Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Berlingo Multispace 2016

Featured Replies

Napisano

Cześć, kupiłem Berlingo XTR BlueHDI 120 KM, samochód był "pusty" bez żadnych narzędzi, podnośnika itp. powoli to sobie ogarniam.

Podpowiedzcie mi czy w tym samochodzie jest jakieś fabryczne, typowe miejsce na trójkąt ostrzegawczy. za cholerę nie mam go gdzie upchnąć, a nie chcę żeby się luzem walał po bagażniku.

Drugie pytanie: czy da się włączyć radio bez włączania zapłonu (świecące kontrolki), wygląda że u mnie pozycja stacyjki "akcesoria" nie działa lub jej nie ma.

Edytowane przez alster

Napisano
14 godzin temu, alster napisał(a):

Cześć, kupiłem Berlingo XTR BlueHDI 120 KM, samochód był "pusty" bez żadnych narzędzi, podnośnika itp. powoli to sobie ogarniam.

Podpowiedzcie mi czy w tym samochodzie jest jakieś fabryczne, typowe miejsce na trójkąt ostrzegawczy. za cholerę nie mam go gdzie upchnąć, a nie chcę żeby się luzem walał po bagażniku.

Drugie pytanie: czy da się włączyć radio bez włączania zapłonu (świecące kontrolki), wygląda że u mnie pozycja stacyjki "akcesoria" nie działa lub jej nie ma.

Podaj Vin to zerkne jak powinien wyglądać zestaw naprawczy.

Jeśli to Twój pierwszy samochód z grupy PSA to zapewne nie jesteś jeszcze zaznajomiony z trybem ekonomicznym. Mówi Ci to coś? I nie, nie da się go wyłączyć.

Napisano
  • Autor

Vin : VF77JBHZMFJ902408 , mógłbyś rozwinąć swoją myśl o trybie ekonomicznym? Nie bardzo wiem o co chodzi. Swoją przygodę z Citroenem zakończyłem bardzo dawno na modelu ZX, a to inna bajka była.

Napisano
11 godzin temu, alster napisał(a):

Vin : VF77JBHZMFJ902408 , mógłbyś rozwinąć swoją myśl o trybie ekonomicznym? Nie bardzo wiem o co chodzi. Swoją przygodę z Citroenem zakończyłem bardzo dawno na modelu ZX, a to inna bajka była.

Prawdopodobnie chodzi o odcinanie odbiornikom prądu przez komputer po określonym czasie i być może określonym poziomie naładowania akumulatora (tego nie jestem pewny).

Napisano
  • Autor

Możliwe, tylko u mnie radio wyłącza się od razu po wyłączeniu zapłonu. Żeby się na nowo załączyło muszę przekręcić stacyjkę aż do zaświecenia kontrolek.

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 21:51, alster napisał(a):

Możliwe, tylko u mnie radio wyłącza się od razu po wyłączeniu zapłonu. Żeby się na nowo załączyło muszę przekręcić stacyjkę aż do zaświecenia kontrolek.

To raczej nie jest tryb ekonomiczny. Mogę włączyć radio po wyłączeniu zapłonu przez chyba 30 minut. Potem przekręcenie stacyjki do kontrolek nie pomoże. Trzeba odpalić.

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 20:51, alster napisał(a):

Sprawdź jakie masz pozycje stacyjki. W najnowszym Partnerze są 3: 0- gdzie wkładasz kluczyk, zapłon i rozruch. Podejrzewam, że masz tak samo, czyli nie da się wybrać czegoś pomiędzy 0 a zapłonem. Radio powinno działać nawet po wyłączeniu zapłonu, wystarczy włączyć go ręcznie cokolwiek tam masz do tego celu. Działać będzie do czasu wejścia pojazdu w tryb ekonomiczny. Wyjść z trybu ekonomicznego można inicjując rozruch, wtedy znów zacznie działać radio, wycieraczki i podobne.

Napisano

I w temacie akcesoriów:

IMG_20250120_192155.jpg.15d5b7af90411049cade5227245dc0fe.jpg

Napisano
  • Autor

Stacyjka wydaje się działac tak jak opisałeś, problem w tym że to jest radio z nawigacją i komputerem pokładowym i nie bardzo jest jak to włączyć i wyłączyć. Wyłącza się samo po wyłączeniu stacyjki i analogicznie się włącza.

To ma tylko trzy klawisze: menu, vol+ i vol- i żaden nie powoduje włączenia/ wyłączenia. Reszta funkcji działa dotykowo.smeg.jpg.b5b4bdff25883d2fcf50f975e55c5960.jpg

Napisano
1 minutę temu, alster napisał(a):

Stacyjka wydaje się działac tak jak opisałeś, problem w tym że to jest radio z nawigacją i komputerem pokładowym i nie bardzo jest jak to włączyć i wyłączyć. Wyłącza się samo po wyłączeniu stacyjki i analogicznie się włącza.

To ma tylko trzy klawisze: menu, vol+ i vol- i żaden nie powoduje włączenia/ wyłączenia. Reszta funkcji działa dotykowo.smeg.jpg.b5b4bdff25883d2fcf50f975e55c5960.jpg

Dobra, wyłączasz zapłon. Co się dzieje po wciśnięciu Menu?

Masz gdzieś przycisk source na kierownicy? To samo pytanie z source.

Napisano
  • Autor

Akcesoria dokupiłem na Allegro, dzisiaj przyjechały. Mam podnośnik, klucz do kół, ucho do holowania, ściągacz do kołpaków, klin i wytłoczkę w której to wszystko siedzi.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Igorek napisał(a):

Dobra, wyłączasz zapłon. Co się dzieje po wciśnięciu Menu?

Masz gdzieś przycisk source na kierownicy? To samo pytanie z source.

Kompletnie nic się nie dzieje, mam manetkę do obsługi radia i komputera, ale też żadnej reakcji po wyłączeniu zapłonu. 

Ekran pozostaje wyłączony.

Napisano
8 minut temu, alster napisał(a):

Kompletnie nic się nie dzieje, mam manetkę do obsługi radia i komputera, ale też żadnej reakcji po wyłączeniu zapłonu. 

Ekran pozostaje wyłączony.

Podstawowe pytanie: co mówi instrukcja na ten temat? Sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

Czytam tą instrukcję już 3 raz, nic nie ma na temat włączania i wyłączania radia, jedynie w rozwiązywaniu problemów znalazłem takie coś.1.jpg.53389b86c1bd74bb918ed7239a364d5f.jpg

Akumulator jest OK, ma 12.8V, system start/stop działa, jedynie to radio się wyłącza od razu.

Napisano
16 godzin temu, alster napisał(a):

Czytam tą instrukcję już 3 raz, nic nie ma na temat włączania i wyłączania radia, jedynie w rozwiązywaniu problemów znalazłem takie coś.1.jpg.53389b86c1bd74bb918ed7239a364d5f.jpg

Akumulator jest OK, ma 12.8V, system start/stop działa, jedynie to radio się wyłącza od razu.

Czy da się wyłączyć radio w czasie jazdy?

Napisano
  • Autor
56 minut temu, Igorek napisał(a):

Czy da się wyłączyć radio w czasie jazdy?

Nie znalazłem sposobu na wyłączenie tego, mogę zmienić źródło(radio, bluetooth, usb, jukebox, aux) ale całkiem wyłączyć nie mogę.

W menu jest opcja wyłączenia ekranu i to działa ale głos zostaje.

Napisano

a w nowszych francuzach nie ma już bezpiecznika z możliwością przełączania funkcji serwis- klient ? bo jeśli jest to może jest przestawiony na serwis?

Napisano
3 godziny temu, alster napisał(a):

Nie znalazłem sposobu na wyłączenie tego, mogę zmienić źródło(radio, bluetooth, usb, jukebox, aux) ale całkiem wyłączyć nie mogę.

W menu jest opcja wyłączenia ekranu i to działa ale głos zostaje.

Dobra, również sprawdziłem instrukcje. Nie ma tam wzmianki o możliwości on/off tego sprzętu :facepalm:

Napisano
1 godzinę temu, Igorek napisał(a):

Dobra, również sprawdziłem instrukcje. Nie ma tam wzmianki o możliwości on/off tego sprzętu :facepalm:

I jak tu nie lubić Francuzów ;]

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

I jak tu nie lubić Francuzów ;]

Ty, ale to jest genialne! Tyle ludzie narzekają na elektronikę we francuzach a tu przykład, że elektronika działa cały czas! ;]

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za pomoc i zaangażowanie, będę się musiał do francuza przyzwyczaić. Ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Cały czas się poznajemy i kolejne pytanie.

W każdym samochodzie jaki miałem do tej pory kontrolka ciśnienia oleju zaświecała się po włączeniu zapłonu i gasła po uruchomieniu silnika (jak dostał ciśnienia).

W moim Berlingo kontrolka ciśnienia zaświeca się po zapłonie (razem z innymi kontrolkami) i po chwili gaśnie (razem z innymi kontrolkami) pomimo tego że silnik nie pracuje.

Czy tak ma być, czy coś jest namieszane?