Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba dość nietypowy pojazd - Ineos Grenadier

Featured Replies

Napisano

IMG_7190.jpeg.54ffd55aa820a11afc4251b2f5c5eab7.jpegIMG_7191.jpeg.ba22f6d1dd8d338ee5e3ce8d8ec67f4e.jpeg

Nawet nie wiedziałem ze coś takiego istnieje. Ineos Grenadier - samochód który powstał bo Land Rover przestał produkować Defendera i jeden z bogatych miłośników się na to wkurzył. Żeby było śmieszniej robiony we Francji. Silnik od BMW. Reszta wzorowana na Defenderze ale nie na tyle żeby Land Rover mógł wygrać proces o podróbkę (a próbowali). Tanie to nie jest ale podobno zbudowane lepiej niż Defender (w co trudno uwierzyć). 
IMG_7182.jpeg.bb7487383dd3a6efe7f86ac2d4d5cc5b.jpeg

Edytowane przez Florydzialski

Napisano

Znamy, podoba się, obserwujemy od długich miesięcy. Niestety cena zabija.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Olleo napisał(a):

Znamy, podoba się, obserwujemy od długich miesięcy. Niestety cena zabija.

Jak na taki samochód to cena jest bardzo przyzwoita moim zdaniem. Znacznie tańszy niż Mercedes G. Bardziej bał bym się dostępności serwisu. 

Napisano

Jak na taki samochód to cena jest bardzo przyzwoita moim zdaniem. Znacznie tańszy niż Mercedes G. Bardziej bał bym się dostępności serwisu. 
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ktoś potrzebuje sprzętu do pracy, albo jest bogaczem z zajawką na off-road, to pewnie cena atrakcyjna. Dla mnie samochód w cenie mieszkania przy moich przebiegach ~5 tys. km rocznie, to cena abstrakcyjna.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Olleo napisał(a):

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ktoś potrzebuje sprzętu do pracy, albo jest bogaczem z zajawką na off-road, to pewnie cena atrakcyjna. Dla mnie samochód w cenie mieszkania przy moich przebiegach ~5 tys. km rocznie, to cena abstrakcyjna.

Niedaleko obok stał Rivan R1S - samochód trochę większy i trochę droższy. I o ile wydanie kasy na Rivana wydaje mi się rozsądne, to na ten pojazd już mniej. Jak zauważasz to zabawka dla kogoś bogatego - to nie może być „pierwszy” czy nawet „drugi” samochód, bo wygodne to nie jest, pali olbrzymie ilości a jedynym zastosowaniem jest sytuacja gdy świat się będzie kończył. A Rivan nie tylko ze w terenie dorównuje temu wynalazkowi ale jeszcze może spokojnie być „pierwszym” czy „drugim” samochodem. 

Ineos się odgraża że zrobią wersję elektryczną, ale nie ma żadnych informacji o ewentualnej cenie. 

Napisano

Niedaleko obok stał Rivan R1S - samochód trochę większy i trochę droższy. I o ile wydanie kasy na Rivana wydaje mi się rozsądne, to na ten pojazd już mniej. Jak zauważasz to zabawka dla kogoś bogatego - to nie może być „pierwszy” czy nawet „drugi” samochód, bo wygodne to nie jest, pali olbrzymie ilości a jedynym zastosowaniem jest sytuacja gdy świat się będzie kończył. A Rivan nie tylko ze w terenie dorównuje temu wynalazkowi ale jeszcze może spokojnie być „pierwszym” czy „drugim” samochodem. 

Ineos się odgraża że zrobią wersję elektryczną, ale nie ma żadnych informacji o ewentualnej cenie. 
Napisałem też o samochodzie do pracy. Powodzenia z tym rivianem w górach, lasach, na stepie czy sawannie, daleko od ładowarki oczywiście. Podobne do tego Ineosa iveco robią w kopalni miedzi kghm. Jak tam rivian się sprawdzi?

Napisano
13 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

IMG_7190.jpeg.54ffd55aa820a11afc4251b2f5c5eab7.jpegIMG_7191.jpeg.ba22f6d1dd8d338ee5e3ce8d8ec67f4e.jpeg

Nawet nie wiedziałem ze coś takiego istnieje. Ineos Grenadier - samochód który powstał bo Land Rover przestał produkować Defendera i jeden z bogatych miłośników się na to wkurzył. Żeby było śmieszniej robiony we Francji. Silnik od BMW. Reszta wzorowana na Defenderze ale nie na tyle żeby Land Rover mógł wygrać proces o podróbkę (a próbowali). Tanie to nie jest ale podobno zbudowane lepiej niż Defender (w co trudno uwierzyć). 
IMG_7182.jpeg.bb7487383dd3a6efe7f86ac2d4d5cc5b.jpeg

Widziałem toto z bliska. Fajne, ale tak jak Defender nie nadaje się do niczego innego niż overlanding. Gdybym mieszkał w RPA lub w Australii to bym może rozważał, u nas się nie sprawdzi. Ewentualnie jako auto typowo wakacyjne ale u mnie się lepiej sprawdza do tego Ranger bo mimo wszystko jest o wiele bardziej komfortowy na autostradach, a wakacje w Europie to zawsze w większości jazda autostradą - nawet żeby pojeździć poza drogami na Bałkanach to trzeba tam autostradami dojechać.

Edytowane przez Ryb

Napisano
11 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Po Twojej stronie oceanu ma Wranglera, Gladiatora i Bronco. Nie ma sensu zabawa w Ineosa. A Mercedesy G to możesz zobaczyć w wersji AMG na bulwarach w Kalifornii a nie w terenie.

Napisano
11 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Rivian to nie jest nawet w najmniejszym stopniu porównywalny produkt. Rivianem nie pojedziesz zwiedzać namibijskiej pustyni a tym tak.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Rivianem nie pojedziesz zwiedzać namibijskiej pustyni a tym tak.

A i dzieci do przedszkola do Kapsztadu podrzucisz :oki: 

Napisano
Teraz, format napisał(a):

A i dzieci do przedszkola do Kapsztadu podrzucisz :oki: 

O właśnie! W Kapsztadzie lepiej się sprawdza Ineos, właśnie ze względu na bliskość Namibii.

:ok:

Napisano

Nie ma jak klasyka land cruiser 2024. Wygląda całkiem, jeździć też pewnie będzie sprawnie . 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Rivian to nie jest nawet w najmniejszym stopniu porównywalny produkt. Rivianem nie pojedziesz zwiedzać namibijskiej pustyni a tym tak.

@PawelWaw by wziął długi przedłużacz i pojechał zwiedzać pustynię. 

Napisano

Już tego nie kupią do pracy na kopalni. Powsadzali wszystko z górnej półki i na końcu podsumowali ceną.

Wyszedł retro premium.

Napisano
52 minuty temu, lukaszek1207 napisał(a):

Już tego nie kupią do pracy na kopalni. Powsadzali wszystko z górnej półki i na końcu podsumowali ceną.

Wyszedł retro premium.

Podczas wakacji widziałem kilka, może nawet kilkanaście sztuk na południu Europy. Wszystkie jako auta wyprawowe.

To nie jest tani wół roboczy do kopalni tylko zabawka dla bogaczy chcących się bawić w overlanding.

:ok: