze zapachów kuchennych. Niestety obecna moda powoduje łączenie salonu z kuchnia. 

Napisano
2 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Jeśli już, to jak wspomniano wcześniej, prosty moduł z  czujnikiem wilgotności.

Opieranie się tylko na poborze prądu będzie powodowało niepotrzebne załączenia.

IMHO sam czujnik nic nie da. Wystarczy, że postawi obok czajnik elektryczny czy ekpress i będzie miał wzrost wilgotności. Poza tym okap bardziej przydaje się przy smażeniu na patelni niż przy gotowaniu ziemniaków ;). U mnie sprawdza się czujnik dymu Satela, ilekroć żona coś przypali lub zapomni patelnie to załącza alarm p.ppoż ;]. Wtedy jest potrzebny okap bo jest dym, nie para. Można to łatwo integrować.

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Nieznosze zapachów kuchennych. Niestety obecna moda powoduje łączenie salonu z kuchnia. 

Ale na przykład takie gotowanie jajek nie powoduje raczej zapachów :)

Napisano

Nie samymi jajkami człowiek żyje ;]