Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lutowanie nierdzewki

Featured Replies

Napisano

Wymyśliłem sobie, że uruchomię automatyczną antenę w aucie. Uszkodzone było cięgno łączące ostatni segment anteny z napędem. Łączone jest czymś ala żyłka 3mm od kosiarki zaciśnięcie z jednej stronie w antenie w drugiej na haku. Na YT znalazłem patent, że można to zastąpić linką stalową w PCV. Problem jak połączyć końcówkę anteny z nierdzewki ze stalową linką?

Kalafonia + cyna się nie sprawdza, nie trzyma się anteny. Na necie jest mnóstwo pomysłów i wylistowanej chemii za milony monet. Trochę nie chce mi się kupować topnika za 150zł. Da się to jakoś tanio ogarnąć ?

Lepiej palnikiem, lutownicą czy dmuchać powietrzem np 400C ?

Napisano

Ale to się powinno bez większego problemu dać zespawać ;] Ewentualnie to lutospawanie jak bardzo cienka ta antena ;]

Napisano
  • Autor
6 minut temu, cumel napisał(a):

Ale to się powinno bez większego problemu dać zespawać ;] Ewentualnie to lutospawanie jak bardzo cienka ta antena ;]

Mam do dyspozycji Migomat, z std drutem, więc chyba nie bardzo.

Drut ok 2mm, końcówka długości 1cm.

Napisano

Mam taka antenę w garażu, leży tam już 25 lat albo więcej jakby co  :)

Napisano
  • Autor
19 minut temu, bob96 napisał(a):

Mam taka antenę w garażu, leży tam już 25 lat albo więcej jakby co  :)

Dzięki, ale są różne typu. Ja mam oryginał i chcę go uratować, bo mimo 40lat jest w super stanie, pękło jedynie to cięgno ;)

20250112_203127.jpg.17119217f219f1351229b83a6a606534.jpg

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

... mimo 40lat jest w super stanie, pękło jedynie to cięgno ;)

Skoro pękło, to już nie jest w super stanie. 

A w temacie, sam nie próbowałem, ale pono aspiryna jako topnik sprawdza się do lutowania trudnych materiałów.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mayster_tcz napisał(a):

A zgrzać ?

Nie mam zgrzewarki i nie umiem, poza tym to dwa różne materiały.

55 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Skoro pękło, to już nie jest w super stanie. 

A w temacie, sam nie próbowałem, ale pono aspiryna jako topnik sprawdza się do lutowania trudnych materiałów.

Wstępnie chcialem skrócić nylonowy pasek, ale właśnie skoro pękł w 2miejscach to pewnie peknie w kolejnym. Poza tym to antena, może coś przymarzło czy przyblokowało i dlatego cięgno pękło.

Kombinowałem z gruba żyłka od kosiarki ale problem ten sam jak to połączyć trwałe z koncowka anteny (rurka średnicy 3mm i długości 1cm). 

Pomysł z linka stalowa w PCV jest spoko, tylko trzeba to polutować, będzie trwale łączenie.

Tak to wyglada:

20250113_170314.jpg.25136a9c62cee6b234046041869d5c83.jpg

Znalazłem coś takiego:

https://alumweld.pl/sklep/alumweld-chrome-40-ml/

Na Elektrodzie piszą, że to działa. Przy okazji dokupie sobie do Alu. Zadzwonię jutro do gościa i popytam jaka cynę stosować do tego topnika.

Edytowane przez sherif

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Kombinowałem z gruba żyłka od kosiarki ale problem ten sam jak to połączyć trwałe z koncowka anteny (rurka średnicy 3mm i długości 1cm). 

Klej metakrylowy.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, shapyr napisał(a):

Klej metakrylowy.

Jakoś nie ufam klejom w takim trudno dostępnych miejscach.

7 godzin temu, ccLot napisał(a):

Jak zadziała to super patent.:oki:

To na filmiku wygląda obiecująco, wg firmy to sprzedającej nie powinno być problemu. Da się lutować zwykłą lutownicą lub ciepłym powietrzem i zwykłą cyną. Jutro przyjdzie to dam znać jak efekt. Kupiłem też do alu, może się kiedy przyda, zwykle jak coś trzeba było naprawić z alu to odpuszczałem temat.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Jutro przyjdzie to dam znać jak efekt

Czekamy👍

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja bym to wkleił na jakiś dwuskładnikowy np. Poxipol. Linka ma powierzchnię "bruzdowatą" a rurkę wystarczy napunktować w kilku miejscach żeby w srodku miała zadry , klej który wypełni przestrzeń między linką a rurką jest nie do ścięcia na takiej powierzchni.

Napisano

Zaprasowanie praską do przewodów elektrycznych?

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

Klej metakrylowy to kotwa chemiczna.

Napisano
  • Autor
  • Popularny post

Przyszła chemia, więc polutowałem.

Generalnie nie jest to taka prosta sprawa. Zacząłem od ocynkowanej linki, topnik wg specyfikacji powinien też działać na ocynku. Niestety po polaniu i potraktowaniu gorącym powietrzem (lutownica/spawarka do plastiku) topnik skrystalizował się w żółtą masę. Próbowałem lutownicy, próbowałem zeszlifować ocynk efekt ten sam. W końcu pobieliłem bez problemu przy pomocy klasycznej kalafonii i cyny.

Nierdzewka, poszło lepiej, na próbę przylutowałem linkę:

20250115_215817.jpg.3451f3d524cf2e8df9bb02556d5f67ea.jpg

Kupiłem, też preparat do alu. Na szybko znalazłem większą płytkę, zeszlifowałem kawałek i polałem topnikiem. Efekt podobny jak przy ocynku, zrobiła się brązowa mazia:

20250115_222432.jpg.8607a05bc1f7eabb0d22ba798653c8a3.jpg

Dziś zadzwoniłem do sklepu, okazało się, że gość jest autorem tej mikstury. Całe klu w tym lutowaniu to podgrzać materiał a nie wypalić/przesuszyć topnik, tak że trzeba najpierw nagrzać materiał, potem stosować chemię. Przy większych elementach robi się problem z odprowadzaniem ciepła, szczególnie przy ALU. Lepiej też sprawdza się kolba niż gorące powietrze. Podobno sprzedają te topnik także dla przemysłu, więc muszą działąć.

Będe w przyszłości potrzebował zlutować coś z ALU to porobię próby, póki co jestem zadowolony bo zlutowałem elementy z nierdzewki. 

Dzięki czemu antena znów ożyła ;)

20250117_204031.jpg.1e88015eb72e043967a0f30dcb059232.jpg

• 5 tygodni później...
Napisano

Alu polutujesz zwykłą cyną. Pokrywasz topnikiem i pod tym topnikiem szlifujesz powierzchnię, by usunąć tlenki. Potem da się lutować, wymaga kilku prób.

Napisano
Alu polutujesz zwykłą cyną. Pokrywasz topnikiem i pod tym topnikiem szlifujesz powierzchnię, by usunąć tlenki. Potem da się lutować, wymaga kilku prób.
Jak "pod" ??!!
Napisano

IMO chodzi oto żeby topnik zrobił barierę dla tlenu z powietrza. Szlifujesz pod topnikuem i masz jalowe, nieutlenione aluminium, które pewnie da się lutować. Ja nigdy tego nie robiłem.

Napisano
18 godzin temu, ccLot napisał(a):

IMO chodzi oto żeby topnik zrobił barierę dla tlenu z powietrza. Szlifujesz pod topnikuem i masz jalowe, nieutlenione aluminium, które pewnie da się lutować. Ja nigdy tego nie robiłem.

Dokładnie tak. Przeszlifowane aluminium pokrywa się od razu tlenkiem, jak dasz barierę, to się polutuje :)

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 09:36, mayster_tcz napisał(a):

Kiedyś czytałem, ze można użyć zwykłego oleju roślinnego (chyba)-znaczy zanurzasz kabelek aluminiowy w oleju i go oczyszczasz i pod/w oleju lutujesz ale nigdy nie testowałem:phi: 

Zastanawia mnie tylko czy grot lutownicy nie będzie zbytnio  wychładzany przez olej:hmm:    

Napisano
21 godzin temu, volf6 napisał(a):

Kiedyś czytałem, ze można użyć zwykłego oleju roślinnego (chyba)-znaczy zanurzasz kabelek aluminiowy w oleju i go oczyszczasz i pod/w oleju lutujesz ale nigdy nie testowałem:phi: 

Zastanawia mnie tylko czy grot lutownicy nie będzie zbytnio  wychładzany przez olej:hmm:    

Dajesz tyle, żeby pokryć powierzchnię, kilka kropel.