Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy kamper, ciekawe przedsięwzięcie, ale co wybrać?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry. Chciałbym kupić kamper, aby dostosować jego wnętrze do własnych potrzeb, ale chodzi mi o jakością, trwałością, łatwością konserwacji, mocą technicznej części samochodu. Interesują mnie głównie dwa modele Fiata Ducato i Peugeota J5 з lat 1988-1995. Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i absolutnie każdą opinię.

Napisano

Przecież to stare trupy. Podstawowy temat to... jaki masz budżet. Bo karawaning to nie jest tani temat. 

Napisano
8 godzin temu, Olas1 napisał(a):

Przecież to stare trupy. Podstawowy temat to... jaki masz budżet. Bo karawaning to nie jest tani temat. 

zależy, kwestia wymagań, czasu i umiejętności

ciekawy filmik

Napisano
16 godzin temu, Pazzo_Pavlo napisał(a):

Dzień dobry. Chciałbym kupić kamper, aby dostosować jego wnętrze do własnych potrzeb, ale chodzi mi o jakością, trwałością, łatwością konserwacji, mocą technicznej części samochodu. Interesują mnie głównie dwa modele Fiata Ducato i Peugeota J5 з lat 1988-1995. Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i absolutnie każdą opinię.

Te dwa modele to z grubsza to samo, oba praktycznie martwe na rynku aut używanych i dostępne tylko jako już zabudowane kampery. 

Dużo lepsze pod względem korozji niż Ducato 2, potwornie głośne, choć każdy silnik czy diesel czy benzyna można nazwać pancernym. Najlepszy wybór to 2.5td bo w miarę jedzie, eksploatacyjnie to samo.

Benzyna jest na gaźniku i ma sens tylko z LPG, jest najcichsza.

Podstawową bolączką jest rdza podszybia, prawie każdy egzemplarz to ma, oraz problem z wypadającym piątym biegiem. 

Jest też trochę aut ze swapem na 2.8itdt, ale to raczej rzadkość. 

Kupienie takiego auta jako busa bez zabudowy kamperowej to jak los w totka, choć ostatnio był ładny, długi w Krakowie za 9000 PLN. 

Napisano
18 godzin temu, Pazzo_Pavlo napisał(a):

doświadczenie mam marne, ale nie idź w alkowy. jak jest wiatr to miota takim autem jak szatan. jeździłem kilka razy ducato z 99 z 2.5tdi. silnik daje radę i na autostradzie pójdzie 120 ale ze spalaniem bliżej 13-14l.  niestety silnik do cichych nie należy. 

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

zależy, kwestia wymagań, czasu i umiejętności

ciekawy filmik

to juz lepiej furgon z poczty niemeickie lub UPS

Napisano
7 minut temu, Marcinas napisał(a):

doświadczenie mam marne, ale nie idź w alkowy. jak jest wiatr to miota takim autem jak szatan. jeździłem kilka razy ducato z 99 z 2.5tdi. silnik daje radę i na autostradzie pójdzie 120 ale ze spalaniem bliżej 13-14l.  niestety silnik do cichych nie należy. 

Wszystko zależy od potrzeb, ja bym nie kupił innego niż alkowa obecnie.

Napisano

Zrób sobie sam coś w ten sposób po taniości, będziesz wiedział co masz.

Screenshot_20240815-181744.png

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
Godzinę temu, Marcinas napisał(a):

Ja doświadczenie mam "jakieś" i  wiem, że jak jeździsz w więcej niż 2 osoby, to jednak alkowa. Opuszczane/rozkładane łóżko na środku "living roomu" sprawia, ze jak dzieciaki idą spać, to poruszanie się po kamperze staje się akrobatyką ze wskazaniem na "wk****ące". Nawet na zewnątrz ciężko wyjść, bo tego typu spania kolidują ze ścieżką do drzwi. W alkowie idą na górę, zasłaniają zasłonkę i spokój.

Wiatry wpływające na zachowanie auta mamy umiarkowanie często. W ciągu kilkunastu wyjazdów raczej nie przypominam sobie, aby było to dokuczliwe. Kamperem raczej unikasz podróży po autostradzie i z prędkościami 100+. Ani to ciekawe krajoznawczo, ani ekonomiczne.

Napisano
Godzinę temu, s_krzychu napisał(a):

Ja doświadczenie mam "jakieś" i  wiem, że jak jeździsz w więcej niż 2 osoby, to jednak alkowa. Opuszczane/rozkładane łóżko na środku "living roomu" sprawia, ze jak dzieciaki idą spać, to poruszanie się po kamperze staje się akrobatyką ze wskazaniem na "wk****ące". Nawet na zewnątrz ciężko wyjść, bo tego typu spania kolidują ze ścieżką do drzwi. W alkowie idą na górę, zasłaniają zasłonkę i spokój.

Wiatry wpływające na zachowanie auta mamy umiarkowanie często. W ciągu kilkunastu wyjazdów raczej nie przypominam sobie, aby było to dokuczliwe. Kamperem raczej unikasz podróży po autostradzie i z prędkościami 100+. Ani to ciekawe krajoznawczo, ani ekonomiczne.

w tym roku jeździłem w układzie łóżko piętrowe z tyłu, łóżko opuszczane, rozkładane siedzisko. w sumie 5 osób na pokładzie i każdy był wyspany. jednak dla każdego coś innego.

Napisano
19 minut temu, Marcinas napisał(a):

w tym roku jeździłem w układzie łóżko piętrowe z tyłu, łóżko opuszczane, rozkładane siedzisko. w sumie 5 osób na pokładzie i każdy był wyspany. jednak dla każdego coś innego.

Mi nie chodzi o "wysypianie się", bo to zależy od materaca. Dzieciaki idą spać około 22. Ja się poruszam po kamperze gdzieś do północy. Po opuszczeniu łóżka zostaje ile? - 150cm wysokości? Mniej? Muszę złożyć się jak agrafka, żeby poruszać się pod nim. Kilkanaście dni skutecznie wyleczyły mnie z zachwytu "fajne rozwiązanie - jak zgrabny kamper".

Napisano
11 minut temu, s_krzychu napisał(a):

Mi nie chodzi o "wysypianie się", bo to zależy od materaca. Dzieciaki idą spać około 22. Ja się poruszam po kamperze gdzieś do północy. Po opuszczeniu łóżka zostaje ile? - 150cm wysokości? Mniej? Muszę złożyć się jak agrafka, żeby poruszać się pod nim. Kilkanaście dni skutecznie wyleczyły mnie z zachwytu "fajne rozwiązanie - jak zgrabny kamper".

A jaki dokładnie model półintegry miałeś?

Pamiętam że w Dethleffsie nie dało się otworzyć lodówki po opuszczeniu łóżka, ale w moim Giottiline jest już inaczej i przestrzeń kuchenna jest w pełni zachowana.Jak chcę wieczorem posiedzieć to wystarczy się schylić żeby usiąść na odwróconym fotelu kierowcy/pasażera i ma się wygodne miejsca przy stoliku dla 2 osób.

Alkowa ma więcej przestrzeni do życia ale jest wyższa o jakieś 20-30cm od półintegry i jednak więcej pali. Dla mnie to był dealbreaker.

Napisano

Budżetowa zabudowa 🤪

image.png.8ab9d554b247c6fd9f26fe04195bb1f9.png

image.png.b112db43130a1eda4c77627a39474c42.png

Napisano
19 minut temu, Piotrus napisał(a):

A jaki dokładnie model półintegry miałeś?

Pamiętam że w Dethleffsie nie dało się otworzyć lodówki po opuszczeniu łóżka, ale w moim Giottiline jest już inaczej i przestrzeń kuchenna jest w pełni zachowana.Jak chcę wieczorem posiedzieć to wystarczy się schylić żeby usiąść na odwróconym fotelu kierowcy/pasażera i ma się wygodne miejsca przy stoliku dla 2 osób.

Alkowa ma więcej przestrzeni do życia ale jest wyższa o jakieś 20-30cm od półintegry i jednak więcej pali. Dla mnie to był dealbreaker.

Dokładnie taki:

https://www.kampery-pruszcz.pl/katalog-samochodow/6-auta-4-5-cio-osobowe/22-citroen-pla-happy-390

Po opuszczeniu łóżka w kuchni funkcjonowało się "normalnie". Ale przejście właśnie od kuchni i sypialni do foteli przód lub by usiąść przy stoliku wymagało zgięcia się w pół. Pół biedy jakby to było raz dziennie. Ale jak siedzisz sobie z kompem przy tymże stoliku, to co jakiś czas chcesz się ruszyć a to do lodówki po piwko, przekąski, a to do kibelka, a to coś jeszcze. I za każdym razem złożony jak agrafka. Może jak ktoś jest nieco niższy, to łatwiej. Ja olbrzymem nie jestem (185) ale nigdy więcej. Po wcześniejszych alkowach cała rodzina stwierdziła, że "tylko alkowa".

Napisano
16 godzin temu, s_krzychu napisał(a):

A wystarczyło pozwolić dzieciom spać z tyłu a samemu korzystać z przedniego, opuszczanego łóżka. Wtedy miałbyś część dzienną do swojej dyspozycji bez przeszkód.

Napisano
41 minut temu, Zbynek napisał(a):

A wystarczyło pozwolić dzieciom spać z tyłu a samemu korzystać z przedniego, opuszczanego łóżka. Wtedy miałbyś część dzienną do swojej dyspozycji bez przeszkód.

A to nie :) My nie lubimy spać na piętrze, a dzieci wręcz przeciwnie ;]

Napisano

Co do typu zabudowy musisz ocenić sam, co Ci potrzeba i na czym Ci zależy.

Jedni potrzebują przede wszystkim dużo miejsca, inni krótkiego, zwinnego i szybszego kampera; jedni stacjonują tydzień w jednym miejscu,  inni codziennie zmieniają miejsce na biwak. Każdy ma inne potrzeby i cele w podroży, musisz ocenić co jest twoim priorytetem.  

Ja po 4 latach, niecałych 50kkm, i  35-50 nocach/rok w 30 letnim Ducato 2,5tdi (model 230) mogę powiedzieć tak:

- Ducato (i pewno inne z tamtych lat) o ile zadbane mechanicznie jest bardzo trwałe. W moim nie ma żadnej elektroniki, czysta mechanika, stal zamiast plastiku, itd. 

- Doprowadzenie takiego auta do dobrego stanu mechanicznego jest relatywnie tanie vs. współczesne diesle. Proste wtryski, prosta pompa wtryskowa, proste turbo  itd. Zrobisz raz i masz spokój na 200kkm a nawet wiecej.

- Do relaksacyjnej jazdy silniki TDI z tamtych lat wystarczają, u mnie 116KM pozwala poruszać się w miarę swobodnie z ruchem współczesnych samochodów, wysokie góry tez daje radę choć nie przeczę że przy tych najwyższych, przy wielokilometrowych podjazdach w upałach 40C+ lekko nie ma. Wolnossącego bym nie rozważał. Spalanie u mnie w kampervanie 3,3t  miedzy 7,7- 9,0. Srednia z całego dystansu 8,3l/100 (dużo autostrad jak i gór). 

- Blacha, trzeba się przyjrzeć. W ofertach znajdziesz całkiem zgnite jak i idealne. Mój jest z Francji i oprócz nadkola kierowcy (tam gdzie stopień wejściowy) ruda go nie bierze. Sporo takich aut jeździ jeszcze po Europie, jak ktoś jeździł sezonowo to te auta się trzymają.

- komfort; trzeba sie liczyć że w autach jest dość głośno szczególnie na autostradzie, + otwarte szyby w lecie bez klimy :( ;  w ruchu lokalnym jest ok. Z tego powodu ja jeżdżę przelotowo 100-105km/h, i staram się dłuższe dystanse robić nocą. Ale pomijając szybkie city break, to kamperem jedzie się relaksacyjnie (człowiek nigdzie sie nie spieszy, nie musi dojechać gdzieś na konkretną porę bo śpi gdzie zaparkuje) wiec po czasie to tak nie przeszkadza.

Czy bym coś zmienił.

- wybrałbym z klimą, co mocno ogranicza wybór wśród starszych zabudów. 

- powoli myślę nad tym czy i kiedy zamkną przede moim dieslem europę (EURO  1), pewno to będzie główny argument do zmiany.

- koncepcyjnie, poręczny kampervan, jak i mocowo silnik 2,5tdi mi odpowiadają.