Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilarka akumulatorowa

Featured Replies

Napisano
Może to był brzeszczot do suchego drewna a nie mokrego?
Piła łańcuchowa nie ma takich dylematów

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale ja pisałem o szablastej... Jak się klinuje to znaczy że np ma za słabo rozwiedzione zęby...

Napisano

@slawekw, polecam szablastą.

Podjedź do Milwaukee na Puławską 280 i sobie pooglądaj i pilarkę i piły szablaste. 

Jak zdecydujesz na rodzaj sprzętu,  to nawet jak wybierzesz z Lidla, to brzeszczoty dobieraj sobie u nich. Łańcuchy chyba także mieli.

PS

Szablastą tnę stalowe rury, profile, drewno, pustaki. Ino brzeszczoty zmieniam.

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

@slawekw, polecam szablastą.

Mam narzędzie akumulatorowe z piłą szablastą. Potwierdzam to co pisali koledzy - nie wyobrażam sobie cięcia tym gałęzi a co dopiero nawet cienkiego drzewa.

Temat pilarki chwilo się rozwiązał - dostałem taką budżetową zabawkę w prezencie. Nie wypadało odmówić, ciekawe po ilu gałęziach się rozsypie ;]

image.png.a55c672b55bf8692e825dfb200e7f26c.png

Napisano
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

Mam narzędzie akumulatorowe z piłą szablastą. Potwierdzam to co pisali koledzy - nie wyobrażam sobie cięcia tym gałęzi a co dopiero nawet cienkiego drzewa.

Temat pilarki chwilo się rozwiązał - dostałem taką budżetową zabawkę w prezencie. Nie wypadało odmówić, ciekawe po ilu gałęziach się rozsypie ;]

image.png.a55c672b55bf8692e825dfb200e7f26c.png

Może będzie dobrze. Jak coś jakiś lepszy łańcuch dokupisz :oki:

Napisano
8 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Tak?

To załóż jakiś badziewny łańcuch. - zobaczymy 

Napisano
14 godzin temu, technix napisał(a):

Tak?

Niestety ale pilnik i trochę wiedzy musi być pod ręką. A i jeszcze trzeba pilnować wysokości ograniczników.

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 02:27, technix napisał(a):

Tak?

Łańcuch mam w pilarce oryginalny Stihl, tak jak i pilarka. Wyleczyłem się z marketowych produkcji (pilarek) po tym jak połowa zmęczenia po robocie to odpalenie pilarki.

Brzeszczot jak pisałem był nówka sztuka tak jak piła szablasta i był to Parkside

Wg mnie piła szablasta po prostu do tego się nie nadaje (nie wiem w sumie do czego bo do cięcia po krzywych mam wyrzynarkę a do po prostych piłę tarczową) - wszystko Parkside i śmiga elegancko.

Może nie odkryłem jeszcze zastosowania do piły szablastej

Napisano
9 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Wg mnie piła szablasta po prostu do tego się nie nadaje (nie wiem w sumie do czego....)

Pisałem wyżej - w zależności od brzeszczota ciąłem:

rury stalowe

kątowniki stalowe 

rury plastikowe 

ściany z pustaka

belki drewniane

belki drewniane zbrojone gwoździami  :]

Nie używałem brzeszczotów z Lidla.

Napędy zarówno 230V jak i akumulatorowe  :oki:

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
  • Autor
W dniu 30.09.2024 o 17:54, slawekw napisał(a):

Co szanowne koleżeństwo doradzi ?

Sam odpowiem:

Dostałem w prezencie taką małą chińską gałęziówkę. Wygląda bardzo tandetnie.

Dlatego wolałem dokupić coś  solidniejszego - padło na pilarkę z Lidla.

image.png.7dfbe0d3309555eb46b2484fb83bfba1.png

Po wycięciu 100+ drzewek stwierdzam, że pilarka z Lidla (seria Performance) jest zajebista i robi robotę.

A ten mały chińczyk nie tylko się nie rozpadł, ale też fajnie wykosił mniejsze drzewka i gałęzie. 

W sumie oba narzędzia mogę polecić. Przy czym lidlowy Parkside z ładowarką oraz dwoma akumulatorami kosztuje 10 razy więcej.

Napisano
W dniu 3.10.2024 o 18:03, Marko33 napisał(a):

Taką, szczególnie z tępym łańcuchem 

Napisano
W dniu 9.10.2024 o 19:07, Artur_W_wa napisał(a):

Pisałem wyżej - w zależności od brzeszczota ciąłem:

rury stalowe

kątowniki stalowe 

rury plastikowe 

ściany z pustaka

belki drewniane

belki drewniane zbrojone gwoździami  :]

Nie używałem brzeszczotów z Lidla.

Napędy zarówno 230V jak i akumulatorowe  :oki:

+1 👍

Napisano
13 godzin temu, technix napisał(a):

Taką, szczególnie z tępym łańcuchem 

Słyszałeś o pilniku do ostrzenia?

Napisano
Godzinę temu, POKS napisał(a):

Słyszałeś o pilniku do ostrzenia?

Słyszałem, widziałem, próbowałem 

To nie dla mnie, wolę mieć drugi łańcuch w zapasie, ale i tak unikam jak ognia tych łańcuchowych.

Nie lubię ich, syf, hałas, szarpanie a w przypadku spalinowej jeszcze smród.

Ale to może ja taki jestem, jak maluję ściany to też co nowy kolor to nowy zestaw malarski (wałek/kuweta).

Nie lubię tracić czasu (a zatem i pieniędzy) na mycie, suszenie i wmawianie sobie że dobrze kryje bez prześwitów 🤣

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Słyszałem, widziałem, próbowałem 

To nie dla mnie, wolę mieć drugi łańcuch w zapasie, ale i tak unikam jak ognia tych łańcuchowych.

Nie lubię ich, syf, hałas, szarpanie a w przypadku spalinowej jeszcze smród.

Ale to może ja taki jestem, jak maluję ściany to też co nowy kolor to nowy zestaw malarski (wałek/kuweta).

Nie lubię tracić czasu (a zatem i pieniędzy) na mycie, suszenie i wmawianie sobie że dobrze kryje bez prześwitów 🤣

No to chyba nie miałeś do czynienia z prawdziwym cięciem łańcuchową. Podstawą jest pilnik na podorędziu. Łańcuch to się wymienia jak jest już nie do ostrzenia.

Liźnięcie łańcucha pilnikiem zajmuje mniej czasu niż wymiana. Ale trzeba mieć pojęcie jak tego pilnika użyć ;].

Napisano

Ja daję zawsze do ostrzenia, 4-5 razy i nowy łańcuch, ale tnie jak brzytwa po takim ostrzeniu na maszynce. Ostatnio pożyczyłem Stihla takiego malutkiego do jednej ręki, bo moja ducha wyzionęła, a dość wysoko byłem i trza się było czymać. Za uja ciąć nie chciała nawet 3cm gałęzi, zawiozłem do ostrzenia i nawet gazu na full nie musiałem dawać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, vlad1431 napisał(a):

Ja daję zawsze do ostrzenia, 4-5 razy i nowy łańcuch, ale tnie jak brzytwa po takim ostrzeniu na maszynce.

Kto bogatemu zabroni 😉 Są nawet prowadnice pod pilnik. Zawodowcy jakby chcieli za każdym razem "na maszynę", to by musieli codziennie po kilka łańcuchów do lasu i przynajmniej jeden nowy na dzień pracy. Zwykle ostrzy się kilka razy pilnikiem i co któreś takie ostrzenie idzie na szlifierkę w celu ostrzenia, a głównie wyrównania zużycia i korekty kątów 👍

Szlifierka ze względu na "wyrównywanie" dużo szybciej "kończy" łańcuch. 

Napisano
Kto bogatemu zabroni [emoji6] Są nawet prowadnice pod pilnik. Zawodowcy jakby chcieli za każdym razem "na maszynę", to by musieli codziennie po kilka łańcuchów do lasu i przynajmniej jeden nowy na dzień pracy. Zwykle ostrzy się kilka razy pilnikiem i co któreś takie ostrzenie idzie na szlifierkę w celu ostrzenia, a głównie wyrównania zużycia i korekty kątów [emoji106]
Szlifierka ze względu na "wyrównywanie" dużo szybciej "kończy" łańcuch. 
Wiem, dlatego napisałem że 4-5 razy i złom.[emoji846]

Napisano
18 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ja daję zawsze do ostrzenia, 4-5 razy i nowy łańcuch, ale tnie jak brzytwa po takim ostrzeniu na maszynce. Ostatnio pożyczyłem Stihla takiego malutkiego do jednej ręki, bo moja ducha wyzionęła, a dość wysoko byłem i trza się było czymać. Za uja ciąć nie chciała nawet 3cm gałęzi, zawiozłem do ostrzenia i nawet gazu na full nie musiałem dawać.

Nie wiem ile tam wycinasz czy ogólnie robisz tą pilarką ale ręczne ostrzenie pilnikiem łańcucha trudne nie jest a w łańcuchach stihla to nawet jest wygrawerowana kreska na każdym ogniwie tnącym jak ów pilnik prowadzić.

Tak czy owak na jednym łańcuchu to potniesz kilka dużych przyczep drewna, pod warunkiem, ze będziesz ciął drewno a nie piach czy kamienie:)

Napisano

Nie wiem ile tam wycinasz czy ogólnie robisz tą pilarką ale ręczne ostrzenie pilnikiem łańcucha trudne nie jest a w łańcuchach stihla to nawet jest wygrawerowana kreska na każdym ogniwie tnącym jak ów pilnik prowadzić.
Tak czy owak na jednym łańcuchu to potniesz kilka dużych przyczep drewna, pod warunkiem, ze będziesz ciął drewno a nie piach czy kamienie[emoji4]
Zależy jakiej DMC masz na myśli przyczepy.[emoji3] Ale mniej więcej za 10 lat poszło tak z 5 łańcuchów, które ścìęły z 30 kubików na drobne. Oczywiście było tam wszystko, krew i piach, gwoździe i kamienie. Z dwa lata temu przecianałem na pół pniak taki z 60cm, łańcuch do ostrzenia od razu, bo z 20cm było w ziemi. Ale taki czy tak staram się unikać, tzn wolę omieść pniaka, czy oskrobać łopatą niż potem czyścić prowadnicę z ziemi czy piachu. Ale jak burzyłem stodołe, to o gwóźdź trudno nie było.

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 17:54, slawekw napisał(a):

PARKSIDE Akumulatorowa piła łańcuchowa 20 V, PKSA 20-Li D4

mam tą od 3 lat - jak tylko łańcuch ostry - to rżnie jak zła ale baterie też wysysa mocno - najlepiej się sprawuje ta największa 8ah (2ah nawet nie zakładam)

• 4 miesiące później...
Napisano

@slawekw jak się skończyło, kupiłeś pilarkę? Jesteś z niej zadowolony czy niezadowolony?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Cinek napisał(a):

jak się skończyło, kupiłeś pilarkę? Jesteś z niej zadowolony czy niezadowolony?

Opisałem tutaj: